Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συμφωνία για αύξηση στα ψίχουλα...

... μετά από χτεσινή συνάντηση των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη

Ικανοποιημένα δήλωσαν χτες τα προσκείμενα σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας από τα επιπλέον χρήματα που υποσχέθηκε να δώσει στους δήμους η κυβέρνηση για το 2004, παρά το γεγονός ότι η αύξηση υπολείπεται από τα κονδύλια που έπρεπε, με βάση το νόμο, να λάβουν.

Για το θέμα συναντήθηκαν χτες το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να δοθούν στους δήμους επιπλέον 109 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας έτσι τη συνολική κρατική επιχορήγηση για το νέο έτος στα 2.609 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αιρετοί δήλωσαν ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, έκανε λόγο για «πρωτοφανή αύξηση των πόρων». Παρέβλεψε βέβαια, τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, πως η πιστή εφαρμογή του νόμου 1828/89 που θεσμοθετεί τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) με βάση τους οποίους επιχορηγούνται οι δήμοι, προβλέπει μεγαλύτερα κονδύλια. Συγκεκριμένα η αύξηση που έδωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης, υπολείπεται κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ από αυτά που θα έπρεπε με βάση τους ίδιους της τους νόμους να δώσει η κυβέρνηση. Μιλάμε δηλαδή για υποχώρηση από τα θεσμοθετημένα.

Με λίγα λόγια, συνεχίζεται η κλοπή των ΚΑΠ, γεγονός που δε δικαιολογεί τις θριαμβολογίες του προέδρου της ΚΕΔΚΕ. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης, οι δήμοι από Δευτέρα θα μπορούν να λαμβάνουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τις πιστώσεις από την τελευταία δόση της ΣΑΤΑ, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι νέες αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά στους δήμους θα χρηματοδοτηθούν με 170 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2003 ήταν 161 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όπως ομολογούν οι δήμαρχοι, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα της Δημοτικής Αστυνομίας, για τη λειτουργία της οποίας θα δοθούν στους δήμους της χώρας 8 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο στην Αθήνα απαιτείται κονδύλι ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, θυμίζουμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει σαφές πως η λειτουργία των ΚΕΠ από το 2004 θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Τέλος, ο Ν. Χριστοδουλάκης είπε πως θα αποδοθούν στους δήμους 250 εκατομμύρια ευρώ, από τους πόρους που τους αναλογούν από τα παρελθόντα οικονομικά έτη. Πρόκειται για μια αλχημεία, αφού το ποσό αυτό προκύπτει από την αύξηση της ΣΑΤΑ κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ πάντως όλοι συμφώνησαν πως οριστική λύση στο ζήτημα των οικονομικών θα δώσει η ανάληψη φορολογικής αρμοδιότητας από τους δήμους, συναινώντας έτσι στην κυβερνητική πολιτική μετατροπής των δήμων σε ανώνυμες εταιρίες, που θα πουλούν τις υπηρεσίες τους στους δημότες, επιβάλλοντας χαράτσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ