Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απόφαση πρόκληση του Εφετείου

Τους αποκλείει από το οικογενειακό επίδομα

Μια απόφαση πρόκληση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έρχεται να ακυρώσει το οικογενειακό επίδομα για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Τη στιγμή που σωρεία δικαστικών αποφάσεων (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 3/2001, Αρειος Πάγος 1554/02 και άλλα δικαστήρια) έχουν κρίνει ότι το οικογενειακό επίδομα το δικαιούνται όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διαζευγμένοι, χήρες - χήροι κλπ., το Διοικητικό Εφετείο αποκλείει τους συνταξιούχους από το να παίρνουν και οι δύο σύζυγοι το οικογενειακό επίδομα.

Ετσι, μετά την προχτεσινή δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου για «εύπορους συνταξιούχους», έρχεται μια δικαστική απόφαση που θίγει βάναυσα τους απόμαχους της δουλιάς.

Το σκεπτικό της απαράδεκτης αυτής απόφασης δέχεται ότι για τους συνταξιούχους το οικογενειακό επίδομα έχει την ιδιαιτερότητα «της πρόσθετης ασφαλιστικής παροχής και όχι της προσαύξησης του μισθού», όπως συμβαίνει για όλους τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Να υπενθυμίσουμε ότι συνταξιούχος του ΙΚΑ είχε προσφύγει στο Πρωτοδικείο κατά της διοίκησης του Οργανισμού, γιατί δε χορηγούσε σε αμφότερους τους συζύγους το οικογενειακό επίδομα. Το δικαστήριο δικαίωσε τον συνταξιούχο και στη συνέχεια η διοίκηση του ΙΚΑ κατέθεσε στο Εφετείο αίτηση ακύρωσης της απόφασης το Πρωτοδικείου.

Χτες το Διοικητικό Εφετείο με την απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του ΙΚΑ και ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που δέχτηκε οριστικά τη διπλή καταβολή του οικογενειακού επιδόματος. Με την απόφαση αυτή γίνεται διάκριση σε βάρος των συνταξιούχων έναντι των άλλων εργαζόμενων.

Επίσης, προηγούμενη απόφαση του Αρείου Πάγου (1554/02) έκρινε ότι οι αποφάσεις του ΑΕΔ δεσμεύουν τα δικαστήρια όλης της ελληνικής επικράτειας και ισοδυναμούν με νομοθετική μεταβολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ