ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΣΙ
Αλλαξαν το όνομα του αφεντικού για να φάνε τα λεφτά των εργατών

Σε χοντρή «κομπίνα» κατέφυγε ο Θ. Καλογερίδης, ιδιοκτήτης του ναυπηγείου ΝΑΥΣΙ της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για να «φάει» τα δεδουλευμένα που οφείλει στους έκτακτους εργαζόμενους του ναυπηγείου του, εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο. Αυτό αποκαλύφθηκε στις 2 Δεκέμβρη, μέσα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, όταν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του από το Γενάρη του 2003 οι έκτακτοι εργαζόμενοι, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, έκπληκτοι οι εργαζόμενοι άκουσαν το δικηγόρο του Καλογερίδη να αναφέρει ότι πλέον το ναυπηγείο δεν ανήκει στον Καλογερίδη, αλλά σε κάποια άλλα άτομα, τα οποία είναι εντελώς άγνωστα στη Ζώνη και άσχετα με τον κλάδο! Μάλιστα ο δικηγόρος του επιχειρηματία κατέθεσε στο δικαστήριο και στο σχετικό Φύλλο της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ α.φ. 3307, 5 Γενάρη 2001) στο οποίο ανέγραφε και τη σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΝΑΥΣΙ. Ο δικαστής με βάση αυτό το στοιχείο επιχείρησε να συμφωνήσει με το δικηγόρο ότι δεν μπορεί να δικαστεί ο Καλογερίδης, όμως κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, των οποίων το «παρών» ήταν μαζικό, αλλά και των συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, τελικά η δίκη έγινε και εκδόθηκε μάλιστα απόφαση καταδικαστική. Στον Θ. Καλογερίδη και στον γιο του Ι. Καλογερίδη επιβλήθηκε, στον καθένα, από ένας χρόνος φυλακή και από 26.000 ευρώ πρόστιμο! Οι δύο άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Στη μήνυση συμπεριλαμβανόταν και ο Δ. Μανικόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΝΑΥΣΙ, ο οποίος απαλλάχτηκε.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου, οι έκτακτοι εργαζόμενοι της επιχείρησης, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της Ζώνης, εδώ και ένα χρόνο και παρά την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, δεν έχουν πιάσει «εργαλείο» στη ΝΑΥΣΙ. Η απόφαση αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι να εξοφληθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος. Τεράστια ποσά από δεδουλευμένα οφείλει ο Καλογερίδης και στους μόνιμους εργαζόμενους του ναυπηγείου. Ομως εκεί του κάνει «πλάτες» το εργοστασιακό σωματείο, που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ...

ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Ο αγώνας συνεχίζεται - η τρομοκρατία δε θα περάσει

Συνεχίζουν για ένατη μέρα τις κινητοποιήσεις τους οι ιπτάμενοι συνοδοί - φροντιστές της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), οι οποίοι αρνούνται να μεταβούν στην υπό λειτουργία «Νέα Ολυμπιακή», με εργασιακές σχέσεις «ιπτάμενου Νταχάου», όπως περιγράφουν οι ίδιοι το νέο μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Ενωσης Ιπτάμενων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ), αποφάσισε την κήρυξη από σήμερα, δύο νέων 48ωρων συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, προειδοποιώντας παράλληλα κυβέρνηση και διοίκηση ότι δεν πρόκειται να αναστείλουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι, όσα αυταρχικά και άλλα μέτρα ληφθούν σε βάρος του κλάδου. Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα οι αεροσυνοδοί, έχουν κηρυχτεί από το δικαστήριο «παράνομες και καταχρηστικές», μετά από προσφυγή της διοίκησης της ΟΑ. Επίσης, στην προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας, κυβέρνηση και διοίκηση της ΟΑ, προχώρησαν στην απόλυση οκτώ απεργών, κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος 47 μελών της ΕΙΣΦ, ζητώντας την ποινική τους δίωξη και την καταβολή αποζημίωσης 100 εκατ. ευρώ, για «ηθική βλάβη»! Συγκρότησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, προσέλαβαν άρον - άρον εποχικό προσωπικό και «ενοικίασαν» ξένα πληρώματα, για την εκτέλεση των καθημερινών πτήσεων. Για τη στελέχωση των πληρωμάτων, οι εκπρόσωποι της ΕΙΣΦ καταγγέλλουν ότι το προσωπικό δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και για το λόγο αυτό ζητούν την παρέμβαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Οι απεργοί αεροσυνοδοί της ΟΑ διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει και επισημαίνουν ότι ο αγώνας των εργαζομένων είναι μονόδρομος και για το «αύριο» της εταιρίας, αλλά και για τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς τους στους χώρους δουλιάς.

ΚΟΖΑΝΗ - ΜΑΒΕ
Παραμένουν απλήρωτοι

Με τις αποσκευές τους γεμάτες... υποσχέσεις επέστρεψαν στην Κοζάνη οι εργαζόμενοι της ΜΑΒΕ, που συναντήθηκαν χτες και προχτές με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης στην Αθήνα, προκειμένου να τους εκθέσουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, ύστερα από το κλείσιμο των μεταλλείων το 2002. Οι 31 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στην επιχείρηση παραμένουν απλήρωτοι τους δέκα τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι εργάζονται στα έργα ανάπλασης των μεταλλείων, για τα οποία η ιδιοκτήτρια εταιρία έχει εξασφαλίσει για το 2004 κονδύλια ύψους 13.000.000 ευρώ.

Τόσο ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας, όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Πάχτας υποσχέθηκαν για μια ακόμη φορά ότι θα προωθήσουν λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να δεσμευτούν πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Από την πλευρά της κυβέρνησης καμιά απάντηση δε δόθηκε για το μέλλον των 31 εργαζομένων, με δεδομένο ότι τα μεταλλεία δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, αφού η χρήση του αμίαντου έχει απαγορευτεί. Με γενικόλογες υποσχέσεις για ρύθμιση των χρεών της επιχείρησης προς το ΙΚΑ και για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη παρέπεμψαν τη διευθέτηση του θέματος στη νέα συνάντηση με τους εργαζόμενους που προγραμματίζεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι προχωράνε τη Δευτέρα σε Γενική Συνέλευση, προκειμένου να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους και να καθορίσουν τη στάση τους ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις. Πέρα από την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, ζητάνε να βρεθεί οριστική λύση στο εργασιακό τους πρόβλημα, αφού μετά το κλείσιμο των μεταλλείων οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αύξηση 49,13% στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Η μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς κατά 49,13% και ταυτόχρονα η σημαντική μείωση του συνολικού αθροίσματος ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ, είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών για την ανάδειξη των νέων ΔΣ στις ΕΛΜΕ της Πελοποννήσου.

Οι εκλογές των καθηγητών στην Πελοπόννησο, που ολοκληρώθηκαν μόλις προχτές στη Λακωνία - όπου ψήφισαν 5.177 και η μαζικότητα αυξήθηκε κατά 6,83% - έστειλαν μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Τη μερίδα του «λέοντος» από τις σοβαρές απώλειες της ΠΑΣΚ (-3,85%) πήρε το ΠΑΜΕ που αύξησε τη δύναμή του (από 9,78% εκτινάχτηκε στο 13,80%), κερδίζοντας παράλληλα και τις τρεις έδρες που χάνει η ΠΑΣΚ και από 10 ανέρχεται στις 13. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ταξικές δυνάμεις μετά από 14 χρόνια εκλέγουν έδρες στα ΔΣ των ΕΛΜΕ Πάτρας, Καλαμάτας, Τρίπολης και Κορίνθου. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δυνάμεις, η ΔΑΚΕ μείωσε τα ποσοστά της κατά 0,94%, η «Συνεργασία» αύξησε τα ποσοστά της κατά 1,4% και οι «Παρεμβάσεις» παρέμειναν στάσιμες, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως αποτελούν σχήματα επιμεριστικά, τοπικού χαρακτήρα και με μεμονωμένες δυνάμεις.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη νέων ΔΣ των ΕΛΜΕ Πελοποννήσου, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου είναι:

Το ΠΑΜΕ πήρε 13,80% και 13 έδρες από 9,78% και 10 έδρες, η ΠΑΣΚ πήρε 30% και 26 έδρες από 33,85% και 29 έδρες, η ΔΑΚΕ πήρε 27,98% από 28,92% και παρέμεινε στις 26 έδρες, η «Συνεργασία» πήρε 16,67% από 15,19% και παρέμεινε στις 11 έδρες και η «Παρέμβαση» πήρε 8,75% από 8,30% και παρέμεινε στις 6 έδρες.

Σε ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στην Πελοπόννησο χαιρετίζουν «όλους τους συναδέλφους που με τη δράση τους έδωσαν δύναμη στο ΠΑΜΕ, συνέβαλαν για να γίνει ένα σημαντικό βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση» και συμπληρώνουν τονίζοντας: «Το αποτέλεσμα των εκλογών, η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων προσδίδουν νέες ευθύνες στο ΠΑΜΕ για την οργάνωση της πάλης των εκπαιδευτικών για ένα κίνημα ισχυρό, ταξικό, σίγουρο αποκούμπι των εκπαιδευτικών ενόψει της αντεργατικής - αντιεκπαιδευτικής θύελλας που βιώνουμε, αλλά κι αυτής που έρχεται. Το ΠΑΜΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στις νέες σύγχρονες απαιτήσεις του αγώνα».

ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ
Καθυστέρηση δεδουλευμένων και απειλές απολύσεων

Καθυστέρηση καταβολής των μισθών και απειλές για απολύσεις, που σκοπό έχουν να σταματήσουν την αγωνιστική τους δράση, αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση ΑΝΕΤΑ του Δήμου Ταύρου, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Ταύρου.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι με ευθύνη του Κ. Κρυσταλλίδη, προέδρου της ΑΝΕΤΑ και Δημοτικός Σύμβουλος, η καταβολή μισθών, επιδομάτων αδείας και ενσήμων έχουν καθυστερήσει παρανόμως μέχρι και εννιά μήνες. Ενώ η επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Συγκοινωνία (υπάγεται στην ΑΝΕΤΑ) επί 15 μέρες αντιμετωπίζεται με τρομοκρατικές μεθόδους. Συγκεκριμένα ο Κ. Κρυσταλλίδης τους είπε ότι «όσοι διεκδικούν τους μισθούς και είναι μέλη του Συλλόγου τους, θα τους πληρώσει τελευταίους - όταν πληρώσει - και επιπλέον θα τους σταματήσει από τη δουλιά στο τέλος Δεκέμβρη, με τη λήξη της σύμβασής τους»!!!

Ο Σύλλογος τονίζει ότι ο Κ. Κρυσταλλίδης παρανομεί, γιατί δεν καταβάλλει τους μισθούς, δεν έχει μετατρέψει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου - όπως ορίζει ο νόμος - προσπαθεί να παρέμβει στη συνδικαλιστική δράση. Ταυτόχρονα, η Δημοτική Αρχή, ενώ έδωσε υπόσχεση ότι μέχρι το τέλος του περασμένου Νοέμβρη θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα και θα πληρωθούν τα ένσημά τους, μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα. Επίσης, είναι υπεύθυνη καθώς ανέχεται συμπεριφορές σαν και αυτή του Κ. Κρυσταλλίδη.

Ο Σύλλογος απαιτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα άμεσα, να καταβληθούν τα καθυστερούμενα, να μετατραπούν άμεσα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Τέλος, προειδοποιεί ότι κάθε προσπάθεια απόλυσης «θα μας βρει δυναμικά αντίθετους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ