Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψηφοθηρία σε βάρος ανθρώπων με ειδικές ανάγκες

Σταθερή «απασχόληση» της κυβέρνησης αποτελεί η ψηφοθηρία και ο εμπαιγμός, με θύματα τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, με δέλεαρ μια θέση εργασίας. Σ' αυτά τα πλαίσια, ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, ανακοίνωσε χτες, για πολλοστή φορά, την εφαρμογή δύο προγραμμάτων επιδότησης θέσεων εργασίας και νέων ελεύθερων επαγγελματιών για 3.200 άνεργους, Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους και νεαρά παραβατικά άτομα. Εξυπηρετώντας τις προεκλογικές ψηφοθηρικές ανάγκες της κυβέρνησης, με την επανάληψη χιλιοειπωμένων υποσχέσεων, που στηρίζονται στην ανάγκη και την αγωνία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, για μια δουλιά στις σημερινές συνθήκες διόγκωσης της ανεργίας.

Οι νέες υποσχέσεις έρχονται πριν καλά καλά καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, που ξεσηκώθηκε για τα ξετσίπωτα ψηφοθηρικά παιχνίδια που παίζει η κυβέρνηση σε βάρος των ΑμεΑ, εκμεταλλευόμενη το νόμο 2643/98 για προσλήψεις ατόμων ειδικών κατηγοριών. Ο νόμος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται μόνο σε προεκλογικές περιόδους. Αν και προβλέπει να γίνονται προκηρύξεις κάθε χρόνο, στα πέντε χρόνια απ' την ψήφισή του έχουν γίνει μόλις δύο, η πρώτη παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2000 και η δεύτερη τις παραμονές των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2002. Οπως αποκάλυψε όμως ο «Ριζοσπάστης», ακόμα και σε αυτούς τους διαγωνισμούς η κυβέρνηση φροντίζει με ξετσίπωτα παιχνίδια να πετάει απ' έξω τους ΑμεΑ, αφού στον τελευταίο διαγωνισμό ακυρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ανθρώπων ειδικών κατηγοριών (το 80% των αιτήσεων), γιατί ο ΟΑΕΔ τροποποίησε τελευταία στιγμή τα απαραίτητα δικαιολογητικά!

Πέραν των άλλων, αυτά τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, ακόμα και όταν υλοποιούνται δεν απαντούν στην ανάγκη των ΑμεΑ και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, στην ανάγκη κάθε εργαζόμενου για σταθερή, μόνιμη δουλιά, με προοπτική. Η διάρκεια επιχορήγησης για τις 2.100 θέσεις εργασίας είναι 36 μήνες, με την υποχρέωση ο εργοδότης να απασχολήσει τον εργαζόμενο μετά τη λήξη του προγράμματος για άλλους 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση. Προβλέπονται ακόμα 50 θέσεις μερικής απασχόλησης (τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως) με την ίδια διάρκεια επιχορήγησης, αλλά και 350 θέσεις ορισμένου χρόνου για τέσσερις έως εννέα μήνες. Οι υπόλοιπες 700 θέσεις αφορούν στην κατάρτιση νέων ελευθέρων επαγγελματιών για τη δημιουργία επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ