Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παραμένουν κυρίαρχες οι δυνάμεις του συμβιβασμού

Ενισχυμένη σε ψήφους αντιπροσώπων η «Εργατική Ενότητα»

Με ενισχυμένες τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, παρά την αισχρή, ολομέτωπη αντι-ΠΑΜΕ επίθεση, την ενορχηστρωμένη επιχείρηση καλπονοθευτικής αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών και την τεράστια κινητοποίηση κομματικών, εργοδοτικών και κρατικών μηχανισμών, έπεσε η αυλαία του 28ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η «Εργατική Ενότητα», ο συνδυασμός του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), αυξάνοντας τις ψήφους της κατά 19 αντιπροσώπους, διατήρησε τη δεύτερη θέση στη διοίκηση του ΕΚΘ, καταλαμβάνοντας 8 έδρες. Παράλληλα, αύξησε τις ψήφους και κέρδισε έναν επιπλέον αντιπρόσωπο για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Το 28ο Συνέδριο άφησε το στίγμα του στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης με τις εκατοντάδες παρατυπίες που σημειώθηκαν κατά την εκλογή των αντιπροσώπων στα πρωτοβάθμια σωματεία, με πρωταγωνιστές τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Η παράταξη του Συνασπισμού (ΕΤΑΣ), αναλαμβάνοντας την πρωτοκαθεδρία στην αντι-ΠΑΜΕ επίθεση συντέλεσε στο να συγκαλυφτεί η θρασύτατη αλλοίωση των συσχετισμών, προσδοκώντας τη μείωση της επιρροής των ταξικών δυνάμεων. Η σύμπλευση της ΕΤΑΣ με τις παρατάξεις του δικομματισμού επιβεβαιώθηκε και από την ανοιχτή συνεργασία τους στα κοινά ψηφοδέλτια πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων.

Με πτώση στο ποσοστό της και μακριά από τις προσδοκίες της για αυτοδυναμία στη διοίκηση του ΕΚΘ εμφανίστηκε η ΠΑΣΚΕ. Στις εκλογές συμμετείχαν 669 αντιπρόσωποι, έναντι 569 στο 27ο Συνέδριο. Εγκυρα βρέθηκαν 663 ψηφοδέλτια, τα οποία κατανέμονται ως εξής: ΠΑΣΚΕ 296 ψήφοι και 14 έδρες (ποσοστό 44,7%), από 263 ψήφους και 15 έδρες που είχε. «Εργατική Ενότητα» 170 ψήφοι και 8 έδρες (ποσοστό 25,6%) από 152 ψήφους και 9 έδρες. ΔΑΚΕ 159 ψήφοι και 7 έδρες (ποσοστό 24%) από 100 ψήφους και 6 έδρες. ΕΤΑΣ 38 ψήφοι και 2 έδρες (ποσοστό 5,4%) από 31 ψήφους και 1 έδρα.

Εκτιμώντας τις εργασίες του συνεδρίου και το αποτέλεσμα των εκλογών, η «Εργατική Ενότητα» τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Απέδειξαν τη δυνατότητα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, μέσα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, να συσπειρώνονται, να αντιστέκονται σε οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις, να ανεβάζουν την επιρροή τους».

Ξεκάθαρες οι δυο γραμμές

Στις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου, που προηγήθηκαν των εκλογών, ο διάλογος που αναπτύχθηκε συντέλεσε στο να γίνουν ακόμα πιο ευδιάκριτες οι δυο γραμμές που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με πάνω από 20 τοποθετήσεις οι συνδικαλιστές της «Εργατικής Ενότητας», του ΠΑΜΕ, μετέφεραν στην αίθουσα του συνεδρίου τα προβλήματα των εργαζομένων στους κλάδους τους, υπέδειξαν χωρίς περιστροφές την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ ως την αιτία των προβλημάτων, ανέδειξαν το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού αγώνα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

Στον αντίποδα οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΤΑΣ, αρκέστηκαν σε ανέξοδες διαπιστώσεις, άφησαν στο απυρόβλητο ή άσκησαν επιφανειακή κριτική στην αντεργατική πολιτική του δικομματισμού, ανέδειξαν το «διάλογο» και την κοινωνική συναίνεση σαν το μέσο για τη βελτίωση και τον εξωραϊσμό της ανέχειας των εργαζομένων.

Σε πλήρη πολιτική σύμπνοια και με συχνές αντικομμουνιστικές εξάρσεις, οι εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τα ψηφίσματα της «Εργατικής Ενότητας» για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επιχείρησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης να επιβάλει στους εργαζόμενους τη νομιμοποίηση της απεργοσπασίας, ενώ συμφώνησαν για μια ακόμη φορά να μη δώσουν στα σωματεία των συνταξιούχων ίσα δικαιώματα στη διοίκηση του ΕΚΘ. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ πρότειναν από κοινού και υπερψήφισαν την πολιτική απόφαση του συνεδρίου, ενώ η ΕΤΑΣ υπέγραψε το συγχωροχάρτι της πολιτικής τους, ψηφίζοντας λευκό. Το δικό της ταξικό σχέδιο πολιτικής απόφασης κατέθεσε η «Εργατική Ενότητα».

«Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους»

Στην ανακοίνωσή της η «Εργατική Ενότητα» απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με συνδικάτα μαζικά, μαχητικά, προσανατολισμένα στην ταξική ενότητα και πάλη να συνεχίσουν και να εντείνουν τους αγώνες για τα άμεσα προβλήματα αλλά και για την ανατροπή της πολιτικής που τα γεννά».

Παράλληλα, καλεί σε μαζική συμμετοχή στον τριήμερο γιορτασμό και στην πορεία του Πολυτεχνείου, τη Δευτέρα 17 του Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και στην απεργία των οικοδόμων στις 26 του Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΕΚΘ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες δυνατότητες αποτυπώνει η ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ (2023-02-02 00:00:00.0)
«Οχι» στο νέο εργατοπατερισμό του ΣΥΡΙΖΑ (2012-12-08 00:00:00.0)
Ξεκάθαρες οι δυο γραμμές στο κίνημα (2006-11-14 00:00:00.0)
Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις (2004-12-07 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο ταξικός προσανατολισμός (2003-11-08 00:00:00.0)
Ας ψάξουν αλλού για συναλλαγές (1997-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ