Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ν. ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ
Τα ιδιωτικά συμφέροντα καταστρέφουν τις πόλεις

Ξεκίνησε χτες και θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή στο Ζάππειο το Συνέδριο των Αρχιτεκτόνων

«Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα που καταγράφηκαν για τις πόλεις της χώρας μας, εδώ και πολλές δεκαετίες, επιδεινώθηκαν. Η κατάσταση στο περιβάλλον, στην κυκλοφορία, στην κατοικία, στον κοινωνικό εξοπλισμό, ακόμη και τη μορφή των πόλεων γίνεται όλο και πιο εφιαλτική. Και σ' αυτήν την καταγραφή της κατάστασης συμφωνούν όλοι. Η αντιστροφή όμως αυτής της κατάστασης απαιτεί, όχι απλώς την καταγραφή των προβλημάτων, αλλά την αντιμετώπιση των αιτίων που τα δημιούργησαν, τα οποία κατά τη γνώμη μας είναι: α) Η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών λειτουργιών. β) Η επικυριαρχία του ιδιωτικού συμφέροντος πάνω στο συλλογικό συμφέρον. Με άλλα λόγια, η διατήρηση και ενίσχυση του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης της χώρας μας, στα πλαίσια της κάθε φορά εξάρτησής της, και σήμερα από την ΕΕ».

Μ' αυτά τα λόγια, άρχισε το χαιρετισμό του ο Ν. Μπατιστάτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή εναρκτήρια τελετή του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων, με θέμα «Η αρχιτεκτονική και η ελληνική πόλη στον 21ο αιώνα», το οποίο θα συνεχιστεί ως την Κυριακή στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Είμαστε αντίθετοι με την άποψη ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός έγινε χωρίς μελέτη και πρόγραμμα. Αντίθετα, αυτός εκφράζει συγκεκριμένες επιλογές και συμφέροντα», τόνισε σε άλλο σημείο ο Ν. Μπατιστάτος, για να καταλήξει: «Σ' ένα συνέδριο αρχιτεκτόνων εμείς περιμένουμε να βγουν όχι ανώδυνες έννοιες που θα χαϊδεύουν αυτιά και δε θίγουν τα μεγαλοσυμφέροντα. Πιστεύουμε ότι θα προταθούν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις ενάντια στις αποφάσεις:

  • Που καταργούν τα τελευταία μέτρα άμυνας των πόλεων, όπως το Ρυθμιστικό της Αθήνας με τους Ολυμπιακούς.
  • Που τσιμεντοποιούν κάθε ελεύθερο χώρο.
  • Που αφήνουν τη λαϊκή στέγη έρμαιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και έξω από ένα συνολικό πρόγραμμα στέγης, όπως έντονα αναδεικνύεται από τους τελευταίους σεισμούς.

Πιστεύουμε ότι οι αρχιτέκτονες έχουν και μπορούν να προσφέρουν πολλά σ' ένα μέτωπο δράσης, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, του πράσινου, του αέρα, στη μετατροπή των πόλεων σε επιχειρήσεις».

Ουσιαστικά, κατά της ίδιας της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της καταστροφής των πόλεων, στράφηκε, κατά το χαιρετισμό του, και ο ίδιος ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος! Ο υφυπουργός αφού τόνισε ότι «η Αθήνα, η Αττική δεν έχουν άλλα περιθώρια οικιστικής ανάπτυξης», αναφέρθηκε στην ανοχή, στην αδιαφορία και την κερδοσκοπία, «για τα οποία ευθύνονται όλοι, με καταστροφικά αποτελέσματα», είπε, χωρίς βέβαια να εξαιρέσει την κυβέρνηση...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις για τη φοιτητική στέγη και την ακρίβεια στα τρόφιμα (2023-09-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2021-11-06 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ανάγκες για σύγχρονη σχολική στέγη (2012-11-24 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση Υγείας και Παιδείας (2007-07-11 00:00:00.0)
Αγωνιστική Συσπείρωση για τη Ν. Σμύρνη (2002-04-27 00:00:00.0)
Τίμησαν τον Νίκο Καραντηνό (2002-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ