ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι νέοι υμνωδοί κι αγιογράφοι...

Κι εκεί που ένα μεγάλο διάστημα είχαμε γλιτώσει από τους κατ' επάγγελμα υμνωδούς κι αγιογράφους των πάλαι ποτέ «χαρισματικών» ηγετών μας (απλώς, είχαν αντικατασταθεί τελευταία από το περίεργο είδος της συνομοταξίας των μαλακοστρακοειδών τύπου «Πανταγιά» ή «Κοσμίδη» και λοιπών Ηρακλέων του Σημίτειου στέμματος...), νάσου πετιούνται από 'ξαρχής, οι νέοι υμνωδοί κι αγιογράφοι του νέου αστέρος που ακούει στο όνομα Γεώργιος Α. Παπανδρέου, κατά κόσμον Γεωργάκης...

Πρώτη και καλύτερη η γνωστή και μη εξαιρετέα «Αυριανή» αθλιότητα του Κουρή, αναβιώνοντας στιγμές αλήστου μνήμης. Οπως π.χ. εκείνα που διαδραματίστηκαν στα εγκαίνια της Ράδιο-Αυριανής «Δημοκρατίας» του Ταύρου, όπου ο γεννήτωρ του νέου «χαρισματικού» Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε περί του «μόνου δημοσιογραφικού δημοκρατικού βήματος στον τόπο μας». Και όπου ο εθνικός μας δικαστής Γιάννης Ντεγιάννης μίλησε ότι «επί τέλους θ' ακουστεί η αλήθεια», όπου στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Θ. Τσούρας κ.ά.) μιλούσαν περί του «αυριανικο - λαϊκού ριζοσπαστικού κινήματος»...

Τώρα εμφανίστηκαν ξαφνικά και άλλοι πλείστοι όσοι με τροπάρια, κοντάκια, απολυτίκια (ως άλλοι Ρωμανοί οι μελωδοί) ή με περίτεχνες αγιογραφήσεις (ως άλλοι Αντρέι Ρουμπλιώφ) να μας φτιάξουν το νέο «Αντρέα» ή το νέο «Γεώργιο Παπανδρέου» (γέρο) που λέει θα αντικαταστήσει το «πιο ισχυρό χαρτί» τον Σημίτη, από το «πιο ισχυρότερο»...

Ερμοι συνέλληνες! Φίλοι, σύντροφοι και διαπρύσιοι προς Κύριον ευχέτες, φαίνεται ότι κατά το επαναστατικόν και, εν ταυτώ, σωτήριον έτος 2004, έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας ακόμη!

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ

γιατρός, εκδότης του Ιστορικού - Λαογραφικού περιοδικού «Δίβρη»

(Ενας πολίτης που πασχίζω να φαίνομαι τώρα ενεργός και ανένταχτος της πολύπαθης Αριστεράς, αφού περιδιάβηκα κι εγώ ως στέλεχος τα βαριο-«σοσιαλιστικά» σαλόνια του ΠΑΣΟΚ και τα αιθερο-σοσιαλιστικά δρομάκια του ΣΥΝ).

Δεν υπάρχουν περιθώρια για διλήμματα

Εξακολουθούμε να δείχνουμε εμπιστοσύνη, χωρίς στην ουσία να εμπιστευόμαστε τους πολιτικάντηδες εμπόρους του δίκιου του λαού των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Που εξαπολύουν μύδρους εναντίον αλλήλους για την κακή τους διακυβέρνηση... Κι εμείς, οι «ενταγμένοι» εκατέρωθεν, κορδωνόμαστε σαν «γύφτικα σκεπάρνια» σ' αυτή την εν ψυχρώ κοροϊδία. Κι αυτό, όταν γύρω μας οι κατακτήσεις, που κέρδισε ο λαός με αγώνες και θυσίες, μια μια ξεπουλιούνται.

...Χορτάσαμε να βλέπουμε το κλείσιμο καταστημάτων από τον αφόρητο στραγγαλισμό στο όνομα του εκσυγχρονισμού της οικονομίας. Χορτάσαμε να βλέπουμε τις στρατιές των ανέργων που καθημερινά μεγαλώνουν. ΄Η τους άνεργους - «εργαζόμενους» που ζουν με το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας. Χόρτασαν οι αγρότες μας από λόγια για καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους, για φθηνότερα καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα.

...Δε νομίζω ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια για διλήμματα για το τι πρέπει να αποφασίσουμε στις ερχόμενες εκλογές. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα εντός και εκτός Κοινοβουλίου που μπορεί και πρέπει να νιώθει υπερήφανο ότι δεν ξεπούλησε τίποτε από τα οράματα και τις ιδέες του. Ηταν πάντα «παρών» και μπροστάρης όλων των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων που είχαν σχέση με την εθνική αξιοπρέπεια του λαού μας, με το μεροκάματο των ανθρώπων του μόχθου για μια καλύτερη ζωή.

Τη συνέπειά του στις αξίες και ιδέες για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, έχουν αποδεχτεί ακόμα και οι πιο άσπονδοι πολιτικά εχθροί του. Τι χρειάζεται, λοιπόν, ο τόπος στις εκλογές που έρχονται; Την υπέρβαση του κάθε εγκλωβισμένου στα δίχτυα του ψευτοδιλήμματος ΠΑΣΟΚ ή ΔΕΞΙΑ. Η δεξιά πολιτική υπάρχει έτσι κι αλλιώς και εφαρμόζεται με τον πιο στυγνό τρόπο.

Πού είναι, λοιπόν, φίλοι μου, το δίλημμα; Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση των κοινωνικοπολιτικών αγώνων για την εξάλειψη των πιο πάνω φαινομένων. Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει δύναμη στις κοινωνικές ομάδες που μαστίζονται από την άθλια νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και θα συνεχίσει να εφαρμόζει η ΝΔ αν εκλεγεί.

Ας αναλογιστεί ο κάθε ένας που ανήκει στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τις ευθύνες του για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του. Με το χέρι στην καρδιά και με σιγουριά να δώσει την πολύτιμη ψήφο του στο ΚΚΕ που είναι πράγματι η μόνη εγγύηση ότι αυτή η ψήφος θα είναι μια σιδερένια γροθιά στην πολιτική της φτώχειας και εξαθλίωσης όπου οδήγησαν οι νεοφιλελεύθεροι σοσιαλιστές και θα ακολουθήσουν οι νεοφιλελεύθεροι συντηρητικοί.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΥΣΑΡΛΗΣ
Θεσσαλονίκη

Τιμή και σεβασμός στο ΚΚΕ

85 χρόνια από την ίδρυσή του το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στην εκμετάλλευση του Λαού. Παλεύει και στέκει όρθιο παρ' όλα τα χτυπήματα της πλουτοκρατίας. Το εξόρισε η φασιστική δικτατορία του Μεταξά. Το έστειλε σε άνυδρα ξερονήσια. Οταν μας κήρυξαν τον πόλεμο οι Ιταλογερμανοί, ζήτησε το ΚΚΕ να το ελευθερώσουν, να πάει στην πρώτη γραμμή να πολεμήσει στον Εθνικό Απελευθερωτικό Πόλεμο. Ομως προτίμησε ο Μεταξάς να το παραδώσει στον Χίτλερ. Πολλοί κομμουνιστές κατάφεραν να δραπετεύσουν από τις φυλακές και τις εξορίες. Αυτοί οι λίγοι πεινασμένοι, γυμνοί, κατάφεραν και χώθηκαν σε καταυλισμούς προσφύγων που είχαν φτιάξει παραγκάκια από χαρτόνια γύρω από τη μάντρα του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου. Εδώ στεγάστηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα πεινασμένο και παράνομο!

Το ίδιο έγινε και στην Κοκκινιά που είχε μεγαλύτερο συνοικισμό. Και όμως, αυτοί οι λίγοι κομμουνιστές, πεινασμένοι και παράνομοι, μεγαλούργησαν. Κατάφεραν να ξεσηκώσουν τους πεινασμένους και να τους αναπτερώσουν το ηθικό και να δημιουργήσουν την Εθνική Αντίσταση. Η Εθνική Αντίσταση είναι δημιούργημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που μεγαλούργησε στο Αντάρτικο.

Το μοναρχοφασιστικό και το μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς έστησε στρατοδικεία σκοπιμότητας που δίκαζαν και καταδίκαζαν σε θάνατο τους κομμουνιστές. Σε όσους δεν έβρισκαν ψευδομάρτυρα - χαφιέ να στηρίξουν κατηγορία, τους έστελναν εξορία στη Γιούρα και στο Μακρονήσι όπου εξόντωσαν πολλούς από τα βασανιστήρια. Πίστευαν έτσι ότι θα εξοντώσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας! Δυστυχώς γι' αυτούς, έγινε το αντίθετο.

Κράτησαν δεκαετίες το ΚΚΕ παράνομο και τους αγωνιστές φυλακισμένους, δικασμένους σε ισόβια. Κι εκεί που πίστευαν πως είχαν εξοντώσει το ΚΚΕ, φούντωσαν οι διαμαρτυρίες και οι πορείες ειρήνης, οι αγώνες για δημοκρατία και δικαιώματα. Τότε φοβήθηκαν και σκέφτηκαν τη δικτατορία και την έκαναν με ανδρείκελο τον Παπαδόπουλο.

Μάζεψαν πάλι τους κομμουνιστές, μα όχι όλους όπως πίστευαν. Οι κομμουνιστές παλεύουν όρθιοι όποιες συνθήκες και αν επικρατούν. Αυτούς που συλλάβανε τους πήγαν στη Γιούρα. Δραματικές οι πρώτες μέρες. Βασάνιζαν στην Ασφάλεια. Μάντρωσαν χιλιάδες στα γήπεδα, εκεί σκότωσαν και τον Ελη εν ψυχρώ για εκφοβισμό. Από εκεί όπως είμαστε ταλαιπωρημένοι μας έβαλαν σε καμιόνια και μας πήγαν στου Σκαραμαγκά, μας 'βαλαν σε αρματαγωγό και μας 'βγαλαν στα Γιούρα για δεύτερη φορά.

Βάλαν εμάς τις γυναίκες στις φυλακές και όσους άντρες χωρούσαν και όλοι οι άλλοι έξω σε αντίσκηνα. Μόλις οργάνωσαν τη ζωή μας. Πήραν τους άντρες κρατούμενους και τους πήγαν στη Λέρο. Οι γυναίκες παραμείναμε στη Γιούρα ενάμιση χρόνο και μας πήραν και εμάς και μας πήγαν Αλικαρνασσό στις φυλακές της Κρήτης.

Ομως οι κομμουνιστές δε σταμάτησαν να παλεύουν. Οσοι ήταν έξω παράνομοι και μεις οι κρατούμενοι όλο διαμαρτυρίες. Οσο κι αν νομίζουν πως μας έβαλαν στη γωνία, το ΚΚΕ είναι εδώ και πρωτοστατεί. Το ΚΚΕ είναι εδώ όρθιο και παλεύει για τη Λαϊκή εξουσία και θα την πάρει με όλο το λαό. Εμπρός λοιπόν Νέοι και Νέες συνεχίστε τον Αγώνα.

Τιμή και σεβασμός στο ΚΚΕ.

ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ ΜΑΣΤΡΟΛΕΩΝ - ΖΕΡΒΑ

ΥΓ: Στη μνήμη του συντρόφου μου, κομμουνιστή Γρηγόρη Ζέρβα, προσφέρω για τα 85χρονα του Κόμματός μας 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΣΚΕΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Να τους καταδικάσουμε

Γ.Α. Χάλαρης. Στις αρχές του μήνα έγινε η καθέλκυση του πιστού αντιγράφου των Μινωικών πλοίων από το Νεώριο των Χανίων. Οι πρόγονοί του κατασκευάζονταν πριν 3.500 χρόνια. Και μόνον η χρονολογία αυτή προκαλεί δέος, καθώς σήμερα μας κυβερνούν ή προσπαθούν να κυβερνήσουν τον κόσμο χασάπηδες των λαών. Κι όμως, υπάρχουν Ελληνες, όπως θέλουν να λέγονται, που τους προσκυνούν και σκύβουν σ' αυτούς τους χασάπηδες. Ενώ και τις καταστροφές της Ελλάδας - εμφυλίους, σφαγές, όλα τα χρόνια αυτοί τα προκάλεσαν.

Ολοι αυτοί οι «μεγάλοι» δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι έχουμε ανώτερο πολιτισμό χιλιάδων χρόνων, ότι μας αντέγραψαν και μορφώθηκαν, αναμορφώθηκαν - κι αν είναι πολιτισμένοι...

Σ' αυτούς, λοιπόν, τους «πολιτισμένους φίλους» μας μερικοί που θέλουν να λέγονται Ελληνες, ξεπουλάνε και τα πετρέλαιά μας, και το χρυσό μας και όλο τον υπόγειο πλούτο μας. Αυτούς, όμως, θα πρέπει να τους καταδικάσει ο ελληνικός λαός, ως δολοφόνους της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο που για να μας παραπλανήσουν, μαζί με τους χασάπηδες, κατασκευάζουν τρομοκράτες λαούς.

Λευτεριά

Δυο τρελοί και τρεις τρελοί/ όλοι μας γίναμε τρελοί/ μα πήγα στο τρελοκομείο/ και να τι μου απάντησε εκεί το σωματείο.

Τι τα κάνετε ρε φίλε τα μυαλά/ και που πετάξατε την ανθρωπιά/ εμείς εδώ μες τα τρελοκομεία/ μα εσείς θέλετε ζουρλομανδύα!

Κι εγώ άκουγα σιωπηλός!/ Τόσο μυαλό σας έβαλε ο θεός/ μες στα κρανία, μα εσείς θηρία!/ Κι όσο κι αν παιδέψω τα δικά μου τα μυαλά,/ δεν μπορώ να καταλάβω/ τι σας φταίνε τ' αθώα τα παιδιά!

Κι εγώ άκουγα σιωπηλός!/ Για δεν πάτε στην αρένα ν' αλληλοφαγωθείτε,/ με το δικό σας αίμα λύση τότε ίσως βρείτε!

Σας χαρίζω εγώ βελόνες, σας χαρίζω και κλωστές,/ μα δε θα βρεθεί κανένας να σας ράψει τις πληγές!

Κι εγώ άκουγα σιωπηλός!/ Και στα ριγκ για ανεβείτε/ και αρχίστε πυγμαχία/ κι από κάτω τους δικούς σας/ να τους τρώει η αγωνία.

Κάτω όλοι ξαπλωθείτε/ από τις πολλές γροθιές/ να γλιτώσουν επιτέλους/ οι επόμενες γενιές!/ Κι εγώ απάντησα. ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ!

Κύριε Μπους δε γράφεται η λέξη ελευθερία,/ μ' ένα σώμα κομμένο στα τρία!/ Κύριε Μπους δε γράφεται η λέξη λευτεριά/ βάζοντας στη σειρά άψυχα κορμιά...

Β. Γκουντέλα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ