ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Το κίνημα ειρήνης στο προσκήνιο

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και γενικής αναγνώρισης του ρόλου της ΕΕΔΥΕ ξεκίνησαν χτες στο Δημαρχείο της Νίκαιας οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Το Συνέδριο αυτό έρχεται να επισφραγίσει την πλούσια και πολύπλευρη δράση του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε στη χώρα μας, με την καθοριστική συμβολή της ΕΕΔΥΕ, το διάστημα που μεσολάβησε από το 13ο Συνέδριό της, τον Ιούλη του 1999, μέχρι σήμερα. Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα.

Μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημαρχείου της Νίκαιας συναντήθηκαν οι περίπου 500 σύνεδροι - αντιπρόσωποι και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απ' όλη τη χώρα, μεταφέροντας τον παλμό, τις αγωνίες και τα οράματα του φιλειρηνικού κινήματος. Το σύνθημα που φώναξαν οι σύνεδροι και αντήχησε μέσα στην αίθουσα, «Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», σηματοδότησε όχι μόνο την έναρξη του Συνεδρίου, αλλά έδωσε και το στίγμα του αγώνα της ΕΕΔΥΕ.

Τις εργασίες άνοιξε, υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδης και κάλεσε το προεδρείο του Συνεδρίου στην έδρα, που το αποτελούν ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ε. Μαχαίρας, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Θ. Παφίλης, η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου, η εκπρόσωπος της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» Γιώτα Κονταξυδάκη και ο Στ. Μπενετάτος δήμαρχος της Νίκαιας, του δήμου που με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του φιλοξενεί το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Προηγήθηκε η χορωδία από το Χορωδιακό Εργαστήρι της Νίκαιας, που άνοιξε με τη μελωδία του την αυλαία του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ.

Απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απ. Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας, εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής της Β΄ Πειραιά Τ. Νεράτζης, εκ μέρους του ΚΚΕ το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος Γ. Μαρίνος, εκ μέρους του ΣΥΝ το μέλος της ΚΠΕ Σ. Σιώκος και εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ το μέλος της ΚΠΕ Γ. Αράπης, πρώην βουλευτής. Την εισήγηση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ παρουσίασε ο Θ. Παφίλης. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του επίτιμου προέδρου του ΠΣΕ Ρομές Σάντρα και του γενικού γραμματέα του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Στ. Στεφάνου.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα το πρωί στις 9.00 και ολοκληρώνονται το απόγευμα στον ίδιο χώρο.

Κίνημα ειρήνης μαζικό, μαχητικό ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό

Αποσπάσματα από την εισήγηση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ

Αποψη από τους συνέδρους
Αποψη από τους συνέδρους
Την εισήγηση της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) προς τους αντιπροσώπους του 14ου Συνεδρίου παρουσίασε ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και στις εξελίξεις στην Ελλάδα η εισήγηση σημειώνει πως η ελπίδα και η διέξοδος βρίσκονται στη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων σε ένα μαχητικό, πλατύ, αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα αντίστασης και σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό, αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού μετώπου που διαμορφώνεται από το κοινωνικό κίνημα που αναπτύσσεται. Η ελπίδα για το ειρηνικό μέλλον βρίσκεται στον ενωμένο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα κινημάτων, λαών, κρατών, ώστε να ηττηθούν οι δυνάμεις που υπηρετούν την ιμπεριαλιστική τάξη, για να μπουν οι λαϊκές δυνάμεις στο προσκήνιο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αναφερόμενη αναλυτικά στην πλούσια και πολυσχιδή δράση της ΕΕΔΥΕ τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η εισήγηση σημειώνει τις ανάγκες του σήμερα, που απαιτούν ένα μαχητικό, μαζικό, πλατύ κίνημα ειρήνης, το οποίο θα ενημερώνει, θα αποκαλύπτει, θα κινητοποιεί το λαό με σαφή αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο - τονίζει - να δυναμώσουν οι Επιτροπές Ειρήνης, να εντάξουν μαζικά τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο φιλειρηνικό κίνημα και ιδιαίτερα τους νέους. Να στηθούν παντού νέες Επιτροπές Ειρήνης.

Πρωτοβουλία για ευρύτερο πόλο αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης

Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων παραβρέθηκαν στο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ
Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων παραβρέθηκαν στο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ
Ο αγώνας του φιλειρηνικού κινήματος - σημειώνει στη συνέχεια - πάντα ήταν συνδεμένος με τον αγώνα των άλλων κοινωνικών κινημάτων και ιδιαίτερα των εργαζομένων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε και εξαιτίας της γενικευμένης επίθεσης σε όλους τους τομείς, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ενιαίου ρεύματος αντίστασης και αγώνα. Η υπόθεση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα πρέπει να αγκαλιάζει όλο το μαζικό κίνημα και πριν απ' όλα τα συνδικάτα. Το κίνημα ειρήνης πρέπει να συμπορεύεται με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες που αναπτύσσονται.

Αυτή η συνεργασία εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα στις μεγάλες φιλειρηνικές-αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

Είναι άμεσο και αναγκαίο αυτή η προσπάθεια να πάρει μόνιμο χαρακτήρα.

Αξιοποιώντας δημιουργικά την εμπειρία του αντιπολεμικού μετώπου των 120 μαζικών οργανώσεων καθώς επίσης και την κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Η ΕΕΔΥΕ - τονίζεται - πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πόλου συσπείρωσης κινημάτων και μαζικών οργανώσεων με σαφή αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Η μορφή που θα πάρει αυτή η συσπείρωση θα καθοριστεί μέσα από τη συζήτηση με τα υπόλοιπα κινήματα και οργανώσεις.

Οι Επιτροπές Ειρήνης άμεσα να προχωρήσουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες και το νέο Εθνικό Συμβούλιο και η Γραμματεία να επεξεργαστούν συγκεκριμένα αυτή την πρόταση.

Παρά το γεγονός ότι έχει εφαρμοστεί και έχει ωριμάσει η μορφοποίηση αυτής της συνεργασίας θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να οριστικοποιηθεί συνδυασμένη με μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και δράσης και πολύμορφων εκδηλώσεων.

Η Ολυμπιάδα Ειρήνης, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συσπείρωσης, συμπαράταξης και συνεργασίας φορέων, προσωπικοτήτων, κινήσεων. Δίνει τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων που αγκαλιάζουν όλους τους τομείς δράσης του φιλειρηνικού κινήματος.

Οι άξονες δράσης

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης - σημειώνει η εισήγηση - πρέπει να κινηθούν με γνώμονα τις εξελίξεις και την επικαιρότητα, έχοντας ταυτόχρονα σταθερό πρόγραμμα δράσης στους παρακάτω άξονες:

-- Οι νέες απειλές κατά χωρών και λαών.

  • Αλληλεγγύη στους λαούς των Κούβας, Συρίας, ΛΔ Κορέας και σ' όσους απειλούνται. Ενημέρωση του λαού, απάντηση στη διαστρέβλωση της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας
  • Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ, απαίτηση για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Ο λαός του Ιράκ να αποφασίσει για το μέλλον του
  • Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

-- Ενημέρωση και δράση για τη νέα κλιμάκωση των εξοπλισμών, τα νέα πυρηνικά, τη στρατηγική του πρώτου πυρηνικού πλήγματος.

-- Ενημέρωση και δράση κατά του προληπτικού πολέμου, της ανατροπής του διεθνούς δικαίου, της κατάλυσης των Καταστατικών Αρχών του ΟΗΕ.

-- Ενημέρωση και δράση κατά του NATO και του Ευρωστρατού.

  • Απαίτηση για μη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
  • Να γυρίσουν στην Ελλάδα οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων

-- Αγώνας κατά των νέων εξοπλισμών και της μετατροπής του ελληνικού στρατού σε ΝΑΤΟικό - επιθετικό τμήμα.

-- Ενταση της ενημέρωσης για το ρόλο των βάσεων και ιδιαίτερα της Σούδας, που μεταμορφώνεται σε επιχειρησιακό κέντρο στήριξης και διεξαγωγής των νέων πολέμων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και Β. Αφρικής.

-- Δράση για την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας, των νόμων καταστολής και της περιστολής των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

-- Να ανοίξουμε μια μόνιμη ενημερωτική δραστηριότητα με τίτλο: «Ο αγώνας κατά της "νέας τάξης", ο αντιπολεμικός φιλειρηνικός αγώνας, είναι αγώνας για τη δουλιά, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τα δικαιώματα των γυναικών και της νεολαίας».

Τέλος, η εισήγηση σημειώνει πως η ΕΕΔΥΕ πρέπει στο επόμενο διάστημα να εντείνει τη διεθνή της παρουσία και να πάρει πρωτοβουλίες στα πλαίσια του ΠΣΕ για το συντονισμό και την κοινή δράση των κινημάτων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής. Να δυναμώσει την παρουσία της στο ευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα. Αξιοποιώντας και το ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο και άλλες συσπειρώσεις να αναδείξει άμεσα την ανάγκη πάλης των λαών των χωρών-μελών του NATO, αλλά και των άλλων λαών της περιοχής παίρνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του NATO για τη Β. Αφρική. Η ΕΕΔΥΕ πρέπει επίσης να δυναμώσει τις διμερείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα άλλα κινήματα ειρήνης.

Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Λαϊκή μαζική συντονισμένη πάλη

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς το Συνέδριο ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, τόνισε: «Το ΚΚΕ χαιρετίζει το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Χαιρετίζει τους αγώνες της ΕΕΔΥΕ και εκτιμά ιδιαίτερα την προσφορά της στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά και τη συμβολή της στο συντονισμό της δράσης σε ευρωπαϊκό, σε διεθνές επίπεδο».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις που «σημαδεύονται από τη βάρβαρη επιχείρηση του ιμπεριαλισμού, να επιβάλει τη "νέα τάξη πραγμάτων" σε όλο τον κόσμο».

Ακολούθως επισήμανε: «Ο ιμπεριαλισμός δε σταματάει αν δεν τον σταματήσει, αν δεν τον ανατρέψει η λαϊκή, μαζική συντονισμένη πάλη. Χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για τη δημιουργία ισχυρού κινήματος αντίστασης και αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράκ και της Παλαιστίνης που δοκιμάζονται σκληρά. Χρειάζεται πιο δυνατό κίνημα υπέρ της Σοσιαλιστικής Κούβας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, του Ιράν, της Συρίας και άλλων χωρών που απειλούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».

Και κατέληξε: «Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το αντιπολεμικό κίνημα, το κίνημα της Ειρήνης θα γίνεται πιο ισχυρό και αποτελεσματικό, όσο θα συγκεντρώνει και θα κινητοποιεί δυνάμεις σε αντιπαράθεση και συνολική ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Η δυναμική του κινήματος της Ειρήνης θα ενισχύεται όσο γίνεται υπόθεση του εργατικού κινήματος, των συνδικάτων. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα εντείνει τις προσπάθειές του, για να δραστηριοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις, για να εκπληρώσει το εργατικό, λαϊκό κίνημα το ρόλο του αντίπαλου δέους απέναντι στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων».

Παραβρέθηκαν

Στο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ παραβρέθηκαν ο πρεσβευτής της Κούβας Χόρχε Κεσάδα και ο επιτετραμμένος της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα Σάμπρι Ισμάτ. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Μάνουελ Τεράθας και ο Χόρχε Βερμούδες από το κίνημα ειρήνης Μεξικού, η Ρίνα Μπερτατσίνι από το κίνημα ειρήνης της Αργεντινής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, ο γιος του Γρ. Λαμπράκη Γιώργος Λαμπράκης, ο Γ. Αγγελινιάδης αντιδήμαρχος Νίκαιας, ο Δ. Αλευρομάγειρος αντιστράτηγος ε.α., ο Π. Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο Αγ. Παπανεοφύτου καθηγητής του Παντείου, ο Ν. Γιαννούλης καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Θ. Γεράνιος καθηγητής πανεπιστημίου, ο Ν. Κατσαρός διευθυντής του «Δημόκριτου», η Ιωάννα Καρατζαφέρη λογοτέχνης, ο Μπ. Παπαδόπουλος συνοδοιπόρους του Γρ. Λαμπράκη, η Ελένη Παπαδοπούλου νομαρχικός σύμβουλος Πειραιά, εκπροσώπου από την ΟΓΕ, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το ΠΑΜΕ, την ΠΕΑΕΑ, την ΠΕΚΑΜ, την ΠΕΜΕΝ, την Ομοσπονδία Οικοδόμων και τον ΣΕΗ.

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Η ΕΕΔΥΕ συμβάλλει στην αφύπνιση των συνειδήσεων

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, στο χαιρετισμό του, σημείωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τις εργασίες του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ. Η πολύχρονη αγωνιστική παρουσία και προσφορά της ΕΕΔΥΕ στο ελληνικό και διεθνές κίνημα ειρήνης υπογραμμίζει τη σημασία αυτού του Συνεδρίου, που συνέρχεται σε καιρούς δύσκολους για όλη την ανθρωπότητα. Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν η βία, η ανασφάλεια και η αυθαιρεσία των ισχυρών έναντι των δικαιωμάτων των λαών. Σε μια εποχή, που χαρακτηρίζεται από την έμπρακτη αμφισβήτηση της διεθνούς έννομης τάξης, με αποκορύφωμα τη συστηματική προσπάθεια ακύρωσης του ρόλου του ΟΗΕ».

Στη συνέχεια ανέφερε στο ότι «η ανθρωπότητα συνειδητοποιεί πλέον, με τραγικό τρόπο, τις συνέπειες της επιβολής της "νέας τάξης" μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου». Σε άλλο σημείο, επισήμανε την «ανάγκη αφύπνισης των συνειδήσεων όλων των πολιτών για το μεγάλο ζητούμενο της ειρήνης. Γιατί ο αγώνας για την επικράτηση της ειρήνης και του Διεθνούς Δικαίου είναι πολιτικός. Εχει σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό: Είναι αγώνας εναντίον του ιμπεριαλισμού και της νεο-αποικιοκρατίας». Καταλήγοντας, τόνισε ότι το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ συμβάλλει σ' αυτήν την «αφύπνιση των συνειδήσεων, στη στράτευση των πολιτών στον αγώνα για την ειρήνη».

ΡΟΜΕΣ ΣΑΝΤΡΑ
Θέλουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από πολέμους και φτώχεια

Απευθύνοντας χαιρετισμό στους συνέδρους εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Ρομές Σάντρα, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ποτέ ξανά δεν υπήρξε τόσο μεγάλος κίνδυνος πολέμου, όσο σήμερα. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός απειλεί όλη την ανθρωπότητα με άμεσες και μελλοντικές αγριότητες». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη δράση των λαών, επισήμανε ότι «το ΠΣΕ και τα εθνικά κινήματα ειρήνης στέκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή των μαζικών ενεργειών, ζητώντας τη λήξη της αμερικάνικης κατοχής στο Ιράκ και την εθνική κυριαρχία του ιρακινού λαού στη χώρα του».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το ΠΣΕ για την Παλαιστίνη, αλλά και όλες τις χώρες και τους λαούς που έχουν μπει στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του. Κλείνοντας την ομιλία του ο Ρομές Σάντρα υπογράμμισε: «Το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης στοχεύει να χτίσει ένα διαφορετικό κόσμο, έναν καλύτερο κόσμο απαλλαγμένο από πολέμους και φτώχεια, καταστρέφοντας για πάντα τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία. Η ΕΕΔΥΕ στέκεται στην πρώτη γραμμή της οικοδόμησης αυτού του διαφορετικού κόσμου και έχει τη συμπαράσταση των φιλειρηνιστών σε όλες τις ηπείρους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ