Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος!
  • Προεκλογική «φιέστα» για την παρουσίαση των «αποτελεσμάτων» του προγράμματος «αντιμετώπισης» της ανεργίας στήνει το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ, με την παρουσία του Χρ. Πολυζωγόπουλου και του προέδρου του ΟΑΕΔ, Γ. Νικολάου
  • Συγκέντρωση καταγγελίας και παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει, αύριο στις 6 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν τ' αποτελέσματα του «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας» στο Νομό Λάρισας, διοργανώνει, αύριο το απόγευμα, στη θεσσαλική πρωτεύουσα, το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ, το οποίο και υλοποίησε το πρόγραμμα.

Το γεγονός ότι η ημερίδα γίνεται στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού είναι σίγουρο ότι οι διοργανωτές και οι μετέχοντες θα παρουσιάσουν την εκτέλεση του προαναφερόμενου προγράμματος σαν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, στον δήθεν αγώνα της για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Το ρόλο του διαφημιστή της κυβερνητικής πολιτικής θα «παίξουν», μιλώντας στην ημερίδα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Γ. Καρατζιώτης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Γ. Νικολάου, και ο πρόεδρος του ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ, Στ. Τσουκαλάς. Ολοι αυτοί - με τη βοήθεια και υπηρεσιακών παραγόντων - θα προσπαθήσουν να πείσουν ότι με το εκτελεσθέν πρόγραμμα εξασφάλισαν δουλιά πολλοί άνεργοι της Λάρισας και πως με αυτού του είδους τα προγράμματα, καθώς και με τα διαβόητα σεμινάρια κατάρτισης, θα λυθεί το μέγα πρόβλημα της ανεργίας που ταλαιπωρεί την εργατική τάξη σ' όλη τη χώρα.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι εντελώς διαφορετική. Το εν λόγω πρόγραμμα, όπως κι άλλα πολλά παρόμοια που τίθενται σε εφαρμογή στο προεκλογικό διάστημα που διανύουμε, αποσκοπεί στην ανακύκλωση κι όχι στη λύση του προβλήματος της ανεργίας.

Την προεκλογική «φιέστα» που στήνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), καλώντας τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους της πόλης να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο στις 6 μ.μ.

«Ζεστό χρήμα» στους εργοδότες

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε μόλις προχτές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ - να σημειωθεί ότι, επί πολύ καιρό, αρνούνταν να δώσει στοιχεία στο ΕΚΛ - στο πρόγραμμα πήραν μέρος 1.350 επιχειρήσεις, που προσέλαβαν 2.035 ανέργους - από μια δεξαμενή ανέργων του νομού που περιέχει πάνω από 25.000 - «τσεπώνοντας» περί τα 12 δισ. δρχ., καθώς για κάθε άνεργο που προσλαμβάνουν μέσω του προγράμματος, για δύο χρόνια, επιδοτούνται με 20,54 ευρώ ημερησίως από λεφτά των εργαζομένων, αφού τα κονδύλια προέρχονται από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, τον ΛΑΕΚ. Περί τα 3 δισ. δρχ., περίπου, δόθηκαν ως επιδότηση σε άλλους 765 ανέργους για ν' ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις.

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, η πραγματικότητα είναι ότι ούτε μία θέση εργασίας δημιουργήθηκε στο νομό, μέσω αυτού του «αμαρτωλού» προγράμματος. Κι αναφέρεται στα πραγματικά αποτελέσματα, σημειώνοντας:

  • Εκατοντάδες εργαζόμενοι, ένα χρόνο πριν την έναρξη του προγράμματος, απολύθηκαν εικονικά, έβγαλαν κάρτα ανεργίας, γράφτηκαν στις καταστάσεις του προγράμματος και - συνεχίζοντας να εργάζονται παράνομα στην ίδια επιχείρηση, χωρίς ένσημα - ξαναπροσλήφθηκαν από τον ίδιο εργοδότη, με επιδότηση
  • Εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι, που δούλευαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απολύθηκαν για ν' αντικατασταθούν από τους επιδοτούμενους
  • Εκατοντάδες προσληφθέντες αναγκάζονται να δουλεύουν μόνο με την επικόλληση του ενσήμου
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των 765 ανέργων που έγιναν «επιχειρηματίες», επιδοτούμενοι με 4,2 εκατομμύρια δρχ., περιμένουν πότε να τελειώσει το χρονικό περιθώριο που θέτει το πρόγραμμα για να κλείσουν τα μαγαζιά που άνοιξαν, γιατί δεν μπορούν να συνεχίζουν μετά το τέλος της επιδότησης.
Προεκλογική εκμετάλλευση

Το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» δεν έλυσε, μεν, το πρόβλημα ανεργίας στη Λάρισα, έδωσε, όμως, τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να το εκμεταλλευτεί για εκλογικούς σκοπούς. Το εκμεταλλεύτηκε στήνοντας ρουσφετολογικό μηχανισμό στην προεκλογική περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών - τότε που το ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ λειτουργούσε σαν εκλογικό κέντρο των φιλοκυβερνητικών υποψηφίων, κρατώντας «πολιτικούς ομήρους» 10.000 ανέργους που είχαν δηλωθεί στο πρόγραμμα - το εκμεταλλεύεται και τώρα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στήνοντας «φιέστες» φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ