ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΕΛ
Ακρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία

Ακρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αποδεικνύεται η βιομηχανία ΣΟΒΕΛ, στον Αλμυρό Μαγνησίας, όπως επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε χτες προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας - Πρόνοιας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

Οι έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν ότι το εργοστάσιο της ΣΟΒΕΛ, στην περιοχή αποτελεί πηγή μόλυνσης για το περιβάλλον και άμεσο κίνδυνο για την υγεία των 500 εργαζομένων και των κατοίκων του οικισμού Χοροστασίου Πλατάνου. Νομαρχία και κυβέρνηση δείχνουν να αδιαφορούν για το πρόβλημα, παρότι έχουν πλήρη ενημέρωση, ενώ δε λαμβάνονται μέτρα για την επίλυσή του.

Οπως αναφέρει η Επίκαιρη Ερώτηση του Ν. Γκατζή, οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν, ως προς το «τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν, ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να σταματήσει η επιχείρηση να μολύνει το περιβάλλον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που δημοσίευσε ο «Ρ», την περασμένη βδομάδα, αποκαλύπτεται πως η ηχορύπανση και η αερορύπανση που προκαλεί η βιομηχανία, στον οικισμό Χοροστασίου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, είναι ιδιαίτερα αυξημένη.


ΔΑΣΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέα (ν)τροπολογία
  • Χαρίζουν τώρα και τα πρόστιμα στους αυθαιρετούντες!
  • Ξεκινά σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα σύλλογοι και φορείς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή

Δεν έχει τέλος το ρουσφετολογικό παζάρι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των δασών και συνολικότερα του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Τώρα έφτασαν στο σημείο να χαρίζουν μέσω τροπολογιών της τελευταίας στιγμής (σ.σ. σήμερα ξεκινά η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου) μέχρι και πρόστιμα για διάφορες δασικές παρανομίες, μικρές και μεγάλες.

Χτες, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς κατέθεσε νέες τροπολογίες - προσθήκες στο καταστροφικό δασικό νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Προστασία των δασικών οικοσυστημάτων» κλπ., όπου μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται νέες παροχές προς καταπατητές και καταστροφείς δασών, ενόψει βέβαια των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 21 του εν λόγω νομοσχεδίου προστίθεται μία ακόμη παράγραφος, η οποία αναστέλλει την επιβολή προστίμων σε όσους έχτισαν αυθαίρετα κτίσματα εντός δασών, μέχρι τη σύνταξη των περιβόητων «δασικών χαρτών». Πρόκειται στην ουσία για ένα ακόμη τέχνασμα για τη νομιμοποίηση ακόμη περισσότερων αυθαιρεσιών σε βάρος των δασών της χώρας, αφού όπως εκτιμούν δασολόγοι, η σύνταξη αυτών των χαρτών δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε την επόμενη δεκαετία.

Το αίσχος της διγλωσσίας της κυβέρνησης αποκτά ακόμα περισσότερο προκλητικό χαρακτήρα, αφού ούτε δύο μήνες δεν πέρασαν από τότε που ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς και ο υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης σχεδόν... ορκίζονταν ενώπιον των δημοσιογράφων ότι οι αυθαιρεσίες δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν. Επιπλέον, έλεγαν τότε ότι τα πρόστιμα θα επιβληθούν κανονικά από τις αρμόδιες κρατικές αρχές στους παραβάτες, εκτός και αν προέβαιναν οι ίδιοι σε κατεδάφιση των αυθαιρέτων τους, γεγονός που το εξασφάλιζε το παρόν νομοσχέδιο μέσω της 5ης παραγράφου του άρθρου 21.

Χτες, ο υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε μία παράγραφο ακόμη, την 14η, η οποία ακυρώνει στην πράξη τα προβλεπόμενα της προηγούμενης, αλλά και τους... όρκους του.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί «τους πολίτες και τους φορείς που ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον και τα δάση της Ελλάδας» η «Κοινωνική Δράση για τα Δάση», σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., μέρα που ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάση στη Βουλή.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ακόμη ένα μέτρο που περιπλέκει την υπάρχουσα νομοθεσία, αποδεσμεύει από την προστασία της δασικής νομοθεσίας πολλά εκατομμύρια δάση και δασικές εκτάσεις, νομιμοποιεί καταπατήσεις, ενώ, σε συνδυασμό με την κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και ανοίγει το δρόμο για νέους εμπρησμούς, καταπατήσεις και αυθαίρετα».

Τα παραπάνω τονίζει στο κάλεσμά της για τη συγκέντρωση η «Κοινωνική Δράση για τα Δάση», ζητώντας επίσης «από όλους τους βουλευτές την καταδίκη αυτής της πολιτικής και την καταψήφιση του νομοσχεδίου».

Στη συγκέντρωση θα υπάρχουν εικαστικά δρώμενα, μουσική και άλλες εκδηλώσεις που θα καταγγέλλουν αυτό το νομοσχέδιο και θα ζητάνε μια άλλη αντιμετώπιση για τα δάση, που είναι πηγή ζωής και αναψυχής για τον ελληνικό λαό.


ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Φιέστα και... τριφασικές αυξήσεις διοδίων!

Στα 2 ευρώ (από 1,80) ανά διαδρομή αυξήθηκε από χτες η τιμή των διοδίων που πληρώνουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και όχι μόνο για να κυκλοφορήσουν στην Αττική Οδό, με αφορμή την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος 23 χιλιομέτρων από την Ελευσίνα έως τον κόμβο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, που έγινε την Κυριακή σε προεκλογικού τύπου φιέστα που διοργάνωσε η κυβέρνηση με την παρουσία του πρωθυπουργού, σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και εκατοντάδων χειροκροτητών!

Η αύξηση, όμως, αυτή κατά 11% δε θα είναι η τελευταία, αφού στο όνομα της περιβόητης «σύμβασης παραχώρησης» που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους μεγαλοκατασκευαστές (σ.σ. την είχε προετοιμάσει η ΝΔ), οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν πανάκριβα ως φορολογούμενοι και για την κατασκευή του έργου, αλλά και για τη χρήση του επί δύο ακόμη δεκαετίες.

Ετσι, τον Απρίλη του 2004, όταν θα παραδοθεί και ο κόμβος της Δουκίσσης Πλακεντίας θα σημειωθεί νέα αύξηση και τα διόδια θα φτάσουν γύρω στα 2,20, ενώ θα εκτιναχτούν στα 2,80 με 3 ευρώ αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τιμή που προσδιορίζεται, άλλωστε, από την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση.

Η... τριφασική αυτή αύξηση αποφασίστηκε καθαρά για προεκλογικούς λόγους, δηλαδή για να πέσουν όσο το δυνατόν πιο «μαλακά» πριν τις εκλογές. Οσο για μετά; Γαία πυρί μειχθήτω...

Από σήμερα, λοιπόν, τα ΙΧ θα πληρώνουν 2 ευρώ (από 1,80), τα δίκυκλα 1 ευρώ (από 0,90), τα λεωφορεία - φορτηγά 5 ευρώ (από 4,50) και τα πολυαξονικά φορτηγά 8 ευρώ (από 7,20).

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δίνοντας τον προεκλογικό τόνο, μίλησε για άλλη μια φορά για «έργα πνοής που δεν είναι μακέτες», ξεχνώντας, βέβαια, να αναφέρει ότι:

  • Το έργο ξεκίνησε με έναν προϋπολογισμό γύρω στα 400 δισ. δρχ. και αγγίζει πλέον το 1,5 τρισ. δρχ.
  • Οι μεγαλοεργολάβοι, χωρίς να βάλουν από την τσέπη τους ούτε το 5% του τελικού κόστους, θα καρπώνονται από τα διόδια και τις άλλες παρόδιες εξυπηρετήσεις τεράστια υπερκέρδη όχι μόνο για τα 18 χρόνια από την ολοκλήρωσή του που προβλέπει η σύμβαση, αλλά για μια ζωή.
  • Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, εκτός από την κατασκευή, θα χρυσοπληρώνουν το έργο και ως χρήστες και μάλιστα χωρίς να γίνεται διάκριση αν χρησιμοποιούν 1 χιλιόμετρο ή και τα 65 χιλιόμετρα της λεωφόρου...

ΕΡΓΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ
«Αίνιγμα» με το τελικό κόστος

Ενα από τα θεωρούμενα «προβληματικά», αλλά και πανάκριβα Ολυμπιακά έργα, τη στέγη που έχει σχεδιάσει ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σ. Καλατράβα για το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στο Μαρούσι, επισκέφτηκαν χτες η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου και ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος.

Η επιθεώρηση που έγινε παρουσία του Σ. Καλατράβα, έγινε λίγες μέρες, μετά τις επισημάνσεις της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του. Ο Ισπανός εξέφρασε σε δηλώσεις του την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου, ωστόσο δήλωσε ...αναρμόδιος να μιλήσει για το εάν θα υπάρξουν υπερβάσεις στο κόστος του έργου. Γεγονός που και ο υπουργός Πολιτισμού άφησε «ανοιχτό», όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα έργο που ο προϋπολογισμός τους φτάνει τα 70 δισ. δρχ., ενώ η τελική μελέτη έφτασε τα 4,1 δισ. δρχ. Απ' ό,τι φαίνεται όμως το τελικό κόστος θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, μια και οι καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί στην εκτέλεσή του, έχουν άμεση επίπτωση στον τελικό λογαριασμό...

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως παρουσιάστηκαν χτες μετά την επιθεώρηση, το 95% - 100% του χαλύβδινου σκελετού έχει συναρμολογηθεί και το έργο της ανέγερσης είναι έτοιμο. Το έργο προγραμματίζεται να είναι έτοιμο πριν το τέλος Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ