Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για τους αγώνες τους!

Ενώ συνεχίζεται η πολιτική ομηρία των μεταλλωρύχων της TVX - που περιμένουν την απόλυση και την είσπραξη των δεδουλευμένων - τα δικαστήρια τιμώρησαν με ποινές φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή, 4 κατοίκους της Στρατονίκης, που αντιδρούσαν στην εκποίηση των μεταλλείων χρυσού

Ο χρυσός του τόπου μας περνά από τη μια πολυεθνική στην άλλη. Οι εργάτες στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, κυριολεκτικά, πεινούν. Και οι κάτοικοι της Στρατονίκης - που αντιδρούσαν στην παράνομη εξόρυξη της TVX στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, κάτω από το χωριό τους - καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης. Αυτά είναι μερικά από τα μεγάλα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν ξανά την ψήφο του λαού, για να συνεχίσουν την «εκσυγχρονιστική» τους πολιτική για μια ακόμη τετραετία!

Οι 471 εργαζόμενοι των μεταλλείων Χαλκιδικής και οι οικογένειές τους ετοιμάζονται να κάνουν «μαύρα» Χριστούγεννα. Επί 10 μήνες απλήρωτοι περιμένουν, από τη μία, την απόλυσή τους και, από την άλλη, τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη δραματική οικονομική κατάσταση όπου έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους, συνεχίζει να παίζει τα βρώμικα παιχνίδια της. Στην ουσία, χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σαν ομήρους, επιδιώκοντας - με νέο σκανδαλώδη τρόπο - να εκποιήσει για άλλη μια φορά τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, αυτή τη φορά σε άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μιλώντας και πάλι για νέες αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγονται στην περιοχή.

Και ενώ με την πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση προκαλεί νέο κύκλο αντιδράσεων, τα ελληνικά δικαστήρια μοιράζουν ποινές φυλάκισης σε όσους αντιδρούν στα σχέδιά της. Σε 6 μήνες φυλακή με αναστολή, καταδικάστηκαν στις 17 Δεκέμβρη από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τέσσερις κάτοικοι της Στρατονίκης (Τ. Παπαγεωργίου, Λ. Σακαλής, Μ. Παπακωνσταντίνου και Θ. Ματσικάς), που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Φλεβάρη μέχρι το Σεπτέμβρη του 2002. Κατά το διάστημα αυτό, πάνω από 50 κάτοικοι φορτώθηκαν με μηνύσεις - οι δίκες εκκρεμούν - από την αστυνομία για παρακώλυση συγκοινωνιών, κατάληψη οδοστρώματος κλπ.

Αντιμέτωποι με δικαστικές διώξεις βρίσκονται και οι κάτοικοι της Θράκης, που αντιδρούν στη λειτουργία των χρυσωρυχείων στην περιοχή Ροδόπης - Εβρου και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να ανακόψουν την καταλήστευση του τόπου τους. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, 12 Δεκέμβρη, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου δεσμεύτηκε πως όσο είναι η ίδια υπουργός δε θα εγκριθεί η ΜΠΕ που έχει κατατεθεί. Παρά, όμως, τις «αποθαρρυντικές» δηλώσεις της ΥΠΕΧΩΔΕ, που, βέβαια, δεν αποτελούν και πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για οριστική εγκατάλειψη του εγχειρήματος, ο ορυκτός πλούτος ξαναβγήκε στο παζάρι.

Μια καναδική εταιρία, η «Frontier Pacific Mining Corporation», εμφανίζεται να αγόρασε το χρυσωρυχείο του Περάματος από τη Newmont και τη Βαρυτίνη. Στην ιστοσελίδα της εταιρίας αναφέρεται ότι η τιμή αγοράς καθορίστηκε στα 12 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων 1 εκατ. δόθηκε σαν προκαταβολή και το υπόλοιπο θα πληρωθεί όταν οριστικοποιηθεί η αγοραπωλησία, γύρω στο Μάρτη 2004. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είναι ο Peter Tegart, που εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη συμφωνία και αισιόδοξος ότι, παρά τις τοπικές αντιδράσεις, μπορεί να βάλει το μεταλλείο σε παραγωγή μέσα σε 3 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ