Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προεκλογικό «λίφτινγκ» και ψηφοθηρία

Τη φανερή αδυναμία του να διαφοροποιηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, επιβεβαίωσε, άλλη μια φορά, ο Κ. Καραμανλής, που, ψηφοθηρώντας ασύστολα ισχυρίστηκε ότι η λιτότητα που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του δε θα αφορά στους εργαζόμενους, αλλά στους υπουργούς και τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ!

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις του Κ. Μητσοτάκη για τα «επώδυνα μέτρα», που θα ληφθούν μετά τις εκλογές είτε κυβερνά το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού αρχικά είπε ότι δε σχολιάζει τις απόψεις του επίτιμου προέδρου, στη συνέχεια προσπάθησε να διαφοροποιηθεί, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει «αναπτυξιακή πολιτική» και πως εκείνοι «που θα σφίξουν το ζωνάρι» είναι οι υπουργοί και οι επικεφαλής των ΔΕΚΟ. Εκτόξευσε εκ νέου το γνωστό προπαγανδιστικό πυροτέχνημα περί περιορισμού της σπατάλης και της διαφθοράς στο Δημόσιο, μέσω της οποίας θα καταφέρει να αντλήσει πόρους, που θα διοχετευτούν για «κοινωνικούς σκοπούς». Απαντώντας στα περί ύπαρξης «κρυφού προγράμματος» τα χαρακτήρισε αστεία, προσθέτοντας ότι η παράταξή του έχει συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, την οποία θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση μετά τις εκλογές, αφού υφαρπάξει «εν λευκώ» την ψήφο των λαϊκών μαζών. Συνάρτησε, όμως, την πολιτική που θα εφαρμόσει με τη δημοσιονομική απογραφή που θα προηγηθεί, μέσω της οποίας, όπως είναι μαθηματικά βέβαιο, θα προκύπτει η «ανάγκη» και η δικαιολόγηση σκληρών αντιλαϊκών μέτρων λόγω του «εκτροχιασμού των δημοσιονομικών μεγεθών».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε χτες με πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συντάκτες, απάντησε σε πλήθος άλλων απαντήσεων, διαχειριστικού ή παραπολιτικού χαρακτήρα. «Τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ δε μας αφορούν», είπε απαντώντας στη διαδοχολογία των ημερών. «Ας αποφασίσουν εκείνοι με ποιον θα πάνε και με ποιον θα χάσουν τις εκλογές», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λύσει το επόμενο διάστημα τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε. Προϊδεάζοντας για την τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στον Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «όλοι είναι συνυπεύθυνοι».

Αναφερόμενος στα περιβόητα «αριστερά ανοίγματα» - απαραίτητο συμπλήρωμα του προεκλογικού μασκαρέματος - υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για «ανοίγματα τακτικής», αλλά «κάνω αυτό που αισθάνομαι». Ειδικά για τον Χαρίλαο Φλωράκη ανέφερε ότι «έχω ένα σεβασμό στο πρόσωπό του, γιατί είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «δεν αλλοτριώνω την ιδεολογία μου», καθώς και ότι δε συμφωνεί με όλα όσα γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης στο βιβλίο του.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η Ντόρα Μπακογιάννη να μην εξαντλήσει όλο το χρονικό διάστημα της τετραετούς θητείας της στον προεδρικό θώκο της Αθήνας, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας «θα το δούμε». Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των Αβραμόπουλου και Σαμαρά, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «ουδέν νεώτερον».

Χαρακτηριστική της υποκρισίας και της ψηφοθηρίας είναι η τοποθέτηση του συντονιστή Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος περιέγραψε (στον «Πλάνετ») την «ανάπτυξη» ως εξής: «Εμείς θα ακολουθήσουμε μια πολιτική για την ανάπτυξη της χώρας. Και η πολιτική που οδηγεί στην ανάπτυξη της χώρας είναι καλή(!) για τους εργαζόμενους, είναι καλή για όλους». «Είναι μια πολιτική, συνέχισε, που στηρίζεται στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, είναι μια πολιτική που στηρίζεται στην απελευθέρωση της οικονομίας και στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων». Αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική θέλουν να την παρουσιάσουν ως φιλολαϊκή!...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ