ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Με το «χέρι στην τσέπη» 50% των ασθενών

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που ερμηνεύει προηγούμενη έρευνα γιατί οι ιδιωτικές δαπάνες έχουν εκτιναχτεί στο 43,8% του συνολικών δαπανών Υγείας

Ενας στους δύο αρρώστους βάζει το χέρι στην τσέπη -και μάλιστα πολύ βαθιά - την ώρα που θα αναζητήσει υπηρεσίες Υγείας ακόμα και όταν απευθύνεται στο δημόσιο τομέα ή μέσω αυτού παραπέμπεται στον ιδιωτικό τομέα για εξετάσεις που δε γίνονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται σε μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και αποτελούν την επιβεβαίωση προηγούμενης μελέτης της ΕΣΔΥ, σύμφωνα με την οποία οι ιδιωτικές δαπάνες στη χώρα μας φτάνουν το 43,8% των συνολικών δαπανών και αποτελούν τις ψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα στοιχεία της νέας έρευνας παρουσίασαν χτες ο καθηγητής Οικονομίας της Υγείας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος και ο στατιστικός -ερευνητής της Σχολής Δημήτρης Ζάβρας στο συνέδριο με θέμα: «Υγεία και Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα: Από την τεκμηρίωση στις πολιτικές».

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα περισσότεροι από το 50% που απευθύνονται στις υπηρεσίες Υγείας πληρώνουν και μάλιστα πολύ ακριβά για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Οι πληρωμές αυτές αρχίζουν από το «μπλε» χιλιάρικο - που έγινε τρία «πράσινα» ευρώ - στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, περιλαμβάνουν τις συμμετοχές σε διάφορες εξετάσεις και στα φάρμακα και καταλήγουν στις πληρωμές που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, είτε ως συμπληρωματικές εκείνων των εξετάσεων και θεραπειών που δεν καλύπτουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε τις άμεσες πληρωμές που καταβάλουν οι άρρωστοι, καθώς αδυνατούν να έχουν πρόσβαση ή μπαίνουν στις ουρές των δημόσιων μονάδων υγείας.

Παρότι οι πληρωμές είναι τόσο μεγάλες, μόλις 3% δήλωσαν ότι έδωσαν «φακελάκι» σε γιατρούς. Ενώ δηλαδή έχουμε μεγάλες πληρωμές το «φακελάκι» - κατακριτέο σε κάθε περίπτωση - είναι σχετικά μικρό και δεν ανταποκρίνεται στην επιχειρούμενη υπερβολική ενοχοποίηση των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών Υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα - πήραν μέρος 1.000 άτομα - ο κόσμος δείχνει «να έχει εθιστεί στις πληρωμές» για να αποφύγει την ταλαιπωρία. Το 37% δήλωσαν ότι πληρώνουν για να αποφύγουν το μεγάλο χρόνο αναμονής στις λίστες. Δηλαδή για να αποφύγουν τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.

Ετσι λοιπόν 27% δηλώνουν «διατεθειμένοι» να πληρώσουν πρόσθετα ποσά για τις υπηρεσίες Υγείας. Από τους «διατεθειμένους να πληρώσουν παραπάνω» δηλώνουν ότι θα δέχονταν αύξηση των εισφορών Υγείας των ταμείων, 10% μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, 28% να πληρώνουν απευθείας στο νοσοκομείο και στους γιατρούς και 7% μέσω της πρόσθετης επικουρικής ασφάλισης.

Απ' αυτούς που πήραν μέρος στην έρευνα, 13% έχουν ιδιωτική ασφάλιση, γεγονός που ερμηνεύτηκε ότι δεν μπορεί να παίξει «συμπληρωματικό ρόλο στην κοινωνική ασφάλιση», γιατί οι υπηρεσίες που παρέχει δεν είναι οι κατάλληλες.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Πλαίσιο που ικανοποιεί τις αξιώσεις του κεφαλαίου

Την απόλυτη καταδίκη από τα ταξικά συνδικάτα συναντά η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πλαίσιο που αγνοεί τις ανάγκες των εργαζομένων και είναι προσαρμοσμένο στις αξιώσεις του κεφαλαίου για την «ανταγωνιστικότητα».

Είναι μια απόφαση, όπως σημειώνει και η Ομοσπονδία Φαρμάκου, που θα βρει χειροκροτητές και συμπαραστάτες, το ΣΕΒ, την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση κ.ά. αφού η δική τους πολιτική υλοποιείται. Θα βρει όμως απέναντί της το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως εκφράζεται με το ΠΑΜΕ και το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων της χώρας, οι οποίοι στενάζουν κάτω από τις αντιλαϊκές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και αυταρχισμού, οι οποίοι βλέπουν τον πλούτο που παράγουν μέσα σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης να συσσωρεύεται σε όλο και λιγότερα χέρια.

Η υποκρισία των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ έφτασε στο αποκορύφωμά της, επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και σημειώνει ότι οι εργατοπατέρες αποτελούν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας διαχειριζόμενοι την καπιταλιστική οικονομία που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Την απόρριψη του συνόλου του περιεχομένου της απόφασης της ΓΣΕΕ, δηλώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, καθώς σημειώνει καθηλώνει τους εργαζόμενους σε μισθούς απόλυτης εξαθλίωσης και απεμπολά κάθε θεσμική και κοινωνικοασφαλιστική προοπτική ανακούφισης της εργατικής τάξης με τους «στόχους» που βάζει.

Οταν τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, επισημαίνει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Αθήνας, για διεκδίκηση 8%, είναι ότι δεν αντέχει η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, η σύγκλιση, η κοινωνική συνοχή, είναι επόμενο να μην αγγίζουν την εργατική οικογένεια. Στηρίζουν με κάθε τρόπο και μέσον: Τον ταξικό αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης, την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, την κερδοφορία των επιχειρήσεων, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, τη μερική απασχόληση.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα πρέπει να παίρνει υπόψη της τις ανάγκες ζωής και όχι τις δυνατότητες καπιταλιστικής οικονομίας, σημειώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και τονίζει ότι η αύξηση κινείται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας και θα έχει άμεση επίδραση στις συλλογικές συμβάσεις και στις αυξήσεις των συντάξεων, που υπενθυμίζει ότι στο ΙΚΑ τα κατώτερα όρια είναι μόλις 392 ευρώ και κάνει αδύνατη την επιβίωση σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.

Στελέχη του ΣΥΝ σε ρόλο αφεντικού

Στο πλευρό του εργοδότη Σουρτζή και ενάντια στην απολυμένη συνδικαλίστρια Γ. Λιόλη

Απροκάλυπτη προστασία στην εργοδοσία, σε βάρος εργαζομένων, προσφέρουν στελέχη του ΣΥΝ στο χώρο των υπηρεσιών! Πρωτοκλασάτα στελέχη του παρεμβαίνουν, προκειμένου να μην επαναπροσληφθεί η συνδικαλίστρια Γεωργία Λιόλη, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, η οποία είχε ξυλοκοπηθεί και στη συνέχεια απολύθηκε από τον Ευθύμιο Σουρτζή, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «ΣΚΟΥΦΙΑΣ», ο οποίος είναι και στέλεχος του ΣΥΝ (έχει διατελέσει και στο Γραφείο Τύπου του κόμματός του).

Πριν μια βδομάδα περίπου έγινε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί η Γ. Λιόλη δήλωσε ότι η απόλυσή της είναι παράνομη, καθώς προστατεύεται συνδικαλιστικά, αφού έχει εκλεγεί 11η στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Στην τριμερή το στέλεχος του ΣΥΝ, Ε. Σουρτζής, ζήτησε μια βδομάδα διορία, προκειμένου να διαπιστώσει αν όντως η συνδικαλίστρια προστατεύεται.

Η ιστορία βέβαια όσο ξετυλίγεται βρωμάει ακόμα περισσότερο. Από το γραφείο του ΣΥΝ στη Βουλή ζητήθηκε από την Ομοσπονδία να σταλούν τα ονόματα των εκλεγμένων συνδικαλιστών της, γεγονός που ομολόγησαν οι υπάλληλοι στην Ομοσπονδία! Ο κατάλογος στάλθηκε στα γραφεία του ΣΥΝ, χωρίς βέβαια τη σειρά εκλογής των συνδικαλιστών. Από εκεί η δικηγόρος του Ε. Σουρτζή, στέλνει απαντητική επιστολή στην Επιθεώρηση Εργασίας στην οποία αναφέρει ότι η Γ. Λιόλη δεν προστατεύεται συνδικαλιστικά, άρα μπορεί να απολυθεί! Να σημειωθεί επιπλέον ότι ο Γιάννης Σαφός, επίσης στέλεχος του ΣΥΝ, εκλεγμένος με την ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία, με παρέμβασή του στον πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Στ. Κουτέρη, ζήτησε να «συνετίσουν» τη Γ. Λιόλη, για να σταματήσει να απαιτεί την επαναπρόσληψή της!

Στο μεταξύ η Γ. Λιόλη και ενώ είχε περάσει η προθεσμία που είχε ζητήσει ο εργοδότης της, πήγε την περασμένη Τετάρτη για δουλιά, αλλά δεν τη δέχτηκε. Χτες στελέχη του ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση στο εστιατόριο, απαιτώντας την επαναπρόσληψη της συνδικαλίστριας. Να σημειωθεί επίσης ότι η Γ. Λιόλη είχε οδηγηθεί στο Ιατροδικαστικό Κέντρο Αθηνών καθώς ο Ε. Σουρτζής της είχε προκαλέσει κακώσεις στο κεφάλι. Απολύθηκε δε, γιατί τόλμησε να διεκδικήσει τα νόμιμα. Μαζί με τη συνδικαλίστρια είχε απολυθεί και ο εργαζόμενος Δ. Ιορδάνου για τους ίδιους λόγους.

Εξω από τον ΟΑΕΔ η διαμαρτυρία

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει τη Δευτέρα, στις 9.30 το πρωί, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ στον ΟΑΕΔ (Πειραιώς 52), ενάντια στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, με το οποίο παραχωρεί τζάμπα εργάτες στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΚΟΖΑΝΗ - ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Ψηφίζουν σήμερα και αύριο

Με μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου τους απαντούν οι οικοδόμοι του Νομού Κοζάνης, στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται ως κομμάτι της εργατικής τάξης. Οι εκλογές ξεκίνησαν χτες στο παράρτημα της Κοζάνης, ενώ σήμερα και αύριο θα ανοίξουν οι κάλπες και στα υπόλοιπα 6 παραρτήματα Οικοδόμων. Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. Η Ταξική Ενότητα Οικοδόμων που είχε την πλειοψηφία στην απερχόμενη διοίκηση, διεκδικεί επάξια την ψήφο των οικοδόμων προβάλλοντας το συνεπή ταξικό, αγωνιστικό προσανατολισμό της δράσης της. Στο ψηφοδέλτιό της συσπειρώνονται και διεκδικούν της ψήφο των συναδέλφων τους περίπου 100 οικοδόμοι. Η Ταξική Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους στις κατασκευές να πάρουν θέση και με την ψήφο τους για συνδικάτο ταξικό, δυνατό, αποτελεσματικό.

Σε όλα τα παραρτήματα οι εκλογές διεξάγονται από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

Στην Κοζάνη γίνονται στο Εργατικό Κέντρο. Σήμερα ξεκινούν στην Ανω Κώμη (πνευματικό κέντρο) και στα Σέρβια (Δημαρχείο). Την Κυριακή στα παραρτήματα της Αιανής (πνευματικό κέντρο), του Βελβεντού (πνευματικό κέντρο), της Γαλατινής (Δημοτικό Σχολείο) και του Τσοτιλίου (Δημαρχείο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ