ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΦΡΟΥΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Στο δρόμο για το βοήθημα

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στις εποχιακές βιομηχανίες του νομού συγκεντρώθηκαν, χτες, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση του έκτακτου βοηθήματος που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και ζητώντας το βοήθημα να δοθεί, πριν τα Χριστούγεννα, σε όλους όσοι το δικαιούνται και το 'χουν ανάγκη.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κι αγωνιστικής διεκδίκησης, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Σωματείο Ειδών Διατροφής του νομού, ήταν μαζικότατη, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι εποχιακοί εργαζόμενοι, αλλά και την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν σκληρά για τη λύση του.

Εμειναν χωρίς μεροκάματο

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους 3.500, περίπου, εποχιακούς που εργάζονται στις βιομηχανίες φρούτων της Λάρισας - «Ντελμόντε», ΕΛΒΑΚ, ΑΣΕΠΤ, «Ιντερκόμ», «Φρόζα» κ.α. - αλλά και χιλιάδες άλλους, σε άλλες περιοχές της χώρας.

Και τούτο διότι η συντριπτική πλειοψηφία των 15.000 εποχιακών εργαζομένων στις φρουτοβιομηχανίες, που εδρεύουν στους Νομούς Λάρισας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, έμειναν, φέτος, χωρίς μεροκάματο κι έχουν άμεση ανάγκη του βοηθήματος.

Ως γνωστόν, οι φρουτοβιομηχανίες δε δούλεψαν κανονικά - λειτούργησαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και, κυρίως, με το μόνιμο προσωπικό τους - λόγω των ολοκληρωτικών, σχεδόν, καταστροφών που προκάλεσαν στα οπωροφόρα δέντρα οι μεγάλοι παγετοί της περασμένης άνοιξης.

Κι ενώ η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να ικανοποιήσει αμέσως τις απαιτήσεις που έθεσαν οι επιχειρηματίες του κλάδου, έκανε ό,τι μπορούσε για να μην ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των εποχιακών εργαζομένων.

Στην αρχή αδιαφόρησε για τις φωνές απόγνωσης κι έκανε πως δεν άκουγε τα αιτήματά τους, αρνούμενη να γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, όπως είχε ζητήσει, μέσω του προέδρου του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Οταν, όμως, άρχισαν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων - σ' αυτές συνέβαλε αποφασιστικά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που εξ αρχής στάθηκε μαχητικά στο πλευρό τους, οργανώνοντας τις αντιδράσεις και καθοδηγώντας την πάλη τους - η κυβέρνηση αναγκάστηκε ν' αλλάξει στάση.

Υποσχέσεις με εκπτώσεις

Ετσι, στις 20/11/2003, ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή του Τάκη Τσιόγκα, βουλευτή του ΚΚΕ και προέδρου του ΕΚΛ, δήλωσε ότι θα δοθεί στους εποχιακούς εργαζόμενους έκτακτο επίδομα. Βεβαίως - όπως το συνηθίζει η κυβέρνηση - η εξαγγελία συνοδεύτηκε από μεγάλες εκπτώσεις.

Η πρώτη έκπτωση αφορούσε στο ύψος του βοηθήματος, το οποίο από 1.500 ευρώ που ζητούσαν οι εργαζόμενοι, κατέβηκε στα 700-800 ευρώ. Η δεύτερη ήταν ακόμα χειρότερη: Τέθηκε ως προϋπόθεση για να πάρει κάποιος το βοήθημα, τα δυο προηγούμενα χρόνια να έχει συγκεντρώσει 100 ένσημα. Μ' αυτόν τον τρόπο αποκλείονται από το βοήθημα πάνω από το 50% των εποχιακών εργαζομένων, οι οποίοι, λόγω της φύσης της δουλιάς τους και για άλλους λόγους, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόσα ένσημα.

Τα αιτήματα

Οι εποχιακοί εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τη δεύτερη «κυβερνητική έκπτωση» και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους, απαιτώντας:

  • Να δοθεί το βοήθημα σε όλους όσοι το 2003 δεν έχουν συμπληρώσει τα ένσημα που απαιτούνται για να μπουν στο ταμείο ανεργίας.
  • Να ενταχθούν στο νόμο 1836/89 που αφορά στα εποχιακά επαγγέλματα, καθώς οι περισσότεροι δε συμπληρώνουν ποτέ τα ένσημα που απαιτούνται για να μπουν στο ταμείο ανεργίας.
  • Να μειωθεί το όριο των ενσήμων για τη θεώρηση των βιβλιαρίων τους από 50 σε 30.

Τα αιτήματα αυτά περιλαμβάνονται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη χτεσινή κινητοποίηση και το οποίο στάλθηκε στο υπουργείο Εργασίας, ενώ αντιπροσωπεία των διοικήσεων του ΕΚΛ και των σωματείων το παρέδωσε στη Νομαρχία Λάρισας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για να του θέσουν τα παραπάνω αιτήματα, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να ικανοποιηθούν, γιατί αφορούν σε βασικές ανάγκες διαβίωσης.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Την Πέμπτη έξω από τη Βουλή

Στη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα κατέληξε η σύσκεψη σχολικών φυλάκων, που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή η παράταξη «Δράση» Σχολικών Φυλάκων. Στην Επιτροπή εκπροσωπούνται οι Δήμοι: Ν. Χαλκηδόνα, Νίκαια, Γαλάτσι, Ν. Σμύρνη, Ζεφύρι, Αγ. Ανάργυροι, Ηλιούπολη, Αιγάλεω, Αθήνα και Χαϊδάρι. Η πρώτη αγωνιστική κινητοποίηση της Επιτροπής διοργανώνεται την Πέμπτη, 18 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, έξω από τη Βουλή.

Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε και στην προχτεσινή σύσκεψη ως επιτακτική ανάγκη, καθώς η κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών, επιχειρεί να κοροϊδέψει ξανά τους σχολικούς φύλακες, πιθανόν με μια απλή ανανέωση της σύμβασής τους με τους ίδιους απαράδεκτους όρους, χωρίς ένσημα. Οι σχολικοί φύλακες απαιτούν δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς η φύλαξη είναι μια πάγια και διαρκής ανάγκη. Από την άλλη, η πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου, δυστυχώς, γίνεται ουραγός της κυβερνητικής πολιτικής και δεν παίρνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου.

Ηδη, η επιτροπή και τα μέλη, τα οποία κατ' αρχήν την απαρτίζουν, ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το στήσιμο της επιτροπής και απευθύνουν πλατύ κάλεσμα για την κινητοποίηση της Πέμπτης. Στόχος είναι αυτή η επιτροπή να αγκαλιαστεί από όλους τους εργαζόμενους και να απαιτήσει δυναμικά ο κλάδος όσα του ανήκουν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Καθημερινό το «όχι» στις απολύσεις

Συνέχεια στον αγώνα τους έδωσαν και χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ανω Λιοσίων με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν ξεκινήσει ενάντια στις 600 απολύσεις, που εξήγγειλε ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος Ν. Παπαδήμας. Χτες, ο δήμαρχος μετά από 10 μέρες απεργίας και την απόφαση των εργαζομένων για συνέχιση με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αλλά και ότι αν δεν παρθούν πίσω οι απολύσεις μέχρι τις 20 Δεκέμβρη θα κλείσουν τη χωματερή, «αποφάσισε» τελικά να τους καλέσει σήμερα το πρωί σε συνάντηση.

Οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν και πάλι χτες, όπως κάθε πρωί, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη για περίπου μία ώρα της ΔΟΥ Ανω Λιοσίων ως ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς από εκεί παίρνει ο δήμος τα τεράστια αντισταθμιστικά οφέλη από τη χωματερή και τις άλλες δραστηριότητες που έχει συγκεντρώσει στην περιοχή. Χτες το μεσημέρι συνδικαλιστές των δύο σωματείων των εργαζομένων πήγαν στα γραφεία της ΓΣΕΕ και κατήγγειλαν τη διοίκησή της για το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έχει ψελλίσει ούτε λέξη για τους 600 εργαζόμενους που πετιούνται στο δρόμο. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Γ. Παναγόπουλος αρκέστηκε να δηλώσει ότι η ΓΣΕΕ θα στείλει εξώδικο στο δήμο Ανω Λιοσίων.

Υπενθυμίζουμε ότι τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους έχουν εκφράσει σε σύσκεψή τους οι μαζικοί φορείς της πόλης όπως ΕΒΕ, Συνταξιούχοι, Σύλλογοι Γυναικών, Επιτροπές Ειρήνης, Καθηγητών και άλλοι και έχουν δεσμευτεί να αποφασίσουν να πάρουν έμπρακτα μέτρα συμπαράστασης όπως κλείσιμο των μαγαζιών κ.ά.

ΗΛΠΑΠ
Δε συζητάει για αυξήσεις ο χορτάτος

Η κυβέρνηση δε συζητά αυξήσεις στους εργαζόμενους στα ΗΛΠΑΠ που θα ξεπερνούν το 2% δήλωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος, απαντώντας στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δημήτρη Τσιόγκα για το θέμα. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο υφυπουργός, «θα συζητήσουμε με τη διοίκηση του Οργανισμού όμως "απριόρι" δε συζητώ αυξήσεις πάνω από 2%». Από την άλλη πάντως, επιχείρησε να... αποστασιοποιηθεί από το ζήτημα της διεκδίκησης συλλογικών συμβάσεων από την πλευρά των εργαζομένων, λέγοντας ότι «το υπουργείο Εργασίας παίζει βοηθητικό ρόλο» στις διαπραγματεύσεις εργαζομένων και διοίκησης. Παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Τσιόγκας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει τις Συλλογικές Συμβάσεις από το Μάη ζητώντας αύξηση 110 ευρώ και... υπενθυμίζοντας πως «η αύξηση 2% είναι κάτω από τον πληθωρισμό», ενώ το εισόδημα πλήττεται «ιδιαίτερα με τα αλλεπάλληλα κύματα της ακρίβειας». Επισήμανε πως οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ θα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από την Πέμπτη αφού «ζητάνε δίκαιη μεταχείριση» και έχουν «δίκαια αιτήματα».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΤΑ
Για την ενίσχυση του ταξικού πόλου

Σε μαζική συμμετοχή καλεί η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, στη σύσκεψη που διοργανώνει με θέμα: «Απολογισμός δράσης και νέα καθήκοντα». Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Τετάρτη 17 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. (αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Μιλώντας στο «Ρ» για σημασία της σύσκεψης ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και γενικός γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ, επισήμανε: «Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης που οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έζησαν στο πετσί τους με τις τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις τους, κόντρα στην ποινικοποίηση του αγώνα και στην προδοτική στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, μπαίνει πιο επιτακτικά το ζήτημα της ενίσχυσης του ταξικού πόλου. Στα πλαίσια αυτά καλούμε τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που αντιδρούν σε αυτή την πολιτική και σέβονται το ρόλο που τους ανέθεσαν οι εργαζόμενοι, να ενισχύσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη Συντονιστική Επιτροπή και τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στους ΟΤΑ. Η σύσκεψη που διοργανώνουμε έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ