ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ... «ΜΕΤΡΟ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
Ξηλώνουν βίαια τις σκηνές!

Επίκαιρη Ερώτηση, για τα ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα «αποκατάστασης», κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος  

Το μόνο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν σκηνές, άσχετα αν οι σεισμόπληκτοι μένουν στους δρόμους...
Το μόνο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν σκηνές, άσχετα αν οι σεισμόπληκτοι μένουν στους δρόμους...
Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τον απολογισμό - «φιάσκο» του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με βάση τον οποίο αποδείχτηκε περίτρανα ότι η αποκατάσταση των σεισμοπαθών - ακόμη και στο θέμα της προσωρινής τους στέγασης - προχωρά με βήματα χελώνας και δόθηκε εντολή για βίαιη απομάκρυνση των σκηνών, με στόχο να υπάρχουν μεν σεισμόπληκτοι στο δρόμο, αλλά να μη... φαίνονται! Χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία επισημαίνει την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων, τόσο για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων, όσο και για την αποκατάσταση των σπιτιών τους.

Με μια επιχείρηση - «σκούπα» της Δημοτικής Αστυνομίας του Μενιδίου (σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εντολή δόθηκε από το γραφείο της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου) χτες το πρωί εξαφανίστηκαν δεκάδες σκηνές, κυρίως αλλοδαπών, από την περιοχή της Αγίας Τριάδας. Σήμερα, μάλιστα, ετοιμάζεται μια νέα παρόμοια επιχείρηση - ίσως όχι μόνο στο Μενίδι - προκειμένου να εξαφανιστούν με το ζόρι οι σκηνές, οι οποίες, σύμφωνα με κάποιους νοσηρούς ασφαλώς εγκεφάλους, θεωρείται ότι βλάπτουν την... εικόνα της κυβέρνησης, που εξακολουθεί να παινεύεται ότι έχει λύσει όλα τα προβλήματα! Κατά τη χτεσινή επιχείρηση ξηλώθηκαν σκηνές αλλοδαπών που φιλοξενούσαν ακόμη και μικρά παιδιά και προπάντων χωρίς να τους δοθεί ούτε καν κάποια υπόσχεση για φιλοξενία τους κάπου αλλού - έστω σε κάποια λυόμενα. Τους άφησαν, δηλαδή κυριολεκτικά στο δρόμο...

Οπως είναι γνωστό, με προχτεσινή του επιστολή ο δήμαρχος Μενιδίου ανέφερε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στην περιοχή του υπάρχουν 35 οικογένειες Ελλήνων, που διαμένουν στις σκηνές και στις οποίες θα διανεμηθούν λυόμενα, μόλις ολοκληρωθούν τα έργα εγκατάστασής τους. Ανέφερε, επίσης, ότι « υπάρχουν άλλες 25 σκηνές, στις οποίες μένουν αλλοδαποί, χωρίς να έχουν βασικά στοιχεία αναγνωρίσεως και εξετάζεται ιδιαίτερα η περίπτωσή τους». Προφανώς ο δήμαρχος, όταν έλεγε πως εξετάζεται ιδιαίτερα η περίπτωσή τους, εννοούσε ότι εξετάζεται το πώς θα πεταχτούν στο δρόμο... Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και αυτό που αναφέρει ο δήμαρχος περί έλλειψης ,«βασικών στοιχείων αναγνωρίσεως», καθώς, όπως πληροφορηθήκαμε χτες οι αλλοδαποί που διέμεναν στις σκηνές και διαβατήρια έχουν και άλλα επίσημα έγγραφα και νόμιμα δουλεύουν στη χώρα μας.

Επίκαιρη Ερώτηση

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος αναφέρει ότι τα κοινωνικά προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από το σεισμό στο Μενίδι, είναι εκρηκτικά. Τα μέτρα προσωρινής στέγασης που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν. Τα κοντέινερς, που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, είναι λιγότερα από τις σχετικές αιτήσεις, ενώ πολλά από αυτά είναι κατεστραμμένα. Πολλοί σεισμοπαθείς εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές. Επιπλέον, υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας από μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη για εγκατάσταση λυομένων αιθουσών, ώστε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία σε πρωινή βάρδια. «Εξάλλου - τονίζει σε άλλο σημείο ο βουλευτής του ΚΚΕ - τα ποσά που διαθέτει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια είναι πενιχρά, πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με υπολογισμούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, το τελικό κόστος των επισκευών θα είναι μέχρι και 70% μεγαλύτερο από αυτό που εγκρίνουν οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων».

Θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε το κράτος να καλύπτει την αποκατάσταση των ζημιών ή την ανακατασκευή της πρώτης κατοικίας 100%, με βάση τα πραγματικά τιμολόγια της αγοράς. Ακόμη, θα πρέπει να παραγραφούν τα χρέη από στεγαστικά δάνεια όσων οι κατοικίες καταστράφηκαν από τον σεισμό, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος, καταλήγοντας απευθύνει το εξής ερώτημα προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ: «Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της περιοχής, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων;».

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Αγριεύει ο πόλεμος συμφερόντων

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Ορισμένοι που γνωρίζουν πολύ καλά τα δρώμενα στο Ζάππειο εκτιμούν ότι πολύ σύντομα αναμένεται να ξεσπάσει ανοιχτή κόντρα ανάμεσα σε στελέχη που επηρεάζονται από διαφορετικούς πόλους μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και που επιθυμούν να κερδίσουν πόντους στο μεγάλο... «Ολυμπιακό» φαγοπότι. Αφορμή για να εκδηλωθεί αυτή η κόντρα ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού για το Ολυμπιακό Χωριό.

Την ίδια στιγμή οι φήμες περί προσπάθειας ορισμένων να εξωθήσουν σε παραίτηση τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Κ. Μπακούρη οργιάζουν και μάλιστα συνοδεύονται από αυτές για τη σύσταση υπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να διεκδικεί ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας. Παράλληλα, πολλά στελέχη διαρρέουν ήδη ότι σκέφτονται το ενδεχόμενο της παραίτησής τους, γιατί «η υπόθεση διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη και εκφράστηκαν φόβοι, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την ΟΕΟΑ, για καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκαν επίσης ο νέος διαγωνισμός για το Ολυμπιακό Χωριό και το Πολυδύναμο Κέντρο στο Φάληρο.

Χτες επίσης έγινε και η καθιερωμένη επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο της προχτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΟΕΟΑ. Θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι προσλήψεις στελεχών, το γραφείο της ΟΕΟΑ στη Θεσσαλονίκη και το Μάστερ Πλαν (Κατευθυντήριο Σχέδιο) της εταιρίας. Συγκεκριμένα, οριστικοποιήθηκε η διαδικασία των προσλήψεων για τα στελέχη της ΟΕΟΑ, που ως γνωστό δίνει τη δυνατότητα στον διευθύνοντα σύμβουλο να αποφασίζει ο ίδιος για απ' ευθείας προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό, που όμως δε θα μπορούν να ξεπερνούν το 5% του συνολικού αριθμού του προσωπικού της εταιρίας. Οσον αφορά το Μάστερ Πλαν, η γενική πρόοδος των εργασιών της ΟΕΟΑ κρίνεται θετική και εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της ΟΕΟΑ είναι οι τομείς της Φιλοξενίας, των Αθλημάτων, η Ασφάλεια, οι Μεταφορές και ο Εθελοντισμός (πρόκειται να συσταθεί Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων).

Νέες προτάσεις

Η βουλευτής της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου, μιλώντας χτες στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων, είπε ότι το Ολυμπιακό Χωριό δεν πρέπει να κατασκευαστεί στους Θρακομακεδόνες, επειδή η περιοχή βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της 7ης Σεπτέμβρη και πρότεινε ως εναλλακτική χωροθέτηση το χώρο της Γεωπονικής στη Δυτική Αθήνα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του νομάρχη Αθήνας Θ. Κατριβάνου και του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου. Πρέπει να σημειωθεί ότι επίσημα η ΝΔ συμφωνεί με την επιλογή των Θρακομακεδόνων.

Ν. ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ
Τα ιδιωτικά συμφέροντα καταστρέφουν τις πόλεις

Ξεκίνησε χτες και θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή στο Ζάππειο το Συνέδριο των Αρχιτεκτόνων

«Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα που καταγράφηκαν για τις πόλεις της χώρας μας, εδώ και πολλές δεκαετίες, επιδεινώθηκαν. Η κατάσταση στο περιβάλλον, στην κυκλοφορία, στην κατοικία, στον κοινωνικό εξοπλισμό, ακόμη και τη μορφή των πόλεων γίνεται όλο και πιο εφιαλτική. Και σ' αυτήν την καταγραφή της κατάστασης συμφωνούν όλοι. Η αντιστροφή όμως αυτής της κατάστασης απαιτεί, όχι απλώς την καταγραφή των προβλημάτων, αλλά την αντιμετώπιση των αιτίων που τα δημιούργησαν, τα οποία κατά τη γνώμη μας είναι: α) Η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών λειτουργιών. β) Η επικυριαρχία του ιδιωτικού συμφέροντος πάνω στο συλλογικό συμφέρον. Με άλλα λόγια, η διατήρηση και ενίσχυση του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης της χώρας μας, στα πλαίσια της κάθε φορά εξάρτησής της, και σήμερα από την ΕΕ».

Μ' αυτά τα λόγια, άρχισε το χαιρετισμό του ο Ν. Μπατιστάτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή εναρκτήρια τελετή του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων, με θέμα «Η αρχιτεκτονική και η ελληνική πόλη στον 21ο αιώνα», το οποίο θα συνεχιστεί ως την Κυριακή στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Είμαστε αντίθετοι με την άποψη ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός έγινε χωρίς μελέτη και πρόγραμμα. Αντίθετα, αυτός εκφράζει συγκεκριμένες επιλογές και συμφέροντα», τόνισε σε άλλο σημείο ο Ν. Μπατιστάτος, για να καταλήξει: «Σ' ένα συνέδριο αρχιτεκτόνων εμείς περιμένουμε να βγουν όχι ανώδυνες έννοιες που θα χαϊδεύουν αυτιά και δε θίγουν τα μεγαλοσυμφέροντα. Πιστεύουμε ότι θα προταθούν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις ενάντια στις αποφάσεις:

  • Που καταργούν τα τελευταία μέτρα άμυνας των πόλεων, όπως το Ρυθμιστικό της Αθήνας με τους Ολυμπιακούς.
  • Που τσιμεντοποιούν κάθε ελεύθερο χώρο.
  • Που αφήνουν τη λαϊκή στέγη έρμαιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και έξω από ένα συνολικό πρόγραμμα στέγης, όπως έντονα αναδεικνύεται από τους τελευταίους σεισμούς.

Πιστεύουμε ότι οι αρχιτέκτονες έχουν και μπορούν να προσφέρουν πολλά σ' ένα μέτωπο δράσης, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, του πράσινου, του αέρα, στη μετατροπή των πόλεων σε επιχειρήσεις».

Ουσιαστικά, κατά της ίδιας της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της καταστροφής των πόλεων, στράφηκε, κατά το χαιρετισμό του, και ο ίδιος ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος! Ο υφυπουργός αφού τόνισε ότι «η Αθήνα, η Αττική δεν έχουν άλλα περιθώρια οικιστικής ανάπτυξης», αναφέρθηκε στην ανοχή, στην αδιαφορία και την κερδοσκοπία, «για τα οποία ευθύνονται όλοι, με καταστροφικά αποτελέσματα», είπε, χωρίς βέβαια να εξαιρέσει την κυβέρνηση...

Κανονικά κυκλοφορούν τα ταξί

Κανονικά κυκλοφορούν από τις 5 τα ξημερώματα τα ταξί και αγοραία όλης της χώρας, μετά τη λήξη της 24ωρης κινητοποίησης των επαγγελματιών αυτοκινητιστών.

Με την πανελλαδική αυτή κινητοποίηση, οι ιδιοκτήτες ταξί εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για την άρνηση της κυβέρνησης να επιλύσει οικονομικά και θεσμικά προβλήματα του κλάδου.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΥΠΑ
Στα δικαστήρια κρίνονται οι στάσεις εργασίας

Στα δικαστήρια κρίνεται μια ακόμα απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), κατά την προσφιλή τακτική κυβέρνησης και διοίκησης.

Σήμερα, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της Υπηρεσίας, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες οι στάσεις εργασίας των ηλεκτρολόγων. Ανάλογα με την απόφαση, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων θα σταθμίσουν αν θα προχωρήσουν στη στάση εργασίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 7 μ.μ. μέχρι τις 5 τα ξημερώματα αύριο. Αίτημα των ηλεκτρολόγων είναι ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρολογικών συστημάτων, που υπό τις σημερινές συνθήκες εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ