ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Συγκροτήθηκε «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Τη συγκρότηση «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», αποφάσισαν σε σύσκεψη εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων καθώς και πολλών παραγόντων του νομού Ηρακλείου από διάφορους πολιτικούς χώρους, που κάλεσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο Πολύκεντρο Νεολαίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Τη σύσκεψη «άνοιξε» ο Μιχάλης Φαρσάρης, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και υποψήφιος νομάρχης, που συμμετείχε στην Ομάδα Πρωτοβουλίας, τονίζοντας, ανάμεσα στα άλλα: Η προσπάθεια αυτή αποτελεί ανάγκη για τη διασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά και για τη διεύρυνσή τους.

Την παρουσίαση της Διακήρυξης και τους στόχους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» έκανε ο Γιάννης Νάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των «Δημοκρατικών Συσπειρώσεων».

Στην ομιλία του, τόνισε ότι την κατάσταση στους χώρους δουλιάς και την παντελή έλλειψη δημοκρατικών δικαιωμάτων, την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και αντιμετώπιση των μεταναστών αλλά και το θέμα της δημοκρατικής πληροφόρησης του ελληνικού λαού, δεν πρέπει μόνο να τα σημειώνουμε. Αλλά, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη ενεργοποίηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

«Θεωρούμε ότι τα ζητήματα αυτά αγγίζουν κάθε Ελληνα εργαζόμενο, κάθε νεολαίο, κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, θίγουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κάθε λαϊκού ανθρώπου και θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για κοινή προσπάθεια όχι μόνο για την υπεράσπισή τους αλλά και για τη δημιουργία προϋποθέσεων έτσι ώστε αυτά τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες να διευρυνθούν», είπε.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια γενικευμένη επιθετικότητα - υπογράμμισε - που φαίνεται στην καθημερινή ζωή του ελληνικού λαού με την επιδείνωση μιας σειράς κυρίαρχων προβλημάτων, είτε αφορά εργασιακά, κοινωνικά και γενικότερα δικαιώματα. Αποτέλεσμα και αντικείμενο μιας πολιτικής που αφαιρεί λαϊκά δικαιώματα συνεχώς, ενισχύοντας τις δυνάμεις καταστολής και τη βία για την επιβολή και την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων».

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία και εκφράστηκε έντονα η ανησυχία όλων για την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για μια σειρά κρούσματα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς σε βάρος εργαζομένων, στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, που όπως σημειώθηκε απ' όλους θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Γιατί γίνεται τόσος θόρυβος για την ενδεχόμενη αλλαγή του Κ. Σημίτη με τον Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ;

Ο ΘΟΡΥΒΟΣ αυτός δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, όχι τυχαία, όπως και η επιλογή της προεκλογικής περιόδου για να φουντώσει. Οι αντιπαραθέσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν σχέση μόνο με τη διαδοχολογία στην ηγεσία του, αλλά κατά καιρούς έχουν εκφραστεί με διαφορετικές απόψεις ηγετικών στελεχών του ως προς τις αιτίες που το κυβερνών κόμμα χάνει από την εκλογική του δύναμη, ή με απόψεις όπως να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ τις κοινωνικές αναφορές του γιατί με τους «εκσυγχρονιστές» τις έχασε, με άλλα λόγια το «καλό» και «κακό» ΠΑΣΟΚ έχουν αιτία και στόχο.

Η ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗ αντιλαϊκή πολιτική μεγαλώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, γεγονός που αντανακλάται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Από δω και οι όποιες απώλειες εκφράζονται σχετικά με την εκλογική του βάση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα αστικά κόμματα της σοσιαλδημοκρατικής χροιάς πάντα διακρίνονταν για την ικανότητά τους να εφαρμόζουν αντιλαϊκή πολιτική, αλλά με ταχτική που να ενσωματώνει λαϊκές μάζες σ' αυτήν ή να τις κάνει να την ανέχονται. Αυτό το ρόλο τους σε συνδυασμό με την ένταση των κάλπικων διλημμάτων του στιλ «δεξιά - αντιδεξιά», μακριά και έξω από την ουσία της πολιτικής τους (αυτή πρέπει να συγκαλύπτεται επιμελώς, διαφορετικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους) φαίνεται ότι σήμερα δεν μπορεί να τον εκπληρώσει το ΠΑΣΟΚ αποτελεσματικά. Η φθορά είναι φανερή.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ χρειάζεται να υπάρξει μια δήθεν αντιπαράθεση στο εσωτερικό του, μια δήθεν αλλαγή που να καλλιεργεί προσδοκίες σε δυσαρεστημένες λαϊκές μάζες, τόσο άμεσα λόγω εκλογών, όσο και μακροπρόθεσμα, προκειμένου να αποπροσανατολίζει λαϊκές μάζες από τις αιτίες των προβλημάτων τους και την αντιλαϊκή πολιτική, να εμποδίζει την τάση απεγκλωβισμού δυνάμεων και ριζοσπαστικοποίησής τους. Και σε συμπαιγνία με το άλλο κόμμα της άρχουσας τάξης, να συμβάλλει στην υποταγή όσο γίνεται μεγαλύτερων τμημάτων από τα λαϊκά στρώματα στην πολιτική της πλουτοκρατίας. Και προβάλλεται ως καθοριστικός ο ρόλος των προσώπων και όχι η πολιτική που υπηρετούν. Η αλλαγή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν, προβάλλεται ως η λύση μεσσία όχι για το κόμμα αλλά για το λαό! Η ΝΔ αντιπαραβάλλει ότι αφού στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ζήτημα αλλαγής αρχηγού, μην το εμπιστεύεστε, ψηφίστε ΝΔ. Ετσι φουντώνει και μ' αυτό το θέμα ο δικομματικός αποπροσανατολιστικός καβγάς.

ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ο Γ. Παπανδρέου θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, επομένως και το ΠΑΣΟΚ, από τον Κ.Σημίτη, φιλολαϊκή; Αυτός δεν είναι ως τώρα υπουργός της κυβέρνησης και μάλιστα υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την εξωτερική πολιτική για την πλουτοκρατία, για την ολοένα και πιο βαθιά ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ, στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, στη νέα τάξη, στη συμμαχία της με τις ΗΠΑ; Δε συναποφασίζει ως μέλος της κυβέρνησης την αντιλαϊκή πολιτική; Μήπως έχει ριζικές διαφωνίες και οραματίζεται αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική ρότα και δεν το 'χουμε πάρει χαμπάρι; Ποιον κοροϊδεύουν;

ΑΥΤΗ Η επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες για αλλαγή πολιτικής και άπιαστες προσδοκίες στο λαό με τη διαδοχολογία, να εμποδίσει τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από την πολιτική του, πρέπει να πάρει απάντηση. Με την ακόμη μεγαλύτερη πολιτική αποδυνάμωσή του. Με την αποδυνάμωση συνολικά του δικομματισμού. Με την ενίσχυση του ΚΚΕ.

«Εφυγε» ο Θ. Ζαβαλιάγκος

Ενας παλιός αγωνιστής και συνεπής κομμουνιστής από το Βόλο, ο Θανάσης Ζαβαλιάγκος, «έφυγε» από τη ζωή. Πρόκειται για ένα σύντροφο που ως το τέλος της ζωής του εκπλήρωνε το χρέος του με τον καλύτερο τρόπο, απέναντι στο Κόμμα και τους συντρόφους του και άφησε μια πλούσια παρακαταθήκη για τους νεότερους κομμουνιστές.

Πλούσια η δράση του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σε ηλικία 18 ετών και ενώ η χώρα μας βρίσκεται υπό γερμανοϊταλική κατοχή, εντάσσεται στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Το 1942 γίνεται μέλος του Θεσσαλικού Ιερού Λόχου, δουλεύει ενεργά στον ανατολικό τομέα Βόλου, μεταφέροντας την αλληλογραφία και τον Τύπο από την περιφερειακή Βόλου στην περιοχή του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στη Λάρισα και αντίστροφα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βόλο η γιάφκα ήταν το εργοστάσιο «Μέφσουτ», με υπεύθυνο τον Θόδωρο Μαμουρίδη και στη Λάρισα στο γκαράζ των αδελφών Παλαμάρα, με υπεύθυνο τον Διομήδη Τράκα.

Το Δεκέμβρη του 1942 συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς, αλλά σε 15 μέρες καταφέρνει και δραπετεύει και την Ανοιξη του 1943 εντάσσεται στην 4η ομάδα του συγκροτήματος Πηλίου - Μαυροβουνίου με καπετάνιο τον Πιπίνο. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, με τη συγκρότηση του ανεξάρτητου τάγματος Πηλίου συμμετέχει σε αυτό και σε μικρό χρονικό διάστημα οργανώνεται στο ΚΚΕ. Αμέσως μετά, με τη συγκρότηση της 16ης Μεραρχίας τοποθετείται στο 3ο Τάγμα του 51ου Συντάγματος. Από εκεί στέλνεται στη σχολή Ρεντίνα και μετά στο Λόχο Διοικήσεως του 51ου Συντάγματος, με διοικητή τον Ιατρούλη και καπετάνιο τον Φεραίο. Με την ίδρυση της Πολιτοφυλακής αποσπάται στην Ανωτέρα Διοίκηση Θεσσαλίας - διοίκηση Μαγνησίας, ως Διοικητής του Γ' Τμήματος Βόλου.

Το 1967 συλλαμβάνεται από τη χούντα και εξορίζεται. Στο Κόμμα αναλαμβάνει αρκετές χρεώσεις, ενώ μεγάλη ήταν και η προσφορά του στο μαζικό λαϊκό κίνημα της περιοχής και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ αναφέρεται στη ζωή και την αγωνιστική δράση του συντρόφου Θανάση, εκφράζει την οδύνη της για το θάνατό του και τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του, στη γυναίκα, στα παιδιά και τα εγγόνια του και τονίζει: «Ο σύντροφος Θανάσης θα κατέχει για πάντα μια ιδιαίτερη θέση στη μνήμη των νεότερων κομμουνιστών, που δίνουν υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή, τη δράση τους για έναν κόσμο καλύτερο κι ανθρώπινο, όπως εκείνος τον οραματίστηκε, για έναν κόσμο σοσιαλιστικό».

Η ΕΕΔΥΕ πάει θέατρο

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους και τα μέλη της να παρακολουθήσουν την επίκαιρη προεκλογική κωμωδία «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένη Χαβιαρά στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» το Σάββατο 3 Γενάρη και ώρα 6 μ.μ.

Η ΕΕΔΥΕ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει εξασφαλίσει μειωμένο εισιτήριο στην τιμή των 13 ευρώ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τους ρόλους στην παράσταση ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κώστας Καζάκος, Γιάννης Μόρτζος, Θάνος Καλλιώρας. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Γ. Μόρτζος και τα σκηνικά ο Φ. Πατρικαλάκης.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να προμηθευτούν εισιτήρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48) ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο: 210.3844.853.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τα παιδιά Κούβας - Παλαιστίνης

Πρωτοβουλία έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης στα παιδιά της Κούβας και της Παλαιστίνης αναλαμβάνουν η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου και ο Γυναικείος Σύλλογος «Στοργή του παιδιού» της πόλης. Απευθύνονται δε, σε όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, στις μαθητικές κοινότητες, στους παιδικούς σταθμούς, στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και στους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, καλώντας τους τη Δευτέρα 22/12 από τις 10.30π.μ. έως τις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην πλατεία Ευγενίας, για το στολισμό δέντρων ειρήνης.

Την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., στο δημαρχείο Κερατσινίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πρεσβειών της Κούβας και της Παλαιστίνης, έτσι ώστε να εκδηλωθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τα παιδιά των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ