ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδράσεις για τις ελλείψεις στα δρομολόγια

Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για τις αστικές συγκοινωνίες

Motionteam

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για τις αστικές συγκοινωνίες
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία Λαγκαδά αναδείχτηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της επέκτασης και λειτουργίας της αστικής συγκοινωνίας στο νομό.

Δήμαρχοι από περιοχές που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της επέκτασης της αστικής συγκοινωνίας (Σωχός, Ζαγκλιβέρι κλπ.) εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον αποκλεισμό τους. Οπως τόνισαν, στους δήμους τους που λειτουργεί ακόμη το ΚΤΕΛ, γίνονται 2 με 3 δρομολόγια την ημέρα με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εξυπηρετούνται οι κάτοικοι αυτών των περιοχών αλλά να πληρώνουν το εισιτήριο τρεις και πέντε φορές περισσότερο. Αυτό προστίθεται, τόνισαν, στην όλη υποβάθμιση της επαρχίας Λαγκαδά και αναφέρθηκαν στην κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, την ανυπαρξία υγειονομικής κάλυψης και γενικά στις ελλείψεις σε υποδομές που οδηγούν σε ερήμωση των χωριών.

Στην επισήμανση του προέδρου του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Ν. Ακριτίδη, να εφοδιαστούν οι δήμοι της επαρχίας με λεωφορεία για να οργανωθούν οι ενδοδημοτικές συγκοινωνίες, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απάντησαν ότι το κόστος λειτουργίας για ένα χρόνο ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 70-80 εκατ. δρχ. το λεωφορείο, ποσό που επειδή αδυνατούν να «σηκώσουν» οι δήμοι θα κληθούν να το πληρώσουν οι πολίτες.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Μιχ. Σπυριδάκης, κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να δει το πρόβλημα της αστικής συγκοινωνίας σαν ένα κοινωνικό αγαθό που θα πρέπει ισότιμα να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και να μην παρέχεται αυτή επιλεκτικά σε κάποιους δήμους, ενώ αποκλείονται γειτονικοί δήμοι που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, πρόσθεσε, δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην καταγραφή της άποψης των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Θεσσαλονίκης, όπως κατατέθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση, αλλά να πάρει πρωτοβουλίες για τη σύσταση ενιαίου φορέα συγκοινωνιών δημόσιου χαρακτήρα, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
«Σεισμόπληκτη» η πλατεία Ελευθερίας...

Τη στιγμή που χιλιάδες σεισμόπληκτοι στην Αττική και όχι μόνο, εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ και η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τις ίδιες τις δεσμεύσεις της για την αποκατάστασή τους, ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Κορυδαλλού Στέφανος Χρήστου, πανηγυρίζει γιατί... πέτυχε να χαρακτηριστεί σεισμόπληκτη η πλατεία Ελευθερίας! Και μάλιστα όχι από τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου σεισμοπλήκτων αλλά από το δήμο, η Τεχνική Υπηρεσία του οποίου γνωμάτευσε ότι απαιτείται το ποσόν των 1,03 εκατ. ευρώ (352 εκατ. δρχ.) για την αποκατάσταση των ζημιών!

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα» και ο επικεφαλής της Απ. Συρίγος και επισημαίνει: «Αφού ο δήμαρχος επιμένει, εμείς δηλώνουμε καθαρά και ξάστερα ότι υπάρχει σοβαρό πολιτικό και ηθικό θέμα. Ολοι οι Κορυδαλλιώτες γνωρίζουν, όπως και ο Δήμαρχος, ότι η πλατεία Ελευθερίας ούτε ζημιές είχε, ούτε "σκηνίτες". Δεν είναι ηθικό να στερούνται χρήματα οι σεισμόπληκτοι για να τα κάνει πλάκες και σιντριβάνια ο Δήμαρχος. Και δεν είναι πειστικό το επιχείρημα ότι θα πάρω χρήματα από οπουδήποτε για το καλό της πόλης. Αν ήθελε ο Δήμαρχος χρήματα για την πλ. Ελευθερίας θα μπορούσε έχοντας πλήρεις μελέτες να τα διεκδικήσει από άλλα σχετικά προγράμματα και όχι από το τα χρήματα για τους σεισμοπαθείς, αρκετοί από τους οποίους μέχρι και σήμερα μένουν σε "παραγκόσπιτα"».

Σχετικά με τη νομιμότητα των ενεργειών του, στην ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Ενότητας» επισημαίνεται ότι ο δήμαρχος «κάνει πως δεν καταλαβαίνει όταν στην απάντηση αναφέρεται ότι η Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εργων Νομαρχίας Πειραιά για τη θεώρηση της μελέτης όφειλε να έχει προηγηθεί της θεώρησης από την υπηρεσία και διενεργηθεί μετά από απαίτηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης. Δυο χρόνια αργότερα και όταν το έργο είχε τελειώσει και είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο η αντιπολίτευση».

Παραλείψεις, παρατυπίες έως και παρανομίες, καταλήγει η ανακοίνωση, έχουν σαν αποτέλεσμα το έργο ανάπλασης της πλ. Ελευθερίας να καρκινοβατεί με τελικό αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.

Δολοφόνησε αλλοδαπό για ένα... ραδιοκασετόφωνο

Για ασήμαντη αφορμή ο κτηνοτρόφος Ζ.Δ. του Γ., 49 χρόνων, σκότωσε προχτές βράδυ με μαχαίρι τον εικοσάχρονο υπήκοο Αλβανίας Λ.Α. του Χ., σε αγροτική περιοχή της Μεταμόρφωσης Κοζάνης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο δράστης μετέβη σε στάνη όπου ήταν συγκεντρωμένοι νεαροί αλλοδαποί που εργάζονται στην περιοχή ως βοσκοί και απαίτησε από αυτούς να του επιστρέψουν ραδιοκασετόφωνο που πίστευε ότι του το είχαν αφαιρέσει. Ακολούθησε λογομαχία και στη συνέχεια ο 49χρονος έπληξε στην καρδιά τον νεαρό βοσκό, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ληστείες σε τράπεζες

Περίπου 19.000 ευρώ ήταν η λεία από τις δύο ληστείες που σημειώθηκαν χτες σε τράπεζες στο Γαλάτσι και την Καλλιθέα. Η πρώτη έγινε στις 10:15 στο υποκατάστημα της Γενικής Τράπεζας στην οδό Βεΐκου. Ενα άτομο, με την απειλή πιστολιού, απέσπασε από ένα ταμείο το ποσό των 9.000 ευρώ και διέφυγε με κλεμμένο μοτοποδήλατο που εγκατέλειψε στην οδό Κουντουριώτου, της ίδιας περιοχής.

Η δεύτερη ληστεία σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι στην APLHA BANK στην οδό Θησέως όταν δύο άγνωστοι αφαίρεσαν από δύο ταμεία 10.000 ευρώ και διέφυγαν πεζοί.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τις 14 Γενάρη ανακοίνωσαν χτες οι εκπρόσωποι της ΕΜΔΥΔΑΣ, της Ομοσπονδίας των 10.400 μηχανικών που εργάζονται στο Δημόσιο.

Οπως κατήγγειλαν, η κυβέρνηση αρνείται παράνομα να υλοποιήσει την Ειδική Συλλογική Συμφωνία που υπέγραψε μαζί τους το Νοέμβρη του 2002 και η οποία προβλέπει την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών τους αιτημάτων. Οπως υπογράμμισαν, η στάση αυτή της κυβέρνησης εντάσσεται στη γενικότερη επιλογή της για την απαξίωση του ρόλου των μηχανικών, μια επιλογή που συνδέεται και με τα διάφορα νομοσχέδια που κατέθεσε, όπως αυτά περί αυθαιρέτων ή των μελετών δημοσίων έργων.

Οπως σημείωσαν, οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν με 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη που θα συνοδευτεί με συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ θα κλιμακωθεί και μέσα στην περίοδο των γιορτών. Επισήμαναν ότι από την 1η Οκτώβρη που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις έχουν «μπλοκαριστεί» περισσότερες από 200 δημοπρασίες δημοσίων έργων, κυρίως της περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ περίπου. Κατήγγειλαν μάλιστα ότι δεν «ιδρώνει το αυτί» της κυβέρνησης, καθώς η αδιαλλαξία της εξυπηρετεί να εξοικονομούνται πόροι από τα περιφερειακά έργα για να διοχετεύονται στις «μαύρες τρύπες» της Ολυμπιακής προετοιμασίας!

Επαναλειτουργεί από μεθαύριο Δευτέρα ο σταθμός του «Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου» στον Αγ. Νικόλαο, στο ρεύμα ανόδου προς Κηφισιά. Τα έργα αναβάθμισης του σταθμού ολοκληρώθηκαν και από μεθαύριο τίθεται πάλι σε λειτουργία.

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε χτες ο 19χρονος Αρμένιος που κατηγορείται για το θανάσιμο τραυματισμό του 25χρονου Γιάννη Μπαχαρέλη, υπαλλήλου του «Magic Park» της Θεσσαλονίκης. Η απολογία του νεαρού Αρμένιου διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε αρκετές φορές συγνώμη για την πράξη του και υποστήριξε πως επρόκειτο για μία άτυχη στιγμή. Αμέσως μετά αφέθηκε ελεύθερος, διότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα, η οποία θα συζητηθεί σε περίπου ένα μήνα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ