ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για τους αγώνες τους!

Ενώ συνεχίζεται η πολιτική ομηρία των μεταλλωρύχων της TVX - που περιμένουν την απόλυση και την είσπραξη των δεδουλευμένων - τα δικαστήρια τιμώρησαν με ποινές φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή, 4 κατοίκους της Στρατονίκης, που αντιδρούσαν στην εκποίηση των μεταλλείων χρυσού

Ο χρυσός του τόπου μας περνά από τη μια πολυεθνική στην άλλη. Οι εργάτες στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, κυριολεκτικά, πεινούν. Και οι κάτοικοι της Στρατονίκης - που αντιδρούσαν στην παράνομη εξόρυξη της TVX στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, κάτω από το χωριό τους - καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης. Αυτά είναι μερικά από τα μεγάλα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν ξανά την ψήφο του λαού, για να συνεχίσουν την «εκσυγχρονιστική» τους πολιτική για μια ακόμη τετραετία!

Οι 471 εργαζόμενοι των μεταλλείων Χαλκιδικής και οι οικογένειές τους ετοιμάζονται να κάνουν «μαύρα» Χριστούγεννα. Επί 10 μήνες απλήρωτοι περιμένουν, από τη μία, την απόλυσή τους και, από την άλλη, τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη δραματική οικονομική κατάσταση όπου έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους, συνεχίζει να παίζει τα βρώμικα παιχνίδια της. Στην ουσία, χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σαν ομήρους, επιδιώκοντας - με νέο σκανδαλώδη τρόπο - να εκποιήσει για άλλη μια φορά τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, αυτή τη φορά σε άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μιλώντας και πάλι για νέες αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγονται στην περιοχή.

Και ενώ με την πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση προκαλεί νέο κύκλο αντιδράσεων, τα ελληνικά δικαστήρια μοιράζουν ποινές φυλάκισης σε όσους αντιδρούν στα σχέδιά της. Σε 6 μήνες φυλακή με αναστολή, καταδικάστηκαν στις 17 Δεκέμβρη από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τέσσερις κάτοικοι της Στρατονίκης (Τ. Παπαγεωργίου, Λ. Σακαλής, Μ. Παπακωνσταντίνου και Θ. Ματσικάς), που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Φλεβάρη μέχρι το Σεπτέμβρη του 2002. Κατά το διάστημα αυτό, πάνω από 50 κάτοικοι φορτώθηκαν με μηνύσεις - οι δίκες εκκρεμούν - από την αστυνομία για παρακώλυση συγκοινωνιών, κατάληψη οδοστρώματος κλπ.

Αντιμέτωποι με δικαστικές διώξεις βρίσκονται και οι κάτοικοι της Θράκης, που αντιδρούν στη λειτουργία των χρυσωρυχείων στην περιοχή Ροδόπης - Εβρου και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να ανακόψουν την καταλήστευση του τόπου τους. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, 12 Δεκέμβρη, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου δεσμεύτηκε πως όσο είναι η ίδια υπουργός δε θα εγκριθεί η ΜΠΕ που έχει κατατεθεί. Παρά, όμως, τις «αποθαρρυντικές» δηλώσεις της ΥΠΕΧΩΔΕ, που, βέβαια, δεν αποτελούν και πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για οριστική εγκατάλειψη του εγχειρήματος, ο ορυκτός πλούτος ξαναβγήκε στο παζάρι.

Μια καναδική εταιρία, η «Frontier Pacific Mining Corporation», εμφανίζεται να αγόρασε το χρυσωρυχείο του Περάματος από τη Newmont και τη Βαρυτίνη. Στην ιστοσελίδα της εταιρίας αναφέρεται ότι η τιμή αγοράς καθορίστηκε στα 12 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων 1 εκατ. δόθηκε σαν προκαταβολή και το υπόλοιπο θα πληρωθεί όταν οριστικοποιηθεί η αγοραπωλησία, γύρω στο Μάρτη 2004. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είναι ο Peter Tegart, που εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη συμφωνία και αισιόδοξος ότι, παρά τις τοπικές αντιδράσεις, μπορεί να βάλει το μεταλλείο σε παραγωγή μέσα σε 3 χρόνια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ζήτησε επιπλέον απαγορεύσεις για τις εκλογές

Νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει επιπλέον απαγορεύσεις για τους βουλευτές των κομμάτων πριν την έναρξη της προεκλογικής αναμέτρησης, πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στη διάρκεια της προχτεσινής διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές. Συγκεκριμένα, και επειδή οι όποιες απαγορεύσεις για αφίσες, πανό, εκλογικά κέντρα και τηλεοπτικά «σποτ» με πληρωμή, ισχύουν μόνο για την προεκλογική περίοδο - που ορίζεται σαράντα μέρες πριν τις εκλογές - ο υπουργός πρότεινε την επέκτασή τους και στην «άτυπη» προεκλογική περίοδο. Η πρόταση του υπουργού, απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα.

Συγκεκριμένα ο Αντ. Σκυλλάκος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, εξέφρασε την πάγια αντίθεση του Κόμματος στην απαγόρευση αφίσας και πανό, από τη στιγμή που πρόκειται για κατοχυρωμένο πολιτικό δικαίωμα. Αναφορικά με τα τηλεοπτικά «σποτ», επισήμανε ότι το κυριότερο ζήτημα είναι πως αρκετοί βουλευτές κλείνουν «πακέτα» με τηλεοπτικά κανάλια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε πλείστες τηλεοπτικές εκπομπές, προβάλλοντας, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τα κόμματα που εκπροσωπούν. Σε αυτό το σημαντικό ζήτημα, η κυβέρνηση απάντησε πως δεν μπορεί να επέμβει...

Από την πλευρά της η ΝΔ, μέσω του εκπροσώπου της Β. Μεϊμαράκη, αντέδρασε στην πρόταση λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει ακόμη ορίσει ποιοι θα είναι οι υποψήφιοί του για τις επερχόμενες εκλογές, ενώ ισχυρίστηκε πως πρόκειται για ζήτημα που θα λυθεί στο εσωτερικό των κομμάτων. Τελικά το υπουργείο, απέσυρε την πρόταση.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Καταγγέλλουν το σχέδιο τσιμεντοποίησης

Αποφασισμένοι να αντιδράσουν στα σχέδια της κυβέρνησης για την οικοπεδοποίηση του παλιού αεροδρομίου, παρουσιάζονται, με ομόφωνη απόφασή τους, οι δήμαρχοι Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 15 Δεκέμβρη, για το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων καταγγέλλουν την πρόθεση οικοπεδοποίησης του παλιού αεροδρομίου, που αναιρεί το μητροπολιτικό πάρκο. Οι δήμαρχοι, έχοντας συμμάχους τους δημότες τους, προκηρύσσουν κινητοποιήσεις, ενώ παράλληλα καλούν τα δημοτικά τους συμβούλια να συνεδριάσουν από κοινού, όσον αφορά «το μέλλον του μητροπολιτικού πάρκου», ζητώντας ταυτόχρονα από τα κόμματα να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν πάνω στο θέμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Επισημαίνεται ότι οι τέσσερις δημοτικές αρχές επιμένουν στη δημιουργία αμιγούς μητροπολιτικού πάρκου και απαιτούν αποφασιστικό ρόλο στο φορέα που πρόκειται να δημιουργηθεί. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν ποιες εγκαταστάσεις θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και για τη γενικότερη αξιοποίηση του χώρου.

Ακόμα οι δήμαρχοι απαιτούν, με την απόφασή τους, άμεση συνάντηση με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και τον Κ. Σημίτη, προκειμένου να τους εκθέσουν τις θέσεις των δημοτικών συμβουλίων, ενώ ανάλογη συνάντηση ζητούν και με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους ζητάται να γνωστοποιήσουν στις δημοτικές αρχές των ενδιαφερόμενων πόλεων τις πολιτικές τους θέσεις, πάνω στο ζήτημα και να δεσμευτούν πάνω σ' αυτό...

Το βούλευμα για το «ΣΑΜΙΝΑ»

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το υπ' αριθμ. 88 βούλευμα για την υπόθεση του δυστυχήματος «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που εκδόθηκε τριάμισι χρόνια μετά την τραγωδία με τους 80 νεκρούς.

Το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου ανακάλυψε τους ενόχους στο πρόσωπο των 5 «φτωχοδιάβολων», των 5 ναυτεργατών του πληρώματος του «ΣΑΜΙΝΑ». Αυτούς, δηλαδή, που ευθύνονται για το πολύνεκρο ναυάγιο, αυτούς στους οποίους πρέπει να εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα του νόμου. Αγγίζει μεν και 2 από τους πλοιοκτήτες και τους 2 επιθεωρητές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, για την ...τιμή των όπλων, όμως οι κατηγορίες που τους προσάπτει είναι τέτοιες που προδιαγράφουν μέχρι και αθώωση.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο «Ρ» είχε δημοσιεύσει τα σχετικά στοιχεία που περιλαμβάνει το βούλευμα.

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ
Προβλήματα στην κατασκευή της σήραγγας

Για δεύτερη φορά ανακύπτουν προβλήματα στο έργο της κατασκευής των δύο σηράγγων στον ανισόπεδο κόμβο του Σκαραμαγκά, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε την αναγκαστική απαλλοτρίωση παρακείμενου οικοπέδου, έκτασης 3.986 τ.μ.

Ειδικότερα, το ΣτΕ μετά από προσφυγή ιδιοκτήτριας ακινήτου είχε ακυρώσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση της επίμαχης έκτασης που έγινε για την κατασκευή των δύο σηράγγων. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχε κρίνει ότι δεν υπήρξε επαρκής αιτιολογία της υπουργικής απόφασης, με την οποία πραγματοποιήθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση και αυτό γιατί μπορούσε να επιλεχθεί το ηπιότερο μέτρο της επίταξης του ακινήτου.

Στη συνέχεια εκδίδεται δεύτερη υπουργική απόφαση (6.2.2003) για αναγκαστική απαλλοτρίωση, αλλά η ιδιοκτήτρια προσέφυγε και πάλι στο ΣτΕ, όπου έγινε και πάλι δεκτή η αίτησή της.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Κουμπάκη

Μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου προς την Περιφέρεια, ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Κουμπάκη, που αποτελεί αίτημα ετών των κατοίκων της περιοχής.

Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2000- 2006, θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουλίου 2004 και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσόν των 1.731.474,69 ευρώ.

Η μεγαλύτερη αυτή πλατεία της πόλης, συνολικής έκτασης 11.500 τ.μ., υπέστη σημαντικές ζημιές από την περίοδο του σεισμού της 7ης Σεπτέμβρη 1999, αφού χρησιμοποιήθηκε κατά τις πρώτες μετασεισμικές μέρες για τη στέγαση αστέγων και μετέπειτα σαν περιστασιακός χώρος εναπόθεσης προϊόντων κατεδαφίσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης, η οποία εγκρίθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας, προβλέπεται κατασκευή ηρώου, παιδικής χαράς, λίμνης με σιντριβάνι και μικρού αμφιθεάτρου. Παράλληλα, η οδός Βότση θα διαμορφωθεί σε πεζόδρομο, ενώ θα διατηρηθούν και τα δέντρα της πλατείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ