Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπεράνω όλων η ΕΕ

Την ανάγκη υπερψήφισης του Ευρωσυντάγματος «για να προχωρήσει η Ευρώπη» υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής, παραβλέποντας την τυπική κατάργηση ισοτιμίας μεταξύ των κρατών - μελών και την καθιέρωση της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων» που επιχειρείται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ που συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο κορυφής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εμφανίστηκε μάλλον αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 Δεκέμβρη για το Ευρωσύνταγμα. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι είναι μάλλον δύσκολο να κλείσουν όλα τα θέματα. Στο μείζον ζήτημα του τρόπου λήψης των αποφάσεων στα όργανα, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην «αμετακίνητη» στάση της Ισπανίας, η οποία αντιδρά στην αλλαγή των αποφάσεων της Νίκαιας. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με τους ομοϊδεάτες του, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση του να έχει κάθε κράτος - μέλος και έναν Επίτροπο, ενώ όσον αφορά την ευρωπαϊκή «άμυνα», ζήτησε να υπάρξει στο Ευρωσύνταγμα ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών - μελών.

Την πολιτική τους βούληση να υπάρξει συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εξέφρασαν μετά τη συνεδρίασή τους στο Παρίσι και άλλοι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν τόνισε ότι η Γαλλία θέλει να υπάρξει συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχέδιο του Συντάγματος, αλλά θα πρέπει να είναι περιορισμένες. Χαρακτήρισε πολύ θετικό το σχέδιο του Συντάγματος που κατατέθηκε και σημείωσε ότι επιδιώκεται να διαμορφωθούν δυνατοί, σταθεροί και λειτουργικοί θεσμοί για την Ευρώπη των 25.

Ο προεδρεύων της ΕΕ Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, είπε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφωνίες στα θέματα της στάθμισης της ψήφου, της Ευρωπαϊκής Αμυνας και της σύνθεσης της Επιτροπής. «Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε είναι πολύ δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερλουσκόνι.

Ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση και με το Γάλλο πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό. Για το τελευταίο διαπίστωσε μια σύμπτωση απόψεων όσον αφορά τη «λύση» του, ενώ για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο Π. Ραφαρέν εξέφρασε επιφυλάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ