ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς κομμουνιστές;

Αν με έναν τρόπο μαγικό, μεταφυσικό, θα γινόταν να ξεριζωθεί από το σώμα της ιστορίας αυτού του τόπου τα τελευταία 85 χρόνια η βαθιά ριζωμένη δράση των κομμουνιστών, αναρωτιέμαι τι εικόνα θα είχε τούτος ο τόπος, πώς θα ήταν οι άνθρωποι σήμερα.

Αμπόλιαστοι από πανανθρώπινα ιδανικά, αρωμάτιστοι από το άρωμα των οραμάτων, στερημένοι από παραδείγματα περηφάνιας και αξιοπρέπειας, μαραζωμένοι από την έλλειψη ελπίδας και προοπτικής.

Πώς θα ήταν οι άνθρωποι σήμερα χωρίς καταγραμμένη στη συνείδησή τους τη μαχητικότητα των κομμουνιστών εργατών συνδικαλιστών. Τον ηρωισμό των ΕΑΜιτών και ΕΛΑΣιτών. Την αυταπάρνηση των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Την πίστη και το πείσμα των Μακρονησιωτών, των βασανισμένων στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου, των ταξικών αγωνιστών της μεταπολίτευσης. Φωτεινές σελίδες αυτού του τόπου με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή, που δυστυχώς δεν έφθασαν και δεν αρκούν να διαλυθούν τα σκοτάδια.

Οι ισχυροί του κόσμου ετοιμάζουν τον εργασιακό Μεσαίωνα που βρίσκεται προ των πυλών. Εξυφαίνουν σχέδια για πλήρη κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων. Η μήτρα της αντίδρασης και του σκοταδισμού βρίσκεται πάλι σε οργασμό. Ταυτόχρονα, όμως, το ωάριο της ελπίδας έχει γονιμοποιηθεί. Ολα μπορεί να μας τα πάρουν εκτός από τη σκέψη που ανεμπόδιστα κυλάει στο μυαλό μας...

Στα γεννητούρια της ξαναγκαστρωμένης ιστορίας θα είμαστε όλοι εκεί, μαζί με τους κομμουνιστές της πατρίδας μας και του κόσμου ολόκληρου. Γιατί ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις πως αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, ουτοπία είναι να πιστεύεις πως μπορεί να μείνει όπως είναι.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ

Δικηγόρος


Μπράβο Βαγδάτη της Αντίστασης!

Δε φεύγουμε από το Ιράκ αν δεν αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία! Μεγάλα λόγια μικρών ανδρών. Η λέξη Δημοκρατία τον τελευταίο καιρό αρκετά δεινοπάθησε... Γι' αυτό πήγε στο Ιράκ και ο Μπους; Μα τι μας περνάνε για κάφρους ή για Αμερικανάκια; Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρχουν ο ληστρικός ιμπεριαλισμός και τα μονοπώλια με τη Δημοκρατία;

Αλλά, αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες! Εχετε μισό χρόνο στο Ιράκ κι αντί ο Μπους να πάει μέρα μεσημέρι και να τον... υποδεχτεί με λουλούδια ο ιρακινός λαός σαν, τάχα, ελευθερωτή, όπως προβάλλει, πήγε κρυφά σαν κλέφτης μεσάνυχτα με σβησμένα τα φώτα του αεροπλάνου για να ξαναφύγει σε δυο ώρες. Από κοντά και η γνωστή Χίλαρη.

Μπράβο στη Βαγδάτη! Αχρήστευσε Πεντάγωνα, επιτελεία, δορυφόρους, αεροπλανοφόρα, κι όλα τα «έξυπνα» και πανάκριβα όπλα, αναγκάζοντας τ' Αμερικανάκια να κυκλοφορούν, αλλά και να κοιμούνται με τις πανοπλίες τους.

Από την άλλη μεριά έρχεται και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός καταϊδρωμένος, ακολουθούμενος από το 10% του λαού του, μαζί με τον κ. Αθνάρ, να μας πούνε πως είναι αποφασισμένοι να πατάξουν την τρομοκρατία! Πάντως όσοι έρχονται μέσα σε φέρετρα θα κηδεύονται με τιμές ηρώων, όπως έγινε στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι «που δάκρυσε»...

Αλλά κύριοι Αθνάρ και Μπερλουσκόνι αυτά είναι ιστορίες για αγρίους. Τι σόι Ευρώπη είναι αυτή που επιτρέπει στα μέλη της (τα δύο μάλιστα ήταν πρώην φασιστικά) να παίρνουν μέρος σε τυχοδιωκτικές εκστρατείες, να εθελοτυφλεί για την κατοχή της Κύπρου και τον τρομοκράτη Σαρόν, κι από την άλλη μεριά ν' απαγορεύει τον Ελληνα αγρότη να βγάλει ένα κιλό βαμβάκι παραπάνω;

Δεν μπορεί οι ιμπεριαλιστές να μην έχουν διδαχθεί τίποτε από την ιστορία, και να μη βγάλανε τα συμπεράσματά τους. Είναι όμως υποχρεωμένοι να ενεργούν όπως ενεργούν γιατί όπως οι βρικόλακες των παραμυθιών, έτσι και αυτοί (σαν πραγματικοί βρικόλακες) είναι υποχρεωμένοι να πίνουν αίμα για να μπορέσουν να επιζήσουν... Αλλά είναι υπόθεση όλων των λαών ν' απαλλαγούν από τους γνήσιους τρομοκράτες (τους ιμπεριαλιστές) για να πάψουν να μαυροφορούν μάνες. Αργά ή γρήγορα οι ιμπεριαλιστές θα φύγουν από παντού. Οσο γρηγορότερα όμως, τόσο καλύτερα.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΛΙΑΚΙΔΗΣ

Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης


Οι «βάρβαροι» και οι «χριστιανοί»

Πριν από 60 περίπου χρόνια μια ευρωπαϊκή «χριστιανική» χώρα, αιματοκυλούσε ολόκληρη τη «χριστιανική» Ευρώπη, με έναν πόλεμο ανελέητο και βάρβαρο, με νεκρούς πάνω από 42 εκατομμύρια, με τα κρεματόρια να καίνε μέρα νύχτα εκατομμύρια ανθρώπους, με την κατηγορία ότι δεν ήταν «Αριοι»

Οι αρχηγοί των χριστιανικών θρησκειών, όχι δεν αφόρισαν τη χώρα αυτή, αλλά ευλόγησαν και τα όπλα τους. Αργότερα στην Ελλάδα η δικτατορία των «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» έστελνε στα ξερονήσια χιλιάδες χριστιανούς αγωνιστές, με μόνη κατηγορία την «ιδεολογία» τους. Οι βασανιστές ήταν και αυτοί «χριστιανοί», αλλά δεν εδίσταζαν να τους βασανίζουν μέχρι θανάτου, να τους πετάνε μέσα στα τσουβάλια με γάτες στη θάλασσα, να τους στήνουν στον τοίχο κ.ά. Το μόνο τους παράπτωμα ήταν ότι πολέμησαν για να διώξουν το «χριστιανό» κατακτητή από τη χώρα τους, δίνοντας το αίμα τους, την ίδια τους τη ζωή.

Ποιο σχόλιο έκανε τότε ο προκαθήμενος γι' αυτές τις βαρβαρότητες; Οι Τούρκοι είναι «βάρβαροι» καθότι πριν από αιώνες είχαν σουβλίσει κάποιον «άγιο», όπως είπε ο κ. Χριστόδουλος. Οταν το καθεστώς του Ισραήλ «σουβλίζει» καθημερινά τον άμαχο πληθυσμό, τα παιδιά της Παλαιστίνης με τανκς και βόμβες, προσπαθώντας να σβήσει έναν ολόκληρο λαό από προσώπου Γης, μήπως όλα αυτά είναι «αγαθοεργίες»;

Από πότε λοιπόν έγινε «κριτής» των λαών και θέλει να καθορίζει ποια θρησκεία είναι βάρβαρη και ποια όχι; Οταν οι «θεοσεβείς χριστιανοί» της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αιματοκυλούν τους λαούς που δε συμφωνούν μαζί τους, σκοτώνουν αμάχους, παιδιά, βομβαρδίζουν τις χώρες τους, με πρόσχημα την επιβολή της «δημοκρατίας», ποια είναι η αντίδραση της Εκκλησίας; Ποια θέση πήραν οι προκαθήμενοι του χριστιανισμού για τους απάνθρωπους και άδικους πολέμους, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη και τώρα στο Ιράκ, που εξαπέλυσαν οι ισχυροί της Γης; Πότε βγήκαν να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν ενάντια σ' αυτές τις βαρβαρότητες;

Αλλά δεν υπάρχει διαφορά. Οι πολιτισμένοι «χριστιανοί» έχουν το δικαίωμα να σκοτώνουν, να επιτίθενται όπου τους γουστάρει, να λεηλατούν τους λαούς, να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους, της «ζούγκλας», χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Οπως φαίνεται το «αγαπάτε αλλήλους» είναι μόνο να διαβάζεται και όχι να εφαρμόζεται...

ΜΑΙΡΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ζυρίχη


ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητές «Ρίζο»

85 χρόνια

Βαγγέλης Μηνιώτης, λογοτέχνης ΕΕΛ.

Ογδόντα πέντε χρόνια τραβάς πάντα εμπρός.

Στης εργατιάς το δίκιο στέκεις πιστός φρουρός.

Σκοπός της ύπαρξής σου είναι η εργατιά,

όχι εκείνοι μόνο που είναι στα γιαπιά,

αλλά ο κόσμος όλος που στη δουλιά μοχθεί

για να 'ρθει η άσπρη μέρα που αιώνες την ποθεί.

Η μέρα που θα λείψουν οι εκμεταλλευτές

και τίποτα δε θα 'ναι όμοιο με το χτες.

Στον ήλιο θα 'χουν θέση όλοι οι δουλευτές

κι οι πόρτες για τους άξιους θα είναι ανοιχτές.

Γι' αυτήν την άσπρη μέρα παλεύεις Κου Κου Ε.

Ελα κι εσύ μαζί του στις εκλογές λαέ.

Το ΚΚΕ είναι σταθερό

Αγγελική Βρυώνη, αγρότισσα - Καλαμάτα. Στις βουλευτικές εκλογές πρέπει να ενισχύσουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα που υποστηρίζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και αγωνίζεται για την ειρήνη και το απέδειξε με τους αγώνες του. Οτι δε συμβιβάζεται να επεμβαίνουν οι Ευρωαμερικάνοι ιμπεριαλιστές στα εσωτερικά των χωρών, να σκοτώνουν με τις βόμβες τους αμάχους. Είναι άδικο να σκοτώνονται παιδιά της κάθε μάνας για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι κομμουνιστές είναι ενάντια στους βάρβαρους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά δυστυχώς, οι ηγέτες στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες πρόδωσαν τα πάντα και δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτά που διδάχθηκαν από τον Τσε Γκεβάρα, που έβγαζε λόγους και έλεγε όλοι οι λαοί να ζούνε ειρηνικά χωρίς το φόβο του πολέμου. Ο Τσε αγωνίστηκε με τον Φιντέλ Κάστρο και απάλλαξαν το λαό της Κούβας από τον τύραννο δικτάτορα Μπατίστα. Αλλά ο Τσε αγωνιζόμενος για την ελευθερία των λαών πιάστηκε αιχμάλωτος και εκτελέστηκε στη Βολιβία. Αυτοί που μείναμε πιστοί εκτιμούμε τους αγώνες του. Γι' αυτό καλούμε όλους να ψηφίσουν και ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Δε σέβονται τίποτα!

Χατζημιχάλη Μαρίκα. Ο πατέρας μου πέθανε στις 10.08.02. Ενα μήνα αργότερα, ήρθε από την ΕΤΕ μία δόση πιστωτικής κάρτας 0,12 λεπτά (αν θυμάμαι καλά) Τηλεφώνησα στην ΕΤΕ τους εξήγησα ότι πέθανε. Μου ζήτησαν να στείλω το πιστοποιητικό θανάτου και τον αριθμό της κάρτας του και μου έδωσαν έναν αριθμό φαξ. Ετσι και έκανα. Χτες, πηγαίνοντας στην πολυκατοικία που έμενε ο πατέρας μου να επισκεφθώ φίλους, με έκπληξη είδα ειδοποίηση της ΕΤΕ ότι χρωστά 94,62 ευρώ. Ξέρω πολύ καλά ότι ο πατέρας μου είχε εξοφλήσει την κάρτα του. Εξάλλου, το επισυναπτόμενο δείχνει πόσο τυπικός ήταν. Ξέρω επίσης πολύ καλά πώς λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες (είχε και κάρτα της Cyprus, αλλά εκείνοι δεν έστειλαν τίποτα - τυχαίο;). Τη δόση αυτή ΔΕΝ την πληρώνω, προτιμώ να πληρώσω δικηγόρο, και έχω την απαίτηση η ΕΤΕ να μου στείλει ανάλυση του λογαριασμού της παραπάνω κάρτας από το 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ