ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το «ΟΧΙ» δεν ταιριάζει στο δικομματισμό

Ποια ισχυρή κι ελεύθερη Ελλάδα διαλαλείτε όπου βρεθείτε και σταθείτε κύριε πρωθυπουργέ; Για ποια ισχυρή Ελλάδα ομιλείτε στην επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου εσείς και οι συγκυβερνώντες όταν βαρύνεστε με έγκλημα εσχάτης προδοσίας; Διότι τέτοιο έγκλημα πρέπει να λογιστεί το ΝΑΙ στους Αμερικανούς. Η παράδοση αμαχητί των πάντων.

Παραδώσατε το έδαφός μας το αιματοποτισμένο. Παραδώσατε χωρίς κανένα «ΟΧΙ» τις θάλασσές μας, τον αέρα, τους δρόμους, τα λιμάνια μας στους φονιάδες των λαών Αμερικανούς, στο ΝΑΤΟ, στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, των Σολάνα, Μπλερ, Σρέντερ και λοιπών αδελφών, για να οδηγούν σε επιδρομές σαν τους κουρσάρους μέσα από τα εδάφη μας τα στρατεύματά τους κατά λαών και χωρών που δεν υποκύπτουν.

Η εξωτερική σας πολιτική κύριε πρωθυπουργέ, στην οποία δε λέει όχι ούτε η αντιπολίτευση της ΝΔ, είναι πολιτική υποταγής και υπακοής στο μεγάλο αφεντικό. Δεν μπορείτε και δε θέλετε να υψώσετε τη φωνή σας μαζί με τον ελληνικό λαό που βροντοφωνάζει: Φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι φύγετε στα σπίτια σας. Αφήστε όλους τους λαούς να ζήσουν ειρηνικά. Ετσι, εκείνο που σας απομένει δεν είναι άλλο παρά να αφήσετε την εξουσία. Κι αυτό πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός στις εκλογές, όπως και να αδυνατίσει και τη Νέα Δημοκρατία που συμφωνεί μαζί σας. Και να δυναμώσει το ΚΚΕ. Αυτό θα αποτελεί καλό παράδειγμα και για τις επόμενες γενιές.

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΦΟΥΝΤΑΛΑΚΗΣ

Λάρισα

Ο καπιταλισμός θα ανατραπεί!

Ο καπιταλισμός τρέμει και θα γκρεμιστεί, μην αυτοπατώμεθα ότι εξωραΐζεται, μόνον ανατρέπεται... Τα προσχήματα για καλύτερες μέρες, δημοκρατικά δικαιώματα, τρομοκρατία διαλύονται. Ράιχσταγκ και 11η Σεπτέμβρη αποδεικνύουν το ποιόν και τους στόχους των εφαρμοστών τους. Καταδυνάστευση - εκμετάλλευση - νέες αγορές και παντοκρατορία.

Η ΝΔ, η μετανοούσα Μαγδαληνή, ανακοίνωσε το πρόγραμμά της και ομολογείται επίσημα η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με το ίδιο πρόγραμμα και τον ίδιο σκοπό. Το επιβεβαιώνει ο κ. Σκανδαλίδης, που κατηγορεί για μιμητισμό τη ΝΔ.

Λιγότερο κράτος, δημόσια διοίκηση, αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Ιδιωτικοποιήσεις - εμπορευματοποιήσεις, ναρκωτικά, πορνεία, ασυδοσία, αδιαφάνεια, αξιολόγηση με παραγωγικότητα που θα τη βεβαιώνουν χαφιέδες, ανταγωνιστικότητα κλπ. Διαφωνούν μόνο για την καρέκλα.

Στην εκπαίδευση η αντιγραφή μηδενίζεται, το ίδιο θα κάνει και ο λαός στο διαγωνισμό των εκλογών. Μηδέν και στους δυο. Υπουργός χαρακτηρίζει ανευθυνότητα τη μη αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Είναι υποχρέωση, λέει. Από την άλλη, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει πως η αντίθεση με την παγκοσμιοποίηση τιμωρείται και καμία άρνηση στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΕΕ και ΗΠΑ δε σκοπεύει η κυβέρνησή του. Η Ελλάδα τσιφλίκι - φέουδο και προτεκτοράτο του καπιταλισμού, δηλαδή.

Μηνύματα απάτης και κοροϊδίας είναι το πάγωμα των τιμών. Για την ακρίβεια, το πρόβλημα είναι το περιτύλιγμα κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο... Οι Ελληνες ζουν σε παράδεισο διαλαλεί η κυβέρνηση, κι έχουν δίκιο: Είναι ο παράδεισος της φτώχειας, της μιζέριας, της ακρίβειας, της λιτότητας, της ανεργίας, της αγραμματοσύνης, της βίας, της ασυδοσίας...

Παραπέρα, ονομάζουν κοινωνική συνοχή το γνωστό «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί - φτωχότεροι». Ενώ σύγκλιση με την ΕΕ θεωρούν το 50% και πλέον των μισθών και ημερομισθίων των Ελλήνων σχετικά με τους Ευρωπαίους... Και όταν οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις δεν έχουν και δεν αντέχει η οικονομία λένε, ενώ στο μεγάλο κεφάλαιο δεν είπαν ποτέ όχι, και τους ενισχύουν χωρίς να το ζητάνε.

Απάντηση στη βαρβαρότητα είναι ο σοσιαλισμός, όπου δεν υπάρχουν φτώχεια, εκμετάλλευση, ακρίβεια, ανεργία, πείνα, ανασφάλεια, αμορφωσιά. Δεν υπάρχουν άστεγοι. Στην Αττική μόνον, είναι 10 χιλιάδες οι άστεγοι. Ενώ στη χώρα της «ελευθερίας και του πλούτου», στις ΗΠΑ, υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια άστεγοι... Στο σοσιαλισμό υπάρχουν πολιτισμός, μόρφωση, δημιουργία, αθλητισμός, υγεία, ανάπαυση. Στον καπιταλισμό ανταγωνισμός, πλούτη, βία, καταστολή, άγρια εκμετάλλευση.

Γι' αυτά και πολλά άλλα θα πρέπει να εντείνουμε τους αγώνες, να ενωθούμε, να συσπειρωθούμε, να αντισταθούμε, να καταψηφίσουμε το δικομματισμό και όσους υπηρετούν τον καπιταλισμό. Να ενισχύσουμε το Δημοκρατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο, να δώσουμε δύναμη στο ΚΚΕ, πρωτοστάτη των αγώνων, εγγυητή, αγωνιστή και σύμμαχο του λαού, για καλύτερη ζωή, για ειρήνη.


ΔΗΜ. ΠΑΝΤΑΖΩΝΑΣ
συνταξιούχος - αντιστασιακός

Πλαστογράφοι της Ιστορίας

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το περιοδικό «Πόλεμος και Ιστορία» για την παραποίηση ιστορικού γεγονότος, όπως αναφέρει, απέστειλε η Ναυσικά Ε. Παπαδάκη, σύζυγος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης καπετάν Τάσου Λευτεριά (Βαγγέλη Παπαδάκη). Γράφει:

«Είναι ίσως μάταιο, μα εγώ επιμένω να το θεωρώ αναγκαίο, η Ιστορία να μην παραποιείται, κατ' εξακολούθηση, γύρω από γεγονότα που έχουν διευκρινιστεί εδώ και χρόνια, δημόσια και επίσημα.

Οσο κι αν είναι για κάποιους "ψυχολογικά εξηγήσιμη" η στάση του Χ. Φ. Μάγιερ, να θέλει να δικαιώσει τον πατέρα του και την ΑΛΗΘΕΙΑ για τον "ανορθόδοξο θάνατό" του. Η πραγματικότητα είναι ότι η εκτέλεση του πατέρα του έγινε μετά από απόφαση του ανταρτοδικείου του ΕΛΛΑΣ, ως μέλους του ναζιστικού κόμματος και αξιωματικού του Γερμανικού Στρατού κατοχής, τον Απρίλη του 1943, στην περιοχή της Λαμίας και μάλιστα μετά την άρνηση του Γερμανού διοικητή για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Το παραπάνω γεγονός διευκρινίστηκε από αντίστοιχο δημοσίευμα του δημοσιογράφου Π. Μαθιόπουλου στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ στις 29 Νοεμβρίου 1992. Τότε ο αείμνηστος άνδρας μου ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΑΣΟΣ - ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ (Βαγγέλης Παπαδάκης) υπεύθυνος του ΕΛΑΣ για την περιοχή, την περίοδο εκείνη την ανέπτυξε και την υπερασπίστηκε αυτή την αλήθεια, τόσο στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ όσο και στο δικαστήριο που ακολούθησε, το οποίο και τον δικαίωσε καταδικάζοντας την εφημερίδα να πληρώσει τα έξοδα του δικαστηρίου και δίνοντας ηθική αμοιβή 300.000 δρχ. στον Καπετάνιο. Αμοιβή την οποία ποτέ δεν αποδέχτηκε.

Η επανάληψη της διαστρεβλωμένης εκδοχής δε βοηθά κανένα, πολύ περισσότερο τους νεότερους, αναγνώστες σας, που ούτε εμπειρίες, ούτε γνώσεις έχουν της περιόδου. Πώς π.χ. σκότωσαν 42 από τη Φθιώτιδα, πώς Χριστούγεννα του 1942 στο Μικρό Χωριό της Ευρυτανίας, κρέμασαν σε μια κληματαριά και έκαψαν τον παπά και τον ενοματάρχη του Μεγάλου χωριού και εκτέλεσαν άλλους 13 ηλικιωμένους. Ποιος έχει φέρει πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς της μαρτυρικής Κρήτης; Με ποιο "ορθόδοξο τρόπο" σκότωσαν οι Γερμανοί τους 1.200 στα Καλάβρυτα; Τα γυναικόπαιδα στην εκκλησία του Πύργου; Τα παλικάρια στο Δίστομο; Πόσοι Ελληνες χάθηκαν στο Μπούχεβαλντ, στο Αουσβιτς, στο Μαουτχάουζεν και στα άλλα κρεματόρια;

Κύριε Μάγιερ, ο Καπετάνιος με όλα τα διαμάντια του κόσμου δε θα άλλαζε τη δράση του στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών. Μας ρημάξατε, μας καταστρέψατε την πατρίδα μας. Δεν έχετε το δικαίωμα εσείς να μας ζητάτε να απολογηθούμε για το θάνατο του κατακτητή πατέρα σας.

Αισθάνομαι απέραντη θλίψη όταν ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά και δει ιστορικά, συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ΝΑΖΙ με ιστορικοφανείς δημοσιεύσεις. Θέλω να ελπίζω ότι θα σταθείτε στο ύψος των καιρών και όχι των αντεκδικήσεων και θα δημοσιεύσετε αυτή την επιστολή μου χωρίς να χρειαστεί να κάνω επίκληση του νόμου περί Τύπου για την αποκατάσταση όχι τόσο της μνήμης του Καπετάν Λευτεριά, αλλά της ίδιας της σημασίας της Εθνικής μας Αντίστασης.

(Επισυνάπτεται η δικαστική απόφαση και η απάντηση στο ΒΗΜΑ).

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΙΔΕΕΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Παριστάνουν τους σοσιαλιστές

Αγγελική Βρυώνη, αγρότισσα Καλαμάτα. Ο κύριος Σημίτης με τους συνεργάτες του για να παίρνουνε την εξουσία με την ψήφο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων παριστάνουν τους σοσιαλιστές. Ομως, ο λογικά σκεπτόμενος ανεξάρτητα από κομματικό χώρο, το βλέπει ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Γιατί γνωρίζουμε πως αυτοί που πιστεύουν ειλικρινά στο Σοσιαλισμό δε μετέχουν στους βάρβαρους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οπως επεμβαίνει η Αμερική και το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στα εσωτερικά των άλλων χωρών και σκοτώνουν με τις βόμβες τους αμάχους. Οι λαοί διαχωρίζουνε τη θέση τους και διαμαρτύρονται απαιτώντας επιτέλους οι Ευρω-Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές να αφήσουν ήσυχους τους λαούς να ζήσουνε ειρηνικά.

Ευχαριστώ...

Νταμπίτης Νίκος, Λάρισα. Επιτρέψτε μου και δημοσίως να εκφράσω στους συντρόφους του «902» τα βαθιά μου συγχαρητήρια και τις άπειρες ευχαριστίες μου για τις δύο ευχάριστες βραδιές που μας χαρίσατε με τις εκπομπές με τα σοβιετικά συγκροτήματα του δοξασμένου Κόκκινου Στρατού και το εξαιρετικό φιλμ «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» με την ευκαιρία της 86ης επετείου της νίκης της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης.

Μας ξαναφέρατε στη μνήμη μας παλιές θύμησες και γεγονότα από την πολύχρονη παραμονή μας στη δεύτερη πατρίδα μας, τη μακρινή Τασκένδη της Σοβιετικής Ενωσης, ως πολιτικοί πρόσφυγες - μαχητές του ένδοξου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ενα Μπαλσόι Σπασίμπα - Μεγάλο ευχαριστώ στο σταθμό σας και στο ηρωικό ΚΚΕ, τα 85 χρόνια ίδρυσής του οποίου γιορτάζομαι αυτές τις μέρες. Πάντα πιστός και ανυποχώρητος στο αγαπημένο μας κόμμα το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ