ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Για όσους έχουν να πληρώσουν ακριβά και υπό αίρεση

Ορους εξαιρετικά δυσχερείς για την ένταξη επαγγελμάτων του Δημόσιου στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) θέτει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι επεκτείνει το συγκεκριμένο θεσμό και στους δημοσίους υπαλλήλους. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εντάσσει σήμερα ένα επάγγελμα στα ΒΑΕ και αύριο να το εξαιρεί από αυτά. Ενώ οι προϋποθέσεις που θέτει για να μπορεί ένας εργαζόμενος στα ΒΑΕ να βγει πιο γρήγορα στη σύνταξη, είναι τέτοιες που ουσιαστικά αφορούν σε ένα πολύ μικρό τμήμα των εργαζομένων από αυτούς που δικαιούνται να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της βδομάδας.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΒΗΜΑ», το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί κάποιος εργαζόμενος να βγει πέντε χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη, λόγω βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας, πρέπει να συντρέχουν τρεις λόγοι: Πρώτον, να έχει διανύσει τα 3/4 της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας του σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Δεύτερον, από αυτά τα χρόνια, τα πέντε να έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία πριν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Τρίτον, να καταβάλλει ο ίδιος τις προβλεπόμενες ειδικές εισφορές (2,20% επί του μισθού του). Οροι εξαιρετικά δυσχερείς γιατί οι παλαιοί ασφαλισμένοι που θέλουν να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως ΒΑΕ θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές πολλών ετών. Ακόμα, τα πέντε έτη ή 1.500 ένσημα που απαιτούνται την τελευταία δεκαετία είναι πολλά (συγκριτικά, αναφέρουμε ότι στο ΙΚΑ προβλέπονται 1.000 ένσημα στην τελευταία 13ετία).

Για όσους έχουν εργαστεί σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες για χρονικό διάστημα μικρότερο αυτού που αναλογεί στα 3/4, αλλά μεγαλύτερο του μισού χρονικού διαστήματος που αναλογεί στα 3/4, και φυσικά εφόσον πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (πενταετία και καταβολή εισφορών) θα βγουν στη σύνταξη δυόμισι χρόνια νωρίτερα.

Οι εργαζόμενοι που έχουν πληρώσει τις ειδικές εισφορές για ΒΑΕ, αλλά δεν πληρούν ούτε την προϋπόθεση που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο, χάνουν αυτές τις εισφορές τους! Αυτό σημαίνει ότι νέοι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στα ΒΑΕ και αργότερα είτε αλλάξουν κλάδο είτε το επάγγελμά τους αποχαρακτηριστεί από ΒΑΕ, χωρίς να έχουν προφθάσει να καλύψουν τις παραπάνω προϋποθέσεις ούτε βγαίνουν πιο νωρίς στη σύνταξη, ούτε έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επιστροφή των ειδικών εισφορών που είχαν πληρώσει.

Ο αποχαρακτηρισμός του επαγγέλματος προκύπτει από το ίδιο το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εντάξει ένα επάγγελμα στα ΒΑΕ και στη συνέχεια να το εξαιρέσει από αυτά. Η μόνη περίπτωση που ένας εργαζόμενος, ακόμα και αν έχει εξαιρεθεί το επάγγελμά του, από ΒΑΕ εξακολουθεί να ασφαλίζεται ως ΒΑΕ είναι αν κατά το χρόνο εξαίρεσης θέλει λιγότερο από 10 χρόνια, για να συνταξιοδοτηθεί και έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 12 χρόνια σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο. Σαν να λέει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους να μην ενταχθούν στα ΒΑΕ, γιατί αργότερα το επάγγελμά τους μπορεί να μη θεωρείται ως τέτοιο, και επομένως να χάσουν τα δικαιώματά τους.

Ψηφοθηρία σε βάρος ανθρώπων με ειδικές ανάγκες

Σταθερή «απασχόληση» της κυβέρνησης αποτελεί η ψηφοθηρία και ο εμπαιγμός, με θύματα τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, με δέλεαρ μια θέση εργασίας. Σ' αυτά τα πλαίσια, ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, ανακοίνωσε χτες, για πολλοστή φορά, την εφαρμογή δύο προγραμμάτων επιδότησης θέσεων εργασίας και νέων ελεύθερων επαγγελματιών για 3.200 άνεργους, Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους και νεαρά παραβατικά άτομα. Εξυπηρετώντας τις προεκλογικές ψηφοθηρικές ανάγκες της κυβέρνησης, με την επανάληψη χιλιοειπωμένων υποσχέσεων, που στηρίζονται στην ανάγκη και την αγωνία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, για μια δουλιά στις σημερινές συνθήκες διόγκωσης της ανεργίας.

Οι νέες υποσχέσεις έρχονται πριν καλά καλά καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, που ξεσηκώθηκε για τα ξετσίπωτα ψηφοθηρικά παιχνίδια που παίζει η κυβέρνηση σε βάρος των ΑμεΑ, εκμεταλλευόμενη το νόμο 2643/98 για προσλήψεις ατόμων ειδικών κατηγοριών. Ο νόμος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται μόνο σε προεκλογικές περιόδους. Αν και προβλέπει να γίνονται προκηρύξεις κάθε χρόνο, στα πέντε χρόνια απ' την ψήφισή του έχουν γίνει μόλις δύο, η πρώτη παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2000 και η δεύτερη τις παραμονές των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2002. Οπως αποκάλυψε όμως ο «Ριζοσπάστης», ακόμα και σε αυτούς τους διαγωνισμούς η κυβέρνηση φροντίζει με ξετσίπωτα παιχνίδια να πετάει απ' έξω τους ΑμεΑ, αφού στον τελευταίο διαγωνισμό ακυρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ανθρώπων ειδικών κατηγοριών (το 80% των αιτήσεων), γιατί ο ΟΑΕΔ τροποποίησε τελευταία στιγμή τα απαραίτητα δικαιολογητικά!

Πέραν των άλλων, αυτά τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, ακόμα και όταν υλοποιούνται δεν απαντούν στην ανάγκη των ΑμεΑ και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, στην ανάγκη κάθε εργαζόμενου για σταθερή, μόνιμη δουλιά, με προοπτική. Η διάρκεια επιχορήγησης για τις 2.100 θέσεις εργασίας είναι 36 μήνες, με την υποχρέωση ο εργοδότης να απασχολήσει τον εργαζόμενο μετά τη λήξη του προγράμματος για άλλους 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση. Προβλέπονται ακόμα 50 θέσεις μερικής απασχόλησης (τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως) με την ίδια διάρκεια επιχορήγησης, αλλά και 350 θέσεις ορισμένου χρόνου για τέσσερις έως εννέα μήνες. Οι υπόλοιπες 700 θέσεις αφορούν στην κατάρτιση νέων ελευθέρων επαγγελματιών για τη δημιουργία επιχειρήσεων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απόφαση πρόκληση του Εφετείου

Τους αποκλείει από το οικογενειακό επίδομα

Μια απόφαση πρόκληση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έρχεται να ακυρώσει το οικογενειακό επίδομα για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Τη στιγμή που σωρεία δικαστικών αποφάσεων (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 3/2001, Αρειος Πάγος 1554/02 και άλλα δικαστήρια) έχουν κρίνει ότι το οικογενειακό επίδομα το δικαιούνται όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διαζευγμένοι, χήρες - χήροι κλπ., το Διοικητικό Εφετείο αποκλείει τους συνταξιούχους από το να παίρνουν και οι δύο σύζυγοι το οικογενειακό επίδομα.

Ετσι, μετά την προχτεσινή δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου για «εύπορους συνταξιούχους», έρχεται μια δικαστική απόφαση που θίγει βάναυσα τους απόμαχους της δουλιάς.

Το σκεπτικό της απαράδεκτης αυτής απόφασης δέχεται ότι για τους συνταξιούχους το οικογενειακό επίδομα έχει την ιδιαιτερότητα «της πρόσθετης ασφαλιστικής παροχής και όχι της προσαύξησης του μισθού», όπως συμβαίνει για όλους τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Να υπενθυμίσουμε ότι συνταξιούχος του ΙΚΑ είχε προσφύγει στο Πρωτοδικείο κατά της διοίκησης του Οργανισμού, γιατί δε χορηγούσε σε αμφότερους τους συζύγους το οικογενειακό επίδομα. Το δικαστήριο δικαίωσε τον συνταξιούχο και στη συνέχεια η διοίκηση του ΙΚΑ κατέθεσε στο Εφετείο αίτηση ακύρωσης της απόφασης το Πρωτοδικείου.

Χτες το Διοικητικό Εφετείο με την απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του ΙΚΑ και ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που δέχτηκε οριστικά τη διπλή καταβολή του οικογενειακού επιδόματος. Με την απόφαση αυτή γίνεται διάκριση σε βάρος των συνταξιούχων έναντι των άλλων εργαζόμενων.

Επίσης, προηγούμενη απόφαση του Αρείου Πάγου (1554/02) έκρινε ότι οι αποφάσεις του ΑΕΔ δεσμεύουν τα δικαστήρια όλης της ελληνικής επικράτειας και ισοδυναμούν με νομοθετική μεταβολή.

ΝΑΟΥΣΑ - ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Στάση εργασίας σήμερα

Με 4ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες και με νέα Γενική Συνέλευση στις 6:30μμ στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, οι εργαζόμενοι στη νηματουργία «Βαρβαρέσος» κλιμακώνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε 20 απολύσεις. Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων τους, εκτός από την άμεση ανάκληση της απόφασης της εργοδοσίας, βρίσκεται και η κατάργηση του θεσμού των εργολαβιών που χτυπάει στη ρίζα τους τις εργασιακές σχέσεις.

Η διοίκηση της εταιρίας παρουσίασε τις απολύσεις σαν μέτρο αναγκαίο για τη βιωσιμότητά της, γεγονός που διαψεύδεται από την κερδοφόρα πορεία της. Την τελευταία 12ετία η παραγωγικότητα της εταιρίας αυξήθηκε κατακόρυφα, με τις θέσεις εργασίας να μένουν καθηλωμένες, δείγμα της εντατικοποίησης της εργασίας, αλλά και της όξυνσης της εργασιακής εκμετάλλευσης. Οι απολύσεις ήταν το επιστέγασμα της επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία, με την εισαγωγή εργολάβων τόσο στην παραγωγή, όσο και στον τομέα των υπηρεσιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ