ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους: «Οι μεγάλες δημοκρατίες ανέλαβαν μεγάλες ευθύνες»
  • «Υπεράσπιση της παγκόσμιας ελευθερίας» χαρακτήρισε την εισβολή και κατοχή του Ιράκ ο Πρόεδρος Μπους, επιμένοντας στην ορθότητα της απόφασης αυτής, που «έσωσε και την αξιοπρέπεια του ΟΗΕ»
  • Ακόμη και τη Βαγδάτη, που έχουν υπό κατοχή, βομβάρδισαν οι κατοχικές δυνάμεις, προσπαθώντας να καταστείλουν την αντίσταση

Δυνάμεις κατοχής στέκονται δίπλα σε ένα νεκρό τους μετά από επίθεση των ιρακινών δυνάμεων

Associated Press

Δυνάμεις κατοχής στέκονται δίπλα σε ένα νεκρό τους μετά από επίθεση των ιρακινών δυνάμεων
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«ΗΠΑ και Βρετανία είναι υπερασπιστές της ελευθερίας παγκοσμίως, παραμερίζοντας την ανάγκη υπεράσπισης συμφερόντων και εξασφάλισης ισορροπίας δυνάμεων», υποστήριξε ο Πρόεδρος Μπους, στο Λονδίνο, υπεραμυνόμενος της εισβολής στο Ιράκ και μην παραλείποντας να εξαπολύσει επίθεση σε όσους διαφώνησαν ή διαφωνούν. Στο ίδιο το Ιράκ τα πράγματα χειροτερεύουν καθημερινά με τους κατακτητές να φθάνουν στο πρωτοφανές σημείο να βομβαρδίζουν τη Βαγδάτη, πόλη που έχουν θέσει υπό την κατοχή τους. Προβλήματα διαφαίνονται, εκ νέου, και σε διπλωματικό επίπεδο καθώς η συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στην κατοχική διοίκηση και στο προσωρινό διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο, και την οποία η Ουάσιγκτον επιθυμεί να μετατρέψει σε απόφαση του ΟΗΕ, αμφισβητείται εκτός αλλά και εντός Ιράκ.

«Οι μεγάλες δημοκρατίες ανέλαβαν μεγάλες ευθύνες». Ετσι περιέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος την εισβολή στο Ιράκ, επιμένοντας ότι ο μεγάλος κίνδυνος των «τρομοκρατών με όπλα μαζικής καταστροφής που συνεργάζονται με δικτάτορες δεν αντιμετωπίζεται με άρνηση». Ο Μπους υποστήριξε ότι ο κόσμος αλλά και το Ιράκ όπως και το Αφγανιστάν είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι ήταν επί Χουσεΐν και επί Ταλιμπάν, αντιστοίχως. Προέτρεψε, δε, τους Ευρωπαίους «να πάψουν να έχουν την πεποίθηση ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, σε πολλά σημεία του οποίου κυριαρχούν η καταπίεση και η βία, οι διαφωνίες και τα προβλήματα λύνονται με το διάλογο όπως εντός των συνόρων της Ευρώπης. Η χρήση βίας είναι, συχνά, το μοναδικό μέσο προστασίας από το χάος», κατέληξε.

Στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν που μετέχουν στην κατοχή παίρνουν θέση μάχης...

Associated Press

Στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν που μετέχουν στην κατοχή παίρνουν θέση μάχης...
Ο Αμερικανός Πρόεδρος στηλίτευσε τη γαλλική στάση τονίζοντας ότι «το Παρίσι γελοιοποίησε το όραμα του πρώην Προέδρου για παγκόσμια ασφάλεια» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να τηρήσουν το καθήκον τους απέναντι στην παγκόσμια ασφάλεια συμμετέχοντας στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Επίσης, υποστήριξε ότι ΗΠΑ και Βρετανία «θα συνεχίσουν πάντα να στηρίζουν τον ΟΗΕ για να μη μείνει άσχετος με τις παγκόσμιες εξελίξεις επιμένοντας μόνο σε αποφάσεις και όχι σε πράξεις», χαρακτηρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, σωτηρία της αξιοπρέπειας του Οργανισμού την παράκαμψή του.

Μία μέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απηύθυνε ανάλογες εκκλήσεις συνεργασίας προς την ΕΕ καλώντας τη «να βάλει στην άκρη τις διαφωνίες της». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ αρκέστηκε να ανταπαντήσει ότι «δεν ήταν επιλογή μας η απώλεια της ειρήνης».

Την ίδια στιγμή, όμως, τα πράγματα δυσχεραίνουν για τον Μπους και την κατοχική δύναμη. Εντός ΗΠΑ, νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «USA Today» αποδεικνύει ότι η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης προς τον πόλεμο βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση». Το 55% δεν εγκρίνει τους αμερικανικούς χειρισμούς στο Ιράκ (έναντι 80% τον Απρίλη), και το 42% πιστεύει ότι ο πόλεμος δεν άξιζε να γίνει (έναντι 19%). Στο Ιράκ, η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη.

Βομβαρδισμοί και επικηρύξεις

Περιοχές της Βαγδάτης βομβάρδισαν οι κατοχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επισήμως, τονίστηκε ότι στόχοι ήταν εγκαταλειμμένα κτίρια και ότι δεν υπήρχαν θύματα. Οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και στις πόλεις Τικρίτ, για 3η μέρα, Μπαακούμπα, όπου χρησιμοποιήθηκαν βόμβες μέχρι και 900 κιλών, και Κιρκούκ, όπου έπεσαν βόμβες 450 κιλών. Παράλληλα, συνεχίστηκαν και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Στη Σαμάρα, αμερικανική φάλαγγα απαντώντας σε πυρά σκότωσε 2 Ιρακινούς πολίτες. Στη Μοσούλη, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και 1 διερμηνέας των Αμερικανών τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις. Στη Νατζάφ δολοφονήθηκε ο τοπικός εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας. Στο μεταξύ, οι κατοχικές δυνάμεις επικήρυξαν με 10 εκατομμύρια δολάρια τον πρώην αντιπρόεδρο του Επαναστατικού Συμβουλίου του «Μπάαθ», Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, θεωρώντας τον κύριο ενορχηστρωτή των αντικατοχικών επιθέσεων.

Παρά αυτές τις εξελίξεις, ο κατοχικός διοικητής δήλωνε στην ιταλική «Κοριέρε ντε λα Σέρα» ότι στο 90% του Ιράκ επικρατεί «γαλήνη». Ο Μπρέμερ επανέλαβε ότι η «τρομοκρατία λίγων νοσταλγών του καθεστώτος και ορισμένων ξένων μαχητών θα παταχτεί μόνον αν δεν υποκύψουμε στον εκβιασμό τους». Περί «ξένων μαχητών» έκανε λόγο, χτες, και ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, Ογκουστ Χάνιγκ, τονίζοντας ότι, με βάση πληροφορίες, δεκάδες μουσουλμάνοι από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με ισλαμιστικές οργανώσεις, μετέβησαν στο Ιράκ, όπως γινόταν με το Αφγανιστάν την περίοδο του πολέμου των μουτζαχεντίν με τους Σοβιετικούς.

Σείεται η συμφωνία μεταβίβασης εξουσίας

«Οι Αμερικανοί βιάζονταν. Μας πίεσαν, δε μας έδωσαν καθόλου χρόνο επεξεργασίας, ουσιαστικά μας παραμέρισαν». Αυτό υποστήριξε, χτες, ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, επικεφαλής της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ» και μέλος του προσωρινού Συμβουλίου, για τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που υπογράφτηκε το Σάββατο. Ο Αλ Χακίμ εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτή και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το στάτους των κατοχικών δυνάμεων μετά την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς».

Διαφωνίες σχετικά με τη συμφωνία εξέφρασε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Γιούρι Φεντότοφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους περί «διαφάνειας στη συγκρότηση της εξουσίας που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές» καθώς προχώρησαν σε ένα «ιδιωτικό συμφωνητικό με το νυν Συμβούλιο, για το περιεχόμενο του οποίου δε ζητήθηκε η γνώμη κανενός άλλου». Ο Φεντότοφ επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει μόνον εφόσον υπάρχουν «συλλογικές προσπάθειες, οι οποίες είναι οι μοναδικές που θα δώσουν νομιμότητα σε οποιαδήποτε εξέλιξη». Οι δηλώσεις Φεντότοφ έχουν μεγάλη σημασία καθώς η Ουάσιγκτον φέρεται να σκέφτεται να προωθήσει τη συμφωνία ως σχέδιο απόφασης προς έγκριση στον ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ελαφρώς επικριτική εμφανίστηκε και η Γαλλία.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ποικίλες οι εκδηλώσεις ενάντια στον Μπους

Σήμερα η μεγάλη διαδήλωση

Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που προετοιμάζουν τη μεγάλη διαδήλωση

Associated Press

Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που προετοιμάζουν τη μεγάλη διαδήλωση
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ελικόπτερα, ελεύθεροι σκοπευτές, χιλιάδες αστυνομικοί, αλλά και φυσικά μυστικοί πράκτορες της ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους περιπολούσαν χτες τη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς αυτός συναντούσε τη βασίλισσα Ελισάβετ και διακήρυσσε το «όραμά» του για τον πλανήτη. Από την άλλη πλευρά χιλιάδες Βρετανοί συμμετείχαν σε σειρά εκδηλώσεων, με στόχο πάντα τις πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης και του πιστού της συμμάχου Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Οι εκδηλώσεις εναντίον του Αμερικανού Προέδρου ξεκίνησαν από το πρωί με την εναλλακτική «κρατική υποδοχή». Χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν από τη νότια όχθη του Τάμεση, για να καταλήξουν στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ενώ στην κορυφή της πορείας προπορευόταν άμαξα που μετέφερε τον «Πρόεδρο» και τη «βασίλισσα». Αργότερα μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να καταδικάσουν και αυτοί με τη σειρά τους την κυβέρνηση Μπους, ενώ εκατοντάδες φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό κατά των ΗΠΑ έξω από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος (συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Λόρα) συναντούσε την ελίτ της Μεγάλης Βρετανίας σε μια ειδική τελετή. Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και έξω από τα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας «Exxon-Mobil». Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, διοργάνωσε «πάρτι ειρήνης» στο Δημαρχείο για όσες οργανώσεις αντιτίθενται στην κατοχή του Ιράκ.

Το βράδυ πολλοί διαδηλωτές παρέμειναν έξω από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ (υπό τη συνοδεία και μουσικών οργάνων) και δεν έλειψαν οι μικρο-συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, που ωστόσο δεν πήραν έκταση. Η Μητροπολιτική Αστυνομία πάντως πρόλαβε χτες να προβεί σε 22 συνολικά συλλήψεις.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το κυρίως συλλαλητήριο στους δρόμους του Λονδίνου, στο οποίο αναμένεται να δώσουν βροντερό «παρών» εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί. Η πορεία θα περάσει μπροστά από το Κοινοβούλιο, αλλά και από την πρωθυπουργική κατοικία, ενώ οι διαδηλωτές θα γκρεμίσουν και ομοίωμα του Τζορτζ Μπους.

Στα αξιομνημόνευτα της χτεσινής ημέρας ήταν και το 15σέλιδο δημοσίευμα της «Ντέιλι Μίρορ» που εν μέσω γενικότερης τρομο-υστερίας από πλευράς αρχών, «κατήγγειλε» ελλείψεις στις υπηρεσίες ασφαλείας του Μπάκινγχαμ, όπου φιλοξενείται ο Αμερικανός Πρόεδρος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας δημοσιογράφος της κατόρθωσε να προσληφθεί ως ένας από τους υπηρέτες στο βασιλικό παλάτι, όπου θα σερβιριζόταν χτες το πρωί το πρόγευμα στους συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου. «Εάν ήμουν τρομοκράτης, έχοντας την πρόθεση να δολοφονήσω τη βασίλισσα Ελισάβετ, ή τον Πρόεδρο Μπους, θα μπορούσα να το κάνω με απόλυτη ευκολία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Ράιαν Πάρι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ο ποπ τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον βρίσκεται αντιμέτωπος με «πολλές κατηγορίες που σχετίζονται με τη σεξουαλική παρενόχληση ανήλικου», ανακοινώθηκε χτες βράδυ από την αστυνομία της Σάντα Μπάρμπαρα, που κάλεσε τον καλλιτέχνη να παραδοθεί στις Αρχές καταθέτοντας το διαβατήριό του... Νωρίτερα χτες, δικαστικές αρχές της Καλιφόρνιας εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Μ. Τζάκσον, με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, ενώ κάπου 70 ανακριτές και αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνες στο ράντσο «Νέβερλαντ».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ/ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χικμέτ Τσετίν, διόρισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, ως πολιτικό εκπρόσωπο της «Συμμαχίας» στο υπό μερική κατοχή Αφγανιστάν.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου αυτοκτονιών στην Κίνα -όπου αναφέρονται 280.000 αυτοκτονίες ετησίως με τους περισσότερους αυτόχειρες γυναίκες ηλικίας 25 έως 34 ετών- επεξεργάζεται η κυβέρνηση του Χου Ζιντάο κι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Το Πεκίνο θεωρεί ότι το ζήτημα «αφορά τη δημόσια ψυχική υγεία».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ενα μικρό παιδί είναι η μοναδική αναφερθείσα απώλεια από σεισμό 6,6 Ρίχτερ, χτες, με επίκεντρο περιοχή κοντά στη βόρεια νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων. Οι Αρχές προσπαθούν ακόμη να καταγράψουν την έκταση των ζημιών.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Εξι Σουηδοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους από την πτώση στη θάλασσα ενός ελικοπτέρου του στρατού στη διάρκεια άσκησης, ανοιχτά του Γκέτεμποργκ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ενας στους δέκα ενήλικες Ρουμάνους (περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι) εργάζονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

ΝΤΑΚΑ.-- Εννέα άνθρωποι -ή, κατ' αυτόπτες, ένδεκα- βρήκαν το θάνατο στο Νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές όταν ένοπλοι ληστές έβαλαν φωτιά στο σπίτι όπου διέμεναν.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Η πρεσβεία των ΗΠΑ «καταδίκασε» χτες τους μαοϊκούς αντάρτες, με αφορμή τη «δολοφονία» ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου σε ενέδρα στο Νεπάλ, στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας.

ΤΟΚΙΟ.-- Η ιαπωνική Βουλή επανεξέλεξε χτες πρωθυπουργό τον Γιουνισίρο Κοϊζούμι, δέκα μέρες μετά την επικράτηση του κόμματός του (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) στις γενικές εκλογές της 9ης Νοέμβρη. Ο Κοϊζούμι ορκίστηκε λίγο μετά πρόεδρος από τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, υποσχόμενος τη συνέχιση «πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Η κυβέρνηση του Τσαν διαμαρτυρήθηκε έντονα χτες στην ισλαμική κυβέρνηση του γειτονικού της Σουδάν εξαιτίας πρόσφατων αιματηρών επιθέσεων έναντι αμάχων στη μεθοριακή επαρχία Κουαντάι από σουδανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν με τη στήριξη της κυβέρνησης του Σουδανού «προέδρου» Ομάρ αλ Μπασίρ.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ενέκρινε χτες σχέδιο για τη δωρεάν διανομή φαρμάκων σε 5.000.000 ασθενείς του AIDS με τον υπουργό Υγείας, Μάντο Τσαμπαλάλα - Μσιμάνγκ να επισημαίνει πως ο δρόμος είναι «ακόμη μακρύς» για την καταπολέμηση της μάστιγας που ταλανίζει τουλάχιστον 5.300.000 Νοτιοαφρικανών (ήτοι το 12% του πληθυσμού).

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Με τη ρίψη δακρυγόνων και τη χρήση κλομπ αντιμετώπισαν Κενιάτες αστυνομικοί χιλιάδες επαγγελματίες οδηγούς μίνι λεωφορείων, που κατέβηκαν χτες σε απεργία διεκδικώντας τη θέσπιση κανονισμών για τη βελτίωση των συνθηκών δουλιάς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πειραματικός εμβολιασμός έναντι του θανατηφόρου ιού «Εμπολα» ξεκίνησε χτες σε 27 εθελοντές, ανακοίνωσαν ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμώξεων και Αλλεργιών των ΗΠΑ.

ΚΑΪΡΟ.-- Σε υπόταση απέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας την αιφνίδια «αδιαθεσία» του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει ομιλία του στη Βουλή μετά από έντονα λιποθυμικά συμπτώματα. Ο 75χρονος Πρόεδρος επανήλθε για να ολοκληρώσει την ομιλία του καταχειροκροτούμενος.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η εθνοσυνέλευση ενέκρινε σειρά νόμων που επιταχύνουν τη διαδικασία παροχής ασύλου περιορίζοντας το χρονικό διάστημα σε 2 μήνες έναντι 2 ετών που είναι σήμερα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σχετικής συνέλευσης της ΔΕΑΕ. ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «άψογη» την ιρανική συνεργασία και αναγκαία την «ενίσχυση των ειρηνικών ιρανικών προγραμμάτων», απαντώντας στην έκκληση του Αμερικανού ομολόγου του για επιβολή κυρώσεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
«Γεφυροποιός» η... μαριονέτα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο εκτελών χρέη Προέδρου του συμβουλίου διακυβέρνησης του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, έφθασε χτες στην τουρκική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια «γεφύρωσης των διαφορών» της ελεγχόμενης από τις κατοχικές δυνάμεις κυβέρνησης και της Αγκυρας - «του ξεκαθαρίσματος της ατμόσφαιρας», όπως λέει ο ίδιος, μετά την ψύχρανση που προκάλεσε η έντονη αντίδραση του συμβουλίου στη συμμετοχή της Τουρκίας στην κατοχή.

Ο χαρακτήρας της επίσκεψης ήταν σαφής ήδη από το πού πήγε ο Ιρακινός Κούρδος ηγέτης μετά την άφιξή του: στη γραμματεία διεθνούς εμπορίου του υπουργείου Εξωτερικών. Το θέμα, όπως δήλωσε ο Ταλαμπανί, είναι να αναζητηθούν «τα κοινά συμφέροντα που έχουν» οι δύο χώρες. «Αφού το νέο καθεστώς εδραιωθεί δημοκρατικά», είπε - σ.σ. χωρίς να αστειεύεται, υποθέτουμε - «τα χρήματα που σήμερα ξοδεύονται σε όπλα θα χρησιμοποιηθούν για την ευημερία της χώρας... σε αυτήν την κατεύθυνση, η Τουρκία μπορεί να μας βοηθήσει. Ελπίζουμε σε ραγδαία βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Τον Κούρδο πολιτικό υποδέχτηκαν διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως «μαριονέτα των Αμερικανών, έξω από την Τουρκία». Φυσικά ο Ταλαμπανί δεν επρόκειτο να κάνει κανένα σχετικό σχόλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ