Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Καπιταλισμός σημαίνει ανισότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην τεράστια διαφορά ως προς το προσδόκιμο ζωής που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους των πλουσίων και των φτωχών χωρών του πλανήτη μας, αναφέρεται η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο συντάκτης της έκθεσης, Ρόμπερτ Μπιγκ Χολ, συνέκρινε τις ευκαιρίες δυο κοριτσιών που γεννιούνται σήμερα - το ένα στην Αφρική και το άλλο στην Ιαπωνία και κατέληξε στο συμπέρασμα: Το κορίτσι που γεννιέται στην υποσαχάρια Αφρική, αν είναι τυχερό, θα ζήσει μέχρι 36 χρόνια, ενώ ένα κορίτσι που γεννιέται στην Ιαπωνία θα ζήσει 85 χρόνια. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν 30 χρόνια.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η μακροημέρευση των πλουσίων δε συνεπάγεται, αυτομάτως, την καλυτέρευση της ζωής των φτωχών - συχνά συμβαίνει το αντίθετο - καθώς τα ανθρώπινα επιτεύγματα στην επιστήμη και στην τεχνολογία - όπως και ο αυξανόμενος συνεχώς παραγόμενος πλούτος - δεν τίθενται στην υπηρεσία του συνόλου της κοινωνίας και της ανθρωπότητας, αλλά στην υπηρεσία μιας μικρής μερίδας ανθρώπων.

Ετσι, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται η ορθότητα της μαρξιστικής διδασκαλίας, που υποστηρίζει πως όσο αναπτύσσεται ο καπιταλισμός, τόσο βαθαίνουν οι κοινωνικές ανισότητες και οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ