Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η υπερχρέωση των νοικοκυριών

Αυτή η πολιτική δεν πάει άλλο. Και είναι απορίας άξιο πώς ακόμη δεν έχει σπάσει ο κόμπος, που έχει φτάσει στο χτένι, πριν από πολύ καιρό. Αναφερόμαστε στη λαίλαπα της αντιλαϊκής πολιτικής άγριας επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα, που εφαρμόζεται σε «γαλοζοπράσινες» παραλλαγές τα τελευταία 14, τουλάχιστον, χρόνια. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής αυτής της πολιτικής αποτελεί και η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες. Η εικόνα που γνωρίζαμε πριν 20 ή και 10 χρόνια - με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους να επισκέπτονται τις τράπεζες, για να αποταμιεύσουν κάτι από το υστέρημά τους - αποτελεί μακρινό παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια μειώνεται δραστικά ο αριθμός όσων έχουν ακόμη τη δυνατότητα να αποταμιεύουν κάποιο ποσό στις τράπεζες, ενώ αυξάνεται, ραγδαία, ο αριθμός εκείνων που προσφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για να ικανοποιήσουν κάποια από τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών τους.

Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία τριετία, το ποσοστό αύξησης των δανείων των νοικοκυριών ήταν 126,3%. Και περιλαμβάνει δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά και άλλα δάνεια των νοικοκυριών (σπουδών, εορτοδάνεια, πιστωτικές κάρτες κλπ.). Από το 2002 μέχρι το 2003, ο δανεισμός των νοικοκυριών (με πιστωτικές κάρτες ή στεγαστικά - καταναλωτικά και άλλα δάνεια στις τράπεζες για την κάλυψη των αναγκών τους) αυξήθηκε κατά 21,4 δισ. ευρώ (ήτοι πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δραχμές)!

Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - που υποστηρίζουν πως παράλληλα με την «ισχυρή οικονομία» ισχυροποιήθηκαν (δηλαδή αυξήθηκαν) και τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων - ψεύδονται ασύστολα. Αυτό που ισχυροποιήθηκε είναι τα κέρδη και υπερκέρδη για τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο, με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Πώς είναι δυνατό να αυξάνονται τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων και παράλληλα να αυξάνεται ο δανεισμός τους στις τράπεζες, ενώ οι λαϊκές αποταμιεύσεις να παραμένουν καθηλωμένες; Δε νομίζουμε ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος - τουλάχιστον από το χώρο των ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς - που θα προτιμούσε να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες (αγορά σπιτιού για να απαλλαγεί από το βραχνά του ενοικίου, ή για να κάνει ολιγοήμερες διακοπές για ξεκούραση κλπ.) με δάνεια από την τράπεζα, αν μπορούσε να τα καλύψει με το εισόδημά του.

Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους, μαζί μ' αυτούς που νιώθουν τη θηλιά των τραπεζικών χρεών να σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από το λαιμό τους, έχουν κάθε λόγο να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σ' αυτή την πολιτική, από την οποία οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι τραπεζίτες, το μεγάλο κεφάλαιο και οι κάθε είδους υπηρέτες τους. Ενας από τους τρόπους καταδίκης είναι - μαζί με τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες - να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και όσους υπερασπίζονται τη συγκεκριμένη πολιτική και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ