Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ «902»
Αποκλεισμένος από τα κρατικά διαφημιστικά κονδύλια

Σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

To μείζον θέμα της κατανομής των κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων που μοιράζει η κυβέρνηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να «παίζονται» τα κάθε είδους παιχνίδια, φέρνει με Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης Εγγράφων το ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα. Από τα μεγάλα αυτά κονδύλια που τα διαχειρίζεται και τα «προσφέρει» η κυβέρνηση σε ημετέρους, αποκλεισμένος είναι ο τηλεοπτικός σταθμός του «902 TV» ο οποίος λειτουργεί με άδεια εθνικής εμβέλειας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Αγγελος Τζέκης ζητούν μάλιστα από τον υπουργό να καταθέσει στη Βουλή τις καταστάσεις με τα ποσά των διαφημιστικών προγραμμάτων καθώς και σε ποιους τηλεοπτικούς σταθμούς καταβλήθηκαν.

Στην Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης Εγράφων τονίζεται πως είναι αντιδημοκρατική και άδικη η μεταχείριση του τηλεοπτικού σταθμού «902 ΤV» κατά την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του κράτους και των δημοσίων φορέων. Στην Ερώτηση, τονίζεται ότι όπως είναι γνωστό κάθε χρόνο καθορίζονται μεγάλα διαφημιστικά κονδύλια για την προβολή του κυβερνητικού έργου, «άλλες δραστηριότητες, ανακοινώσεις κλπ. των υπουργείων, καθώς και άλλων δημοσίων οργανισμών, επιχειρήσεων, ιδρυμάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Το ΚΚΕ αναφέρεται στα μεγάλα ποσά που διατίθενται για την κρατική διαφήμιση, που παίζουν ρόλο στη λειτουργία των τηλεοπτικών γιατί τους αποφέρουν έσοδα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «τα έσοδα των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ από αυτά τα διαφημιστικά προγράμματα, είναι αναμφισβήτητα ένα σοβαρό ποσό, κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της λειτουργίας και των προγραμμάτων των σταθμών».

«Οπως είναι ευνόητο, άλλες δυνατότητες λειτουργίας, ποιοτικής και ποσοτικής βελτίωσης έχουν οι σταθμοί που εισπράττουν και έχουν έσοδα από την κρατική διαφήμιση και άλλες είναι οι δυνατότητες των σταθμών που δεν εισπράττουν καθόλου ή εισπράττουν πολύ λιγότερα. Φυσικό και επόμενο είναι αυτοί να καταδικάζονται σε μειονεκτική θέση».

Το ΚΚΕ θέτει θέμα για τον αποκλεισμό του «902» από το «πακέτο» των κρατικών διαφημίσεων, υπογραμμίζοντας τη δυσμενή μεταχείριση του σταθμού. «Τέτοια περίπτωση δυσμενούς και άδικης μεταχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης, που έρχεται σε αντίθεση με κάθε έννοια δικαίου, αποτελεί η αντιμετώπιση του τηλεοπτικού σταθμού 902, που έχει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά είναι σχεδόν εντελώς αποκλεισμένος από την κρατική διαφήμιση». Η αντιμετώπιση αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης «ισοδυναμεί με προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού, αντιδημοκρατικής φίμωσης ενός σταθμού που προβάλλει μια διαφορετική άποψη απέναντι στις κυρίαρχες επιλογές».

Ερωτάται ο υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να τερματιστεί αυτή η άδικη και απαράδεκτη αντιμετώπιση του «902».

Καλείται επίσης ο υπουργός Τύπου να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής «καταστάσεις με τα ποσά κάθε διαφημιστικού προγράμματος που καταβλήθηκαν από κάθε υπουργείο, καθώς και από τα Νομικά Πρόσωπα και Οργανισμούς που εποπτεύονται από αυτά, σε κάθε έναν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς με άδεια πανελλαδικής εμβέλειας».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των κρατικών διαφημίσεων προέρχονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, γίνεται διαφημιστική προβολή προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Γ' ΚΠΣ. Αυτό το διάστημα μάλιστα, που είναι και προεκλογικό, διαφημίζονται για παράδειγμα ως «έργο» της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας καινούρια νοσοκομεία σε πολλές πόλεις της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ