ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα φονικά παρά την «πρωτοβουλία ειρήνευσης»

Για άλλη μια φορά νεκροί Παλαιστίνιοι από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Για άλλη μια φορά νεκροί Παλαιστίνιοι από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΓΕΝΕΥΗ.- Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν χτες μεγάλης κλίμακας «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στη Δυτική Οχθη, σκοτώνοντας τέσσερις Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένου ενός 9χρονου παιδιού που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι, σε μια εξέλιξη που, όπως σχολίαζε το Ρόιτερς, δε θα μπορούσε να κάνει «μεγαλύτερη αντίθεση» με την έναρξη, το βράδυ χτες, της Πρωτοβουλίας της Γενεύης για να συνταχθεί μια συμβολική, περισσότερο, παρά οτιδήποτε άλλο, «συμφωνία ειρήνης» Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η νέα εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη, και ειδικά στην πρωτεύουσα της Παλαιστινιακής Αρχής, τη Ραμάλα, συνέπεσε - δε θα ήταν ίσως άσκοπο να αναρωτηθεί κανείς αν αυτό έγινε τυχαία - με την επίσκεψη του Αμερικανού απεσταλμένου Ουίλιαμ Μπερνς. Την ώρα που η συνάντηση της Γενεύης έθετε ζήτημα ειρήνης και ο Αμερικανός διπλωματικός απεσταλμένος Μπερνς έθετε ζήτημα εκκένωσης και καταστροφής των «παράνομων» εποικισμών (βάσει του διεθνούς δικαίου, όλοι οι εποικισμοί είναι παράνομοι, ωστόσο ο Μπερνς κάθε άλλο παρά αυτό εννοεί), και την ώρα που οι παλαιστινιακές οργανώσεις συγκεντρώνονταν στο Κάιρο για να συζητήσουν μια νέα εκεχειρία (σχετική συζήτηση θα γίνει τελικά την Πέμπτη και όχι σήμερα, αφού οι οργανώσεις επέλεξαν να περιμένουν τι θα βγει από τη Γενεύη), αυτήν την ώρα, λοιπόν, επέλεξε ακριβώς ο Ισραηλινός στρατός για να προβεί στα νέα φονικά, να «συλλάβει» 30 μέλη της Χαμάς, και να κατεδαφίσει κι άλλα σπίτια Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Αμυνας δήλωσε στον Μπερνς πάντως, ότι «έξι ως δέκα» μικροί εποικισμοί της Δυτικής Οχθης θα «καταστραφούν». Η ιδέα της κυβέρνησης Σαρόν περί «παραχώρησης», αφορά στην καταστροφή μερικών άδειων σπιτιών, την ώρα που οι ρυθμοί του εποικισμού κι η πρόσκτηση εδαφών με το Τείχος Ασφαλείας, επιταχύνονται με τρομακτικούς ρυθμούς...

Στα ερείπια του σπιτιού του

Associated Press

Στα ερείπια του σπιτιού του
Η συνάντηση της Γενεύης, όπου χτες είτε συγκεντρώνονταν είτε έστελναν μηνύματα σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, έχει ήδη χαρακτηριστεί «ανατρεπτική» από τον Αριέλ Σαρόν, και, όπως έγραφε η Χα' αρέτζ, οι Ισραηλινοί πολιτικοί που αναχώρησαν για την Ελβετία έτυχαν εξαιρετικά προσβλητικών σχολίων από διαδηλωτές της Δεξιάς, που τους κατηγορούσαν ότι «θέλουν να πουλήσουν το Ισραήλ» και τους καλούσαν «να μην επιστρέψουν» στη χώρα τους.

Η Πρωτοβουλία της Γενεύης παρουσιαζόταν χτες επίσημα ως ένα «εναλλακτικό» ειρηνευτικό σχέδιο, και αναμενόταν να παρευρεθούν οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ ειρήνης, ο Πολωνός πρώην πρόεδρος Λεχ Βαλέσα, ο Ιρλανδός Τζον Χιούμ, ο αρχιτέκτονας των ισραηλινο-αιγυπτιακών συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ το 1979, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, και δεκάδες ακόμη πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και πολιτικοί ηγέτες, καθώς και βουλευτές από πολλές χώρες. Προγραμματιζόταν η αναπαραγωγή ενός μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, και η ανάγνωση γραπτού μηνύματος του Γιάσερ Αραφάτ. Οι δύο βασικοί συντάκτες του κειμένου, ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος πρώην υπουργός Πληροφόρησης Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, επρόκειτο να λάβουν τελευταίοι το λόγο.

Ο Τζίμι Κάρτερ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε σε μια από τις πρώτες δηλώσεις που άνοιξαν τη σύνοδο ότι «οι Ισραηλινοί πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερη γη ή στην ειρήνη»...

Ωστόσο το «σχέδιο» που θα υπογραφεί στη Γενεύη δέχεται φραστικά πυρά και από Παλαιστινιακής πλευράς, αφού απεμπολεί -έστω και στο συμβολικό επίπεδο - το «δικαίωμα επιστροφής» των τουλάχιστον 3,8 εκατ. Παλαιστινίων προσφύγων. Το γεγονός ότι απέναντι στην «Πρωτοβουλία» διάκειται - εμμέσως πλην σαφώς, αν και επισήμως δεν την «προσυπογράφει» - θετικά ο Γιάσερ Αραφάτ, φέρεται να προκαλεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Ιντιπέντεντ, έντονες αντιδράσεις από πλευράς πολλών οργανώσεων, όπως οι Ταξιαρχίες του αλ Ακσα κι η Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων Προσφύγων, που διαδήλωσαν μάλιστα την Κυριακή.

Παράλληλα, διαπραγματευτές εξακολουθούσαν να προετοιμάζουν τη σύνοδο κορυφής Σαρόν-Κορέι, η οποία παραμένει ασαφές πότε θα πραγματοποιηθεί. Ο Σάεμπ Ερεκάτ, Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, εμφανίστηκε χτες «αισιόδοξος» για το δυνητικό της αποτέλεσμα.


Οι διευκρινίσεις δε δόθηκαν, ελλείψει «συγγνώμης»...

Ο Ισραηλινός βουλευτής του Κόμματος «Μέρετζ», Ρ. Μπρόνφμαν, αρνήθηκε να συναντήσει τον Μ. Θεοδωράκη

ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΑΘΗΝΑ.--

Αντιφατικές μοιάζουν οι εξηγήσεις σχετικά με το γιατί ο Ισραηλινός βουλευτής του κόμματος «Μέρετζ», Ρομάν Μπρόνφμαν, αρνήθηκε να συναντήσει τον Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ως χτες βράδυ, κυκλοφορούσαν δύο εκδοχές: Την πρώτη μετέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, που μετέδιδε πως ο Μπρόνφμαν είπε ότι δε δέχτηκε να τον δει, διότι ο Μ. Θεοδωράκης«αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του, αναφορικά με τους Εβραίους», οι οποίες «στιγματίστηκαν» ως «αντισημιτικές». Αν ευσταθεί αυτή η εκδοχή, πρόκειται για μια μάλλον περίεργη αντανακλαστική αντίδραση, που εντάσσεται στην υστερική απόρριψη κάθε κριτικής στο κράτος του Ισραήλ ως ένδειξη «αντισημιτισμού» (κατηγορία στον εξακοντισμό της οποίας η κυβέρνηση του Α. Σαρόν κάνει πρωταθλητισμό).

Η δεύτερη εκδοχή - που αποτελεί συνέχεια της πρώτης - δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στην οποία ο Ρ. Μπρόνφμαν δήλωσε τηλεφωνικά ότι «καταλαβαίνω την κριτική κατά της σημερινής κυβέρνησης του Ισραήλ, αλλά δεν αποδέχομαι αντισημιτικές εκφράσεις του τύπου "οι Εβραίοι είναι η ρίζα του κακού"». Ακόμα κι έτσι, η άρνηση του Ισραηλινού βουλευτή να δει τον Ελληνα μουσικοσυνθέτη προκαλεί μάλλον άσχημες εντυπώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης που είχε ζητήσει την Παρασκευή που πέρασε να δει τον Ρ. Μπρόνφμαν για να προβεί σε διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο των δηλώσεών του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης για τη Γενεύη

Πάντως, σε γραπτή δήλωσή του που διανεμήθηκε στον Τύπο, ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης τονίζει: «Χαιρετίζω ολόψυχα τη θαρραλέα και ελπιδοφόρα πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού προσωπικότητες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης να προτείνουν ένα σχέδιο ειρήνης, τη λεγόμενη "Πρωτοβουλία της Γενεύης". Από την κατάθεση του σχεδίου αυτού, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους για τη Μέση Ανατολή, πηγάζει ένα ισχυρό μήνυμα προς όλο τον κόσμο: ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στον πόλεμο και στην καταστροφή. Και το γεγονός ότι προέρχεται μέσα από τις δύο πλευρές είναι μια αδιάψευστη απόδειξη ότι οι δύο λαοί, ο ισραηλινός και ο παλαιστινιακός, μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο. Ο φαύλος κύκλος της βίας δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο. Μπορεί και πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ανοίξει ο δρόμος για την ιστορική τους συμφιλίωση, που θα οδηγήσει και στην ιστορική συμφιλίωση ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ, προς όφελος της ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και σ' όλο τον κόσμο».


Χώρα κατακτητής δεν μπορεί να ζήσει ειρηνικά

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού διοργάνωσε χτες η ΕΕΔΔΑ.Συμμετείχαν οι Τ.Μασούλ διευθυντής της παλαιστινιακής ΕΕΙΜ και η Τ.Γκουρ ισραηλινή εκπρόσωπος της «Υπάρχει όριο», που στηρίζει τους Ισραηλινούς αρνητές στρατιώτες

Η εικόνα των Παλαιστινίων να παλεύουν για τη λεύτερη πατρίδα που τους ανήκει, έχοντας στο πλάι τους ολοένα και περισσότερους Ισραηλινούς, που αρνούνται να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα της κυβέρνησης Σαρόν, έφτασε χτες στην Ελλάδα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο θέατρο «Βεάκη», η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό (29 Νοέμβρη).

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, Χ. Παπαμάργαρης, αναφερόμενος στη μακρόχρονη πάλη για μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Ισμάτ Σάμπρι, εκπρόσωπος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και η ηθοποιός Ντ. Μπαλτσαβιά, διάβασε ποιήματα αντιστασιακών Παλαιστινίων ποιητών.

Προς απάντηση σε εκείνους που θέλουν να χωρίζει τους δύο λαούς μίσος, ο Τζιχάντ Μάσαλ, γενικός διευθυντής της Παλαιστινιακής Ενωσης Επιτροπών Ιατρικής Μέριμνας, και η Τάλι Γκουρ, εκπρόσωπος της ισραηλινής οργάνωσης «Yesh Gvul» («Υπάρχει όριο»), που στηρίζει τους Ισραηλινούς στρατιώτες που αρνούνται να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα εδάφη, έκατσαν δίπλα - δίπλα και μίλησαν για τις δυσκολίες, αλλά και τη σημασία του αγώνα τους. Μια «άλλη φωνή» μετέφερε από το Ισραήλ η Τ. Γκουρ, υπογραμμίζοντας ότι εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, που πληθαίνουν αργά αλλά σταθερά, «αρνούνται να συμμετάσχουν στις δυνάμεις κατοχής», μολονότι για πολλούς συμπατριώτες τους θεωρούνται «εγκληματίες», άτομα «που δεν υπακούν στο νόμο». Ανάμεσα στους «αντιρρησίες» και η ίδια, μέχρι πριν χρόνια, όταν, παρούσα στην ψυχρή δολοφονία δεκάδων Παλαιστινίων την ώρα που προσεύχονταν, έπρεπε «να κρατήσει μακριά τις γυναίκες». «Ηταν η τελευταία φορά που φόρεσα στρατιωτική φόρμα και κράτησα στα χέρια μου Μ-16», τόνισε. Κατάλαβε ότι «ήταν λάθος» να εισβάλλεις με τεθωρακισμένα και να κομματιάζεις ανθρώπους που προσπαθούν απλά να ζήσουν. «Μια χώρα που καταπιέζει μια άλλη, δε θα μπορέσει να ζήσει ειρηνικά», επισήμανε, εξηγώντας ότι το Ισραήλ με αρχηγό έναν «εγκληματία πολέμου», πατάει με το ένα δάκτυλο ένα κουμπί και βομβαρδίζει, με το δεύτερο «υποδεικνύει» στους «κακούς Παλαιστίνιους» τι πρέπει να κάνουν, ενώ με ένα τρίτο, ζητά την άδεια από τον «καλό θείο Μπους» για να δράσει.

Ο Τζιχάντ Μάσαλ περιέγραψε την τραγική καθημερινότητα που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι, η οποία επιδεινώνεται απίστευτα με το τείχος των, ήδη, 200 χλμ. να γίνεται «φυλακή». Από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα (2000) έχουν σκοτωθεί 2.700 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους 500 παιδιά), οι περισσότεροι στα 482 «σημεία ελέγχου», όπου πολλές έγκυες έχασαν τα μωρά τους και ασθενείς ξεψύχησαν, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια. Στη Λωρίδα της Γάζας, η ανεργία έχει εκτιναχτεί στο 80%, ενώ το 70% των Παλαιστινίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα ισραηλινά σχέδια επιδιώκουν το τείχος να επεκταθεί στα 670χλμ., με τις προσαρτήσεις των εποικισμών να μείνει μόνο το 9% των εδαφών στην Παλαιστίνη.

Ο Παλαιστίνιος γιατρός υπογράμμισε πως για τους Παλαιστίνιους έχει μεγαλύτερη σημασία το ότι χάνουν τη γη τους και τα παιδιά τους, από τις διάφορες πρωτοβουλίες και τις συμφωνίες που υπογράφονται σε ευρωπαϊκές πολυτελείς αίθουσες (αναφερόμενος και στη χτεσινή της Γενεύης). Η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στην Παλαιστίνη είπε, τονίζοντας ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν όσοι ήταν στη Γενεύη διαμαρτύρονταν δίπλα στο τείχος για την κατεδάφισή του. «Είναι όχι μόνο δικαίωμά μας, αλλά και υποχρέωσή μας να παλέψουμε για την απελευθέρωση», κατέληξε, καλώντας τη διεθνή αλληλεγγύη να εντατικοποιηθεί.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ψήφισμα των παρευρισκόμενων όπου ζητάνε να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής, να διαλυθούν οι ισραηλινοί εποικισμοί, να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες, να απελευθερωθούν όσοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, να ιδρυθεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τέλος, χόρεψε η χορευτική ομάδα της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών της Ελλάδας.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Η συντριβή αεροσκάφους τύπου «Αντόνοφ-26» προχτές λίγο μετά την απογείωσή του απ' το αεροδρόμιο της νοτιοδυτικής πόλης Μπόεντε της ΛΔ Κονγκό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 22 επιβαινόντων.

ΠΕΚΙΝΟ.- Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες στο βορειοδυτικό, αυτή τη φορά, τμήμα της Κίνας, και τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για δέκα νεκρούς, 34 τραυματίες και κατάρρευση τουλάχιστον 700 κατοικιών στην επαρχία Ζινζιάνγκ.

ΤΑΪΠΕΪ.- Σε μείζον θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας αναγάγει το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος το Μάρτη, για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν, ο - επιχειρών επανεκλογή το Μάη - Πρόεδρος της χώρας, Τσεν Σούι Μπιάν. Κατά αναλυτές, ο Τσεν επιχειρεί «να προκαλέσει την οργή της Κίνας, ώστε να επιτύχει υποστήριξη» στο εσωτερικό και στις ΗΠΑ.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.000 έμειναν άστεγοι, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που πλήττουν τη Βραζιλία και ειδικά την πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, αφού υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι.

ΤΟΚΙΟ.- Επιτροπή Ιαπώνων, που επιβίωσαν απ' το πυρηνικό ολοκαύτωμα που προκάλεσαν το 1945 οι ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, μεταβαίνει την επόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ, διεκδικώντας απ' την κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους και το Ιδρυμα Σμιθσόνιαν να συμπεριλάβει φωτογραφική έκθεση των θυμάτων και των πληγμάτων που προκάλεσαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πλάι στο βομβαρδιστικό «Ενόλα Γκέι» που θα εκτίθεται σε κοινή θέα απ' τις 15 του μήνα.

ΜΑΪΑΜΙ.- Η «Applied Digital Solutions», εταιρία ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, με έδρα τη Φλώριδα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως προτίθεται να προχωρήσει στην παραγωγή εμφυτεύσιμων (στο ανθρώπινο χέρι) ηλεκτρονικών μικροεπεξεργαστών που θα εκτελούν χρέη ηλεκτρονικού πορτοφολιού και πιστωτικής κάρτας...

ΜΟΣΧΑ.- Ακόμα και έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία είναι προκατειλημμένα υπέρ του Ρώσου Προέδρου και των κομμάτων που τον στηρίζουν, ενόψει βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Ανάλογη καταγγελία έκανε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, τονίζοντας ότι οι εκλογές δε θα είναι ούτε «ελεύθερες ούτε δίκαιες».

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ.- Το δημοτικό συμβούλιο του Ρότερνταμ αποφάσισε ότι δε θα επιτρέπει στους «πολύ φτωχούς» μετανάστες να εισέρχονται στην πόλη, προκειμένου να μη μετακομίζουν οι μεσοαστοί (λευκοί Ολλανδοί) στα προάστια! Στην απόφαση γίνεται λόγος για επανόρθωση της «μακροπρόθεσμης ισορροπίας»...

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, «πιστό» στην απόφασή του και στο παρελθόν του, μποϊκόταρε χτες το φόρο τιμής που απέτισε η ισπανική Βουλή στα θύματα του Φράνκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ