ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Ενισχυμένο βγήκε το ταξικό ψηφοδέλτιο

Ενισχυμένη βγήκε η ΕΣΑΚ Λογιστών από το 21ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς κατέκτησε ακόμα μία έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο, φτάνοντας τις οχτώ, διατηρώντας ταυτόχρονα και την αυτοδυναμία της.

Συγκεκριμένα στο συνέδριο πήραν μέρος 65 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. Ψήφισαν 65, έγκυρα ήταν 62 και άκυρα 3. Η ΕΣΑΚ Λογιστών έλαβε 43 ψήφους (από 39 στο προηγούμενο συνέδριο) και 8 έδρες (από 7). Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 12 ψήφους (είχε 14) και 2 έδρες. Η Αυτόνομη Παρέμβαση έλαβε 5 ψήφους (είχε 6) και 1 έδρα και η Ριζοσπαστική Παρέμβαση έλαβε 2 ψήφους.

Το συνέδριο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από το μεγάλο κεφάλαιο, την εργοδοσία και τους πολιτικούς της εκφραστές για την αφαίρεση των όποιων κατακτήσεων στο Ασφαλιστικό, το μισθολογικό, τις κοινωνικές παροχές (Υγεία, Πρόνοια κλπ.). Εδωσε, επίσης, βάρος και στην προσπάθεια περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται με το νέο Ευρωσύνταγμα και τον υπό ψήφιση ευρωτρομονόμο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανισότητα και την πολυνομία, που επιβάλλει το ισχύον φορολογικό σύστημα και στην αναγκαιότητα ριζικής αναδιάρθρωσης, η οποία -εκτός των άλλων- θα επιβάλλει απαλλαγή των μικροεισοδηματιών από τη φορολογία εισοδήματος και την επιβολή φόρου στα μεγάλα εισοδήματα, καθώς και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Συζήτησε ακόμα τα τρέχοντα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος. Ασχολήθηκε και με τα ιδιαίτερα προβλήματα των λογιστών και ιδίως αυτά που δημιουργήθηκαν στον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Απαίτησαν την κατάργηση του ν.2515/97, του Π.Δ. 340/98 και όλων εκείνων των διατάξεων, που επιβάλλουν στους λογιστές κυρώσεις για ευθύνες που δεν τους ανήκουν.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παραμένουν κυρίαρχες οι δυνάμεις του συμβιβασμού

Ενισχυμένη σε ψήφους αντιπροσώπων η «Εργατική Ενότητα»

Με ενισχυμένες τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, παρά την αισχρή, ολομέτωπη αντι-ΠΑΜΕ επίθεση, την ενορχηστρωμένη επιχείρηση καλπονοθευτικής αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών και την τεράστια κινητοποίηση κομματικών, εργοδοτικών και κρατικών μηχανισμών, έπεσε η αυλαία του 28ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η «Εργατική Ενότητα», ο συνδυασμός του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), αυξάνοντας τις ψήφους της κατά 19 αντιπροσώπους, διατήρησε τη δεύτερη θέση στη διοίκηση του ΕΚΘ, καταλαμβάνοντας 8 έδρες. Παράλληλα, αύξησε τις ψήφους και κέρδισε έναν επιπλέον αντιπρόσωπο για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Το 28ο Συνέδριο άφησε το στίγμα του στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης με τις εκατοντάδες παρατυπίες που σημειώθηκαν κατά την εκλογή των αντιπροσώπων στα πρωτοβάθμια σωματεία, με πρωταγωνιστές τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Η παράταξη του Συνασπισμού (ΕΤΑΣ), αναλαμβάνοντας την πρωτοκαθεδρία στην αντι-ΠΑΜΕ επίθεση συντέλεσε στο να συγκαλυφτεί η θρασύτατη αλλοίωση των συσχετισμών, προσδοκώντας τη μείωση της επιρροής των ταξικών δυνάμεων. Η σύμπλευση της ΕΤΑΣ με τις παρατάξεις του δικομματισμού επιβεβαιώθηκε και από την ανοιχτή συνεργασία τους στα κοινά ψηφοδέλτια πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων.

Με πτώση στο ποσοστό της και μακριά από τις προσδοκίες της για αυτοδυναμία στη διοίκηση του ΕΚΘ εμφανίστηκε η ΠΑΣΚΕ. Στις εκλογές συμμετείχαν 669 αντιπρόσωποι, έναντι 569 στο 27ο Συνέδριο. Εγκυρα βρέθηκαν 663 ψηφοδέλτια, τα οποία κατανέμονται ως εξής: ΠΑΣΚΕ 296 ψήφοι και 14 έδρες (ποσοστό 44,7%), από 263 ψήφους και 15 έδρες που είχε. «Εργατική Ενότητα» 170 ψήφοι και 8 έδρες (ποσοστό 25,6%) από 152 ψήφους και 9 έδρες. ΔΑΚΕ 159 ψήφοι και 7 έδρες (ποσοστό 24%) από 100 ψήφους και 6 έδρες. ΕΤΑΣ 38 ψήφοι και 2 έδρες (ποσοστό 5,4%) από 31 ψήφους και 1 έδρα.

Εκτιμώντας τις εργασίες του συνεδρίου και το αποτέλεσμα των εκλογών, η «Εργατική Ενότητα» τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Απέδειξαν τη δυνατότητα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, μέσα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, να συσπειρώνονται, να αντιστέκονται σε οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις, να ανεβάζουν την επιρροή τους».

Ξεκάθαρες οι δυο γραμμές

Στις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου, που προηγήθηκαν των εκλογών, ο διάλογος που αναπτύχθηκε συντέλεσε στο να γίνουν ακόμα πιο ευδιάκριτες οι δυο γραμμές που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με πάνω από 20 τοποθετήσεις οι συνδικαλιστές της «Εργατικής Ενότητας», του ΠΑΜΕ, μετέφεραν στην αίθουσα του συνεδρίου τα προβλήματα των εργαζομένων στους κλάδους τους, υπέδειξαν χωρίς περιστροφές την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ ως την αιτία των προβλημάτων, ανέδειξαν το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού αγώνα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

Στον αντίποδα οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΤΑΣ, αρκέστηκαν σε ανέξοδες διαπιστώσεις, άφησαν στο απυρόβλητο ή άσκησαν επιφανειακή κριτική στην αντεργατική πολιτική του δικομματισμού, ανέδειξαν το «διάλογο» και την κοινωνική συναίνεση σαν το μέσο για τη βελτίωση και τον εξωραϊσμό της ανέχειας των εργαζομένων.

Σε πλήρη πολιτική σύμπνοια και με συχνές αντικομμουνιστικές εξάρσεις, οι εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τα ψηφίσματα της «Εργατικής Ενότητας» για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επιχείρησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης να επιβάλει στους εργαζόμενους τη νομιμοποίηση της απεργοσπασίας, ενώ συμφώνησαν για μια ακόμη φορά να μη δώσουν στα σωματεία των συνταξιούχων ίσα δικαιώματα στη διοίκηση του ΕΚΘ. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ πρότειναν από κοινού και υπερψήφισαν την πολιτική απόφαση του συνεδρίου, ενώ η ΕΤΑΣ υπέγραψε το συγχωροχάρτι της πολιτικής τους, ψηφίζοντας λευκό. Το δικό της ταξικό σχέδιο πολιτικής απόφασης κατέθεσε η «Εργατική Ενότητα».

«Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους»

Στην ανακοίνωσή της η «Εργατική Ενότητα» απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με συνδικάτα μαζικά, μαχητικά, προσανατολισμένα στην ταξική ενότητα και πάλη να συνεχίσουν και να εντείνουν τους αγώνες για τα άμεσα προβλήματα αλλά και για την ανατροπή της πολιτικής που τα γεννά».

Παράλληλα, καλεί σε μαζική συμμετοχή στον τριήμερο γιορτασμό και στην πορεία του Πολυτεχνείου, τη Δευτέρα 17 του Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και στην απεργία των οικοδόμων στις 26 του Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΕΚΘ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Στάση εργασίας σήμερα

Με το προσωπικό ασφαλείας θα κυκλοφορήσουν σήμερα από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. τα τρόλεϊ, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ έχουν κηρύξει 5ωρη στάση εργασίας διεκδικώντας την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης του 2003.

Σε ανακοίνωση τής Ενωσης, επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής για την υπογραφή ΣΣΕ, ακριβώς για να μην υπάρξει αναστάτωση και για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Παράλληλα, τονίζεται ότι η σημερινή κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και προστίθεται ότι αν δεν υπάρξει θετική απάντηση από την πλευρά της διοίκησης ΗΛΠΑΠ, τότε θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και η διοίκηση θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την ταλαιπωρία των επιβατών.

Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η υπογραφή ΣΣΕ 2003 για το διοικητικό προσωπικό ΗΛΠΑΠ, που είναι το πλέον χαμηλά αμειβόμενο από όλες τις ΔΕΚΟ. Η διοίκηση του σωματείου τους είχε συνάντηση με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή. Ο Σπ. Στριφτάρης εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στα αιτήματά τους και τους διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή το θέμα τους και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους. Ηδη από το ΚΚΕ κατατέθηκε σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σήμερα η συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων

Στον «Ακάδημο» στις 4.30 το απόγευμα

Σήμερα στις 4.30 το απόγευμα πραγματοποιείται η συνέλευση - συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Θέατρο «Ακάδημος», μετά από πρόσκληση 9 επιχειρησιακών σωματείων μεγάλων ξενοδοχείων και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Η σημερινή συγκέντρωση είναι ένα ακόμα βήμα της κοινής προσπάθειας των σωματείων για τη μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων, την αποφασιστική δράση τους σε ταξική κατεύθυνση για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, όπως η υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Πρόκειται για τα σωματεία: «INTERCONTINENTAL», «METROPOLITAN», «LEDRA MARRIOTT», «N. J. V. ATHENS PLAZA», «GRAND RESORT LAGONISSI», «HOLIDAY INN», «DIVANI PALACE CARAVEL», «SAINT GEORGE LYCABETUS», «TITANIA» και το κλαδικό σωματείο.

Να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί ήδη συνελεύσεις εργαζομένων σε αρκετά ξενοδοχεία, ενώ άλλες προγραμματίζονται. Στη σημερινή συγκέντρωση θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των συνελεύσεων και θα καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Στην τελευταία ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας τονίζει ότι «με την πλειοψηφία των μελών του, με συνέπεια και συνέχεια, θα εντείνει την προσπάθεια να ενώσει τους εργαζόμενους στην προοπτική διεκδίκησης οικονομικών και εργασιακών αιτημάτων, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Θα δώσει όσες δυνάμεις διαθέτει, θα ζητήσει από τις αστείρευτες δυνάμεις των εργαζομένων να πορευτούμε σ' αυτόν το δρόμο. Κόντρα στον ατομισμό και τη μοιρολατρία. Κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Στο δρόμο του αγώνα, για να κρατήσουμε αυτά που κληρονομήσαμε, για να βρουν τα παιδιά μας καλύτερες συνθήκες αμοιβής και δουλιάς. Αυτόν το δρόμο θα ακολουθήσουμε. Το δρόμο της αλληλεγγύης, του αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ