ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Εκβιασμοί και παζάρια από γαλλογερμανικό άξονα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Συναγερμό» για το ενδεχόμενο ναυαγίου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έχει σημάνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, επαναλαμβάνοντας - μετά το «κογκλάβιο» των υπουργών Εξωτερικών της Νάπολης - σε καθημερινή σχεδόν βάση, σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πληρώσει πολύ ακριβά το αντίτιμο μιας αποτυχίας, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός και συναίνεση» στα δύο κρίσιμα ζητήματα που εκκρεμούν και αφορούν αφ' ενός μεν στη λεγόμενη διπλή πλειοψηφία στη λήψη των αποφάσεων και στο αριθμητικό «εύρος» της Κομισιόν.

Με ομιλίες εντός και εκτός Γερμανίας και συνεντεύξεις στον γερμανικό και ξένο Τύπο, ο Φίσερ έχει δημιουργήσει ένα «δραματικό» σκηνικό, μέσω του οποίου - σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις αναλυτών, όπως π.χ. του Κέντρου Εφηρμοσμένης Πολιτικής Ερευνας (CAP) του Μονάχου - δε στοχεύει τόσο στο να πείσει κάποιους «τρίτους» προκειμένου να αναθεωρήσουν τις διαφωνίες τους ή να άρουν τις επιφυλάξεις τους, αλλά περισσότερο στο να προετοιμάσει το έδαφος για την αποδοχή ορισμένων «εκπτώσεων» από τις προτάσεις του σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης στα δύο αυτά θέματα (της διπλής πλειοψηφίας και του αριθμού των επιτρόπων), που είχαν ανακηρυχτεί από γερμανικής πλευράς αρχικά σε «ταμπού».

Οι προτεραιότητες της Γερμανίας σε αυτήν τη «διπλωματική μάχη» βρίσκονται, πρώτον, στο να μην υπάρξει μετάθεση της λήψης απόφασης επί του Ευρωπαϊκού Συντάγματος - όπως έχει προταθεί και μεθοδεύεται από τη Βρετανία, που εναγκαλίζεται έτσι την Πολωνία και την Ισπανία - αλλά να επιτευχθεί συμφωνία στη Διακυβερνητική των Βρυξελλών την ερχόμενη βδομάδα και, δεύτερον, στο να μην ανατραπεί - στην περίπτωση «συμβιβαστικών» διαφοροποιήσεων για τα δύο «καυτά» θέματα της διπλής πλειοψηφίας και του μεγέθους της Επιτροπής - η «φιλοσοφία» του σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης. Για το ποια στάση θα προκρίνει η γερμανική κυβέρνηση στην περίπτωση αυτή - της ανατροπής δηλαδή της «φιλοσοφίας» του σχεδίου Συντάγματος - τηρείται, τόσο από την πλευρά της διπλωματικής υπηρεσίας της καγκελαρίας όσο και από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, όπως είναι ευνόητο, «σιγή ιχθύος».

Ενα «βέτο» ωστόσο του καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα συνεπάγεται ότι θα ισχύσουν μέχρι νεωτέρας οι ρυθμίσεις της Νίκαιας, τις οποίες η Γερμανία θέλει να «αποχαιρετήσει» πριν καν τεθούν σε ισχύ, άρα η απειλή με μία τέτοια κίνηση δεν είναι πολύ πειστική...

Το «διά ταύτα» που προκύπτει «χοντρικά» είναι ότι η Γερμανία θα μπορούσε, ίσως, να δεχτεί ορισμένες «λογικές εκπτώσεις». Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη λεγόμενη διπλή πλειοψηφία - με την οποία για τη λήψη μιας απόφασης στο Συμβούλιο απαιτείται η πλειοψηφία των χωρών-μελών, υπό τον όρο ότι οι χώρες αυτές θα εκπροσωπούν το 60% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ - η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί την αύξηση του ορίου 60% του συνολικού πληθυσμού, σε 65% ή και 66,5% (δύο τρίτα) όπως έχει ήδη προταθεί, αρκεί να «ξεπεραστεί» το σύστημα της στάθμισης των ψήφων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας, με το οποίο η Γερμανία (με 82 εκατομμύρια πληθυσμό) διαθέτει 29 ψήφους και η Ισπανία, π.χ., με τον μισό πληθυσμό, διαθέτει 27 ψήφους. Με την αύξηση του πληθυσμιακού ορίου μειώνεται η ευχέρεια μπλοκαρίσματος αποφάσεων από τις μεγάλες χώρες και ειδικότερα από τη Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η σημασία των μεσαίων χωρών στην αναζήτηση πλειοψηφίας για την εξασφάλιση αυτού του ορίου.

Οι γερμανικές προσπάθειες εστιάζονται επί του προκειμένου στο να σπάσει το λεγόμενο μέτωπο της Νίκαιας - Πολωνία και Ισπανία - και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Πολωνία εμφανίζεται μεν προς τα έξω αμετακίνητη (υπό την πίεση του συνθήματος «Νίκαια ή θάνατος» που υιοθέτησε η αντιπολίτευση), αλλά στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Βερολίνου-Βαρσοβίας υπάρχουν «ενθαρρυντικά» μηνύματα, ενώ αντίθετα η Ισπανία φαίνεται αποφασισμένη να παραμείνει στη μέχρι τώρα αδιάλλακτη γραμμή του «όχι».

Το «αντίδοτο» στην αδιαλλαξία της Μαδρίτης βρίσκεται κατά πάσα βεβαιότητα - σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις - σε έναν ελιγμό απομόνωσης της Ισπανίας με ένα δεύτερο «σκόντο» που είναι διατεθειμένη να κάνει η γερμανική κυβέρνηση αναφορικά με την Επιτροπή, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των μικρών λεγόμενων χωρών που υποστηρίζουν τη θέση «ένας/μία επίτροπος για κάθε χώρα», χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το «σκόντο» αυτό συνεπάγεται την εγκατάλειψη της θέσης για περιορισμό των επιτρόπων στους 15 και μετά τη διεύρυνση της ΕΕ ή κάποιο «παζάρι» για τις αρμοδιότητές τους.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπεράνω όλων η ΕΕ

Την ανάγκη υπερψήφισης του Ευρωσυντάγματος «για να προχωρήσει η Ευρώπη» υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής, παραβλέποντας την τυπική κατάργηση ισοτιμίας μεταξύ των κρατών - μελών και την καθιέρωση της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων» που επιχειρείται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ που συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο κορυφής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εμφανίστηκε μάλλον αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 Δεκέμβρη για το Ευρωσύνταγμα. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι είναι μάλλον δύσκολο να κλείσουν όλα τα θέματα. Στο μείζον ζήτημα του τρόπου λήψης των αποφάσεων στα όργανα, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην «αμετακίνητη» στάση της Ισπανίας, η οποία αντιδρά στην αλλαγή των αποφάσεων της Νίκαιας. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με τους ομοϊδεάτες του, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση του να έχει κάθε κράτος - μέλος και έναν Επίτροπο, ενώ όσον αφορά την ευρωπαϊκή «άμυνα», ζήτησε να υπάρξει στο Ευρωσύνταγμα ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών - μελών.

Την πολιτική τους βούληση να υπάρξει συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν μετά τη συνεδρίασή τους στο Παρίσι και άλλοι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν τόνισε ότι η Γαλλία θέλει να υπάρξει συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχέδιο του Συντάγματος, αλλά θα πρέπει να είναι περιορισμένες. Χαρακτήρισε πολύ θετικό το σχέδιο του Συντάγματος που κατατέθηκε και σημείωσε ότι επιδιώκεται να διαμορφωθούν δυνατοί, σταθεροί και λειτουργικοί θεσμοί για την Ευρώπη των 25.

Ο προεδρεύων της ΕΕ Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, είπε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφωνίες στα θέματα της στάθμισης της ψήφου, της Ευρωπαϊκής Αμυνας και της σύνθεσης της Επιτροπής. «Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε είναι πολύ δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερλουσκόνι.

Ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση και με το Γάλλο πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό. Για το τελευταίο διαπίστωσε μια σύμπτωση απόψεων όσον αφορά τη «λύση» του, ενώ για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο Π. Ραφαρέν εξέφρασε επιφυλάξεις.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Κλάψε ελεύθερα, παιδί μου

Μου αρέσουν πολύ οι συνεντεύξεις Τύπου. Ιδίως όταν ο ομιλών είναι συνήθως πολιτικός, και μάλιστα εκτός λίστας υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές. Ετσι η αναμενόμενη συνέντευξη Νεονάκη συγκέντρωσε ένα αλλόκοτο κοινό, που το αποτελούσαν οι συγγενείς του, το Λύκειο Ελληνίδων και αρκετοί ψυχίατροι.

Μόλις κάθισε ο Μιχάλης κι αφού εκστόμισε τα πρώτα «κατηγορώ», τα δάκρυά του ήρθαν καυτά, μούσκεψαν το μαντίλι. Ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού, που φώτιζε με το ευρύ του μέτωπο το Χρηματιστήριο, συντετριμμένος είπε στους δημοσιογράφους να κλείσουν τις κάμερες για να μπορέσει να κλάψει όπως ήθελε. «Κλάψε ελεύθερα, Μιχάλη», είπε κάποιος που είχε συγκινηθεί. Και όπως όλοι γνωρίζετε, το κλάμα είναι μεταδοτικό, και δίχως να το καταλάβουνε κλαίγανε όλοι για τον ακέραιο Μιχάλη.

Οπως συμβαίνει όμως στις παροδικές βροχές, όλα σταμάτησαν απότομα και επιτέλους ο Νεονάκης μίλησε και είπε πως όλα αυτά του θυμίζουν την πάλαι ποτέ Αριστερά, που, όταν κάποιος ήταν εκτός γραμμής, τον διέγραφαν. Τώρα φυσικά ήταν η σειρά μου να γελάω μέχρι δακρύων, γιατί ο τύπος είχε εντελώς ξεφύγει. Είδα όμως ότι οι ψυχίατροι άρχιζαν ν' αγριοκοιτάζουν τον κόσμο που παρακολουθούσε κι όχι τον Νεονάκη που τα έλεγε, και δυστυχώς είχαν δίκιο.

Ο κόσμος έπρεπε ν' απαντήσει στον ακέραιο Νεονάκη, το παιδί θαύμα του Χρηματιστηρίου και κολλητό μέχρι χτες του πρωθυπουργού. Ο κόσμος έπρεπε να πει πώς έκανε τον Μιχαλάκη βουλευτή και πώς τον είδε να μπαίνει ως βασιλέα των βασιλέων στο Χρηματιστήριο. Ο κόσμος που ξεχνάει πως είναι κόσμημα και γίνεται παθητικός θεατής, και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παρακολουθεί το χάλι του κάθε Μιχάλη.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Λετονία

Για τη Ρίγα της Λετονίας αναχώρησε σήμερα 5/12 αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Ελισαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα εκπροσωπήσει το Κόμμα στις εργασίες της 1ης Κομματικής Συνδιάσκεψης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ