Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προεκλογικές πλάτες στο ΠΑΣΟΚ

Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία  της Ενωσης συγκάλεσε  νέο ΔΣ πριν τη γενική συνέλευση, ώστε να  άρει την απόφαση για κινητοποιήσεις

Με την απογοήτευση φορτωμένη στις βαλίτσες τους, αναχώρησαν από την Αθήνα οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών της χώρας, όπου είχαν έρθει για να συμμετάσχουν στην προχθεσινή γενική συνέλευση του ανώτατου οργάνου τους για τα οικονομικά προβλήματα του θεσμού. Κι αυτό, γιατί οι περισσότεροι ανέμεναν την επικύρωση της απόφασης, που είχε λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), πριν μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη, για κινητοποιήσεις ενάντια στην ασφυκτική οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και σε δημοτικό επίπεδο. Αντ' αυτού, «είδαν» την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ να συγκαλεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο, πριν τη γενική συνέλευση, και να αίρει την απόφαση για τις κινητοποιήσεις.

Το πρόσχημα που επιστράτευσε η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν πως η υπουργός απάντησε θετικά στα οικονομικά αιτήματα που της έθεσαν. Η πραγματική, ωστόσο, αιτία, «βρίσκεται» σε κάποιες κομματικές συσκέψεις του κυβερνώντος κόμματος, όπου οι επιτελάρχες του ΠΑΣΟΚ απαίτησαν από τους «ημετέρους» τους στην ΚΕΔΚΕ να μην ανοίξουν οποιοδήποτε μέτωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), ενόψει εκλογών. Ετσι, οι τελευταίοι προχώρησαν στην ακύρωση, ουσιαστικά, των αποφάσεων, που πάρθηκαν, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο.

Η απόφαση αυτή πρέπει να σημειώσουμε ότι καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, που δεν πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, ενώ καταγγέλθηκε έντονα από πολλούς αιρετούς. Χαρακτηριστικά, έκαναν λόγο για αόριστες υποσχέσεις από την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, που δε λύνουν καν τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων. Συγκεκριμένα, η υπουργός δεν απάντησε για το πότε θα περιληφθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα, υποτίθεται, στήριξης των «Καποδιστριακών» Δήμων) τα κονδύλια των υπουργείων, όπως αυτό προκύπτει από το νόμο που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε. Για τους πόρους από τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, που παρακρατούνται από την ΤΑ, η υπουργός παρέπεμψε σε ρύθμιση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ώστε να αποδίδονται από το ...2001. Ενώ άφησε μετέωρο το πότε θα κατανεμηθούν στους Δήμους τα 75 δισ. δραχμές που είχε υποσχεθεί στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα 75 δισ. δραχμές είναι χρήματα της ΤΑ, που έπρεπε να της έχουν αποδοθεί και προκύπτουν από τις διαφορές προϋπολογισθέντων και πραγματοποιηθέντων εσόδων των οικονομικών ετών 1997, 1998 και 1999. Δεν είναι, δηλαδή, επιπλέον χρηματοδότηση προς τους Δήμους, όπως θέλει να τα παρουσιάζει η κυβέρνηση. Και δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις, από το 1990 μέχρι σήμερα, χρωστούν στην ΤΑ παραπάνω από 1,2 τρισ. δραχμές.

Πέρα απ' την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ, αρκετοί ήταν αυτοί που στηλίτευσαν την παρέμβαση της υπουργού Εσωτερικών, στην προχθεσινή γενική συνέλευση, καταγγέλλοντας ότι τους αντιμετώπισε σαν «κακούς μαθητές», που πρέπει να μάθουν το νέο ρόλο της ΤΑ. Κατά την υπουργό, «η ΤΑ δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένη, αλλά να "δει" πώς θα συμβάλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου, που είναι η ένταξη στην ΟΝΕ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ