ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ «902»
Αποκλεισμένος από τα κρατικά διαφημιστικά κονδύλια

Σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

To μείζον θέμα της κατανομής των κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων που μοιράζει η κυβέρνηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να «παίζονται» τα κάθε είδους παιχνίδια, φέρνει με Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης Εγγράφων το ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα. Από τα μεγάλα αυτά κονδύλια που τα διαχειρίζεται και τα «προσφέρει» η κυβέρνηση σε ημετέρους, αποκλεισμένος είναι ο τηλεοπτικός σταθμός του «902 TV» ο οποίος λειτουργεί με άδεια εθνικής εμβέλειας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Αγγελος Τζέκης ζητούν μάλιστα από τον υπουργό να καταθέσει στη Βουλή τις καταστάσεις με τα ποσά των διαφημιστικών προγραμμάτων καθώς και σε ποιους τηλεοπτικούς σταθμούς καταβλήθηκαν.

Στην Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης Εγράφων τονίζεται πως είναι αντιδημοκρατική και άδικη η μεταχείριση του τηλεοπτικού σταθμού «902 ΤV» κατά την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του κράτους και των δημοσίων φορέων. Στην Ερώτηση, τονίζεται ότι όπως είναι γνωστό κάθε χρόνο καθορίζονται μεγάλα διαφημιστικά κονδύλια για την προβολή του κυβερνητικού έργου, «άλλες δραστηριότητες, ανακοινώσεις κλπ. των υπουργείων, καθώς και άλλων δημοσίων οργανισμών, επιχειρήσεων, ιδρυμάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Το ΚΚΕ αναφέρεται στα μεγάλα ποσά που διατίθενται για την κρατική διαφήμιση, που παίζουν ρόλο στη λειτουργία των τηλεοπτικών γιατί τους αποφέρουν έσοδα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «τα έσοδα των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ από αυτά τα διαφημιστικά προγράμματα, είναι αναμφισβήτητα ένα σοβαρό ποσό, κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της λειτουργίας και των προγραμμάτων των σταθμών».

«Οπως είναι ευνόητο, άλλες δυνατότητες λειτουργίας, ποιοτικής και ποσοτικής βελτίωσης έχουν οι σταθμοί που εισπράττουν και έχουν έσοδα από την κρατική διαφήμιση και άλλες είναι οι δυνατότητες των σταθμών που δεν εισπράττουν καθόλου ή εισπράττουν πολύ λιγότερα. Φυσικό και επόμενο είναι αυτοί να καταδικάζονται σε μειονεκτική θέση».

Το ΚΚΕ θέτει θέμα για τον αποκλεισμό του «902» από το «πακέτο» των κρατικών διαφημίσεων, υπογραμμίζοντας τη δυσμενή μεταχείριση του σταθμού. «Τέτοια περίπτωση δυσμενούς και άδικης μεταχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης, που έρχεται σε αντίθεση με κάθε έννοια δικαίου, αποτελεί η αντιμετώπιση του τηλεοπτικού σταθμού 902, που έχει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά είναι σχεδόν εντελώς αποκλεισμένος από την κρατική διαφήμιση». Η αντιμετώπιση αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης «ισοδυναμεί με προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού, αντιδημοκρατικής φίμωσης ενός σταθμού που προβάλλει μια διαφορετική άποψη απέναντι στις κυρίαρχες επιλογές».

Ερωτάται ο υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να τερματιστεί αυτή η άδικη και απαράδεκτη αντιμετώπιση του «902».

Καλείται επίσης ο υπουργός Τύπου να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής «καταστάσεις με τα ποσά κάθε διαφημιστικού προγράμματος που καταβλήθηκαν από κάθε υπουργείο, καθώς και από τα Νομικά Πρόσωπα και Οργανισμούς που εποπτεύονται από αυτά, σε κάθε έναν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς με άδεια πανελλαδικής εμβέλειας».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των κρατικών διαφημίσεων προέρχονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, γίνεται διαφημιστική προβολή προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Γ' ΚΠΣ. Αυτό το διάστημα μάλιστα, που είναι και προεκλογικό, διαφημίζονται για παράδειγμα ως «έργο» της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας καινούρια νοσοκομεία σε πολλές πόλεις της χώρας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Δύο ταχύτητες» μετά το ναυάγιο

Μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η Ευρώπη θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί σε βάθος και όχι να περιοριστεί σε μικρές προσαρμογές, που θα σήμαιναν τη θανατική καταδίκη του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, γράφει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Λε Μοντ».

«Ο μόνος δρόμος που υπάρχει σήμερα είναι... να κινητοποιηθούμε για να υπερασπιστούμε μια μεταρρύθμιση σε βάθος, έναν πραγματικό επανασχεδιασμό που θα καταστήσει την Ευρώπη έναν ικανό παίκτη με βαρύτητα στον κόσμο», γράφει ο Ντε Βιλπέν σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα.

Είναι βεβαίως δυνατό να περιοριστούμε σε μικρές προσαρμογές, όπως συμβαίνει με τη Συνθήκη της Νίκαιας, αναγνωρίζει ο Ντε Βιλπέν, όμως «η ΕΕ θα περιοριστεί έτσι σε έναν ευρύ οικονομικό χώρο, ο οποίος θα φρενάρεται ωστόσο σε όλες τις προσπάθειες για πρόοδο από τη διατήρηση του κανόνα της ομοφωνίας και θα ζημιώνεται από θεσμούς όλο και λιγότερο αποτελεσματικούς».

Η αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα μπορούσε να επιβάλει τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ σε ομιλία του στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.

«Μια Ευρωπαϊκή Ενωση διαφορετικών ταχυτήτων και με διαφορετικούς πυρήνες δεν αποτελεί το στόχο μας», σημείωσε ο Φίσερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τα γεγονότα μπορεί να το επιβάλουν.

«Δεν το επιθυμώ αυτό», επέμεινε, καλώντας την Πολωνία να επανεξετάσει το «όχι» της στο σχέδιο Συντάγματος και πρόσφερε το κίνητρο περισσότερης αναπτυξιακής βοήθειας. «Εμείς, όπως πολλοί συντελεστές της ΕΕ, λέμε ότι είναι καλύτερο να χρηματοδοτήσουμε το πρώτο χιλιόμετρο της λεωφόρου και το πρώτο χιλιόμετρο του σιδηροδρόμου στην Πολωνία και σε άλλες μελλοντικές χώρες - μέλη, παρά το τελευταίο χιλιόμετρο στα νότια κράτη της Ευρώπης. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή για να ευνοηθούν τα νέα μέλη», κατέληξε.

Είναι επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη να καταλήξει το 2004 σε μια συμφωνία για το μελλοντικό της Σύνταγμα, τονίζει σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos», σημειώνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση οι Ευρωπαίοι «θα πρέπει να το εγκαταλείψουν».

Ο Φρατίνι δεν κρύβει το φόβο του για τον κίνδυνο ανάδειξης μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, αλλά τονίζει ότι η ομάδα των έξι ιδρυτριών χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) δεν παρουσιάζει την τάση να κόψει την Ευρώπη στα δύο.

Τέλος ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι χαρακτηρίζει σήμερα «επικίνδυνη» την ιδέα σχηματισμού ενός σκληρού πυρήνα, από ιδρύτριες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία. «Ελπίζω ότι μια τέτοια ιδέα για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων δε θα υλοποιηθεί, γιατί θα είναι πραγματικά η πιο επικίνδυνη», σημείωσε σε συνέντευξή του στον πρώτο σταθμό του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού PR1, λέγοντας ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια το χάσμα ανάμεσα στις χώρες αυτές και σε αυτές που εντάσσονται τώρα στην ΕΕ να κλείσει πολύ πιο αργά, απ' ό,τι συνέβη σε προηγούμενες διευρύνσεις.

ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για τα 35 χρόνια ζωής και δράσης

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα, συνεχίζουν τις εκδηλώσεις για τα 35 χρόνια της ΚΝΕ, σήμερα και την επόμενη βδομάδα. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται:

  • Σήμερα Σάββατο:

-- Στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, στις 9 μ.μ., διοργανώνεται βιντεοπροβολή της ταινίας «Ο κόσμος που ζούμε και η επιλογή μας». Θα ακολουθήσει γλέντι των Οργανώσεων Βάσης Χαριλάου της ΚΝΕ.

-- Στα γραφεία της ΚΟ Ευόσμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., εκδήλωση των Οργανώσεων Βάσης Ευόσμου και Κορδελιού, με θέμα «Αγώνας και οργανωμένη πάλη ή απάθεια και σκυμμένο κεφάλι;».

-- Σύσκεψη, με θέμα «Βουλευτικές εκλογές - ενίσχυση του ΚΚΕ», πραγματοποιεί η ΟΒ μαθητών πόλης Ηρακλείου (Κρήτης), στα γραφεία του Κόμματος στη Ν. Αλικαρνασσό.

  • Την Τρίτη 23/12:

-- Εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Μαθητών Ηρακλείου (Κρήτης), στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ