Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμή και σεβασμός στο ΚΚΕ

85 χρόνια από την ίδρυσή του το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στην εκμετάλλευση του Λαού. Παλεύει και στέκει όρθιο παρ' όλα τα χτυπήματα της πλουτοκρατίας. Το εξόρισε η φασιστική δικτατορία του Μεταξά. Το έστειλε σε άνυδρα ξερονήσια. Οταν μας κήρυξαν τον πόλεμο οι Ιταλογερμανοί, ζήτησε το ΚΚΕ να το ελευθερώσουν, να πάει στην πρώτη γραμμή να πολεμήσει στον Εθνικό Απελευθερωτικό Πόλεμο. Ομως προτίμησε ο Μεταξάς να το παραδώσει στον Χίτλερ. Πολλοί κομμουνιστές κατάφεραν να δραπετεύσουν από τις φυλακές και τις εξορίες. Αυτοί οι λίγοι πεινασμένοι, γυμνοί, κατάφεραν και χώθηκαν σε καταυλισμούς προσφύγων που είχαν φτιάξει παραγκάκια από χαρτόνια γύρω από τη μάντρα του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου. Εδώ στεγάστηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα πεινασμένο και παράνομο!

Το ίδιο έγινε και στην Κοκκινιά που είχε μεγαλύτερο συνοικισμό. Και όμως, αυτοί οι λίγοι κομμουνιστές, πεινασμένοι και παράνομοι, μεγαλούργησαν. Κατάφεραν να ξεσηκώσουν τους πεινασμένους και να τους αναπτερώσουν το ηθικό και να δημιουργήσουν την Εθνική Αντίσταση. Η Εθνική Αντίσταση είναι δημιούργημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που μεγαλούργησε στο Αντάρτικο.

Το μοναρχοφασιστικό και το μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς έστησε στρατοδικεία σκοπιμότητας που δίκαζαν και καταδίκαζαν σε θάνατο τους κομμουνιστές. Σε όσους δεν έβρισκαν ψευδομάρτυρα - χαφιέ να στηρίξουν κατηγορία, τους έστελναν εξορία στη Γιούρα και στο Μακρονήσι όπου εξόντωσαν πολλούς από τα βασανιστήρια. Πίστευαν έτσι ότι θα εξοντώσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας! Δυστυχώς γι' αυτούς, έγινε το αντίθετο.

Κράτησαν δεκαετίες το ΚΚΕ παράνομο και τους αγωνιστές φυλακισμένους, δικασμένους σε ισόβια. Κι εκεί που πίστευαν πως είχαν εξοντώσει το ΚΚΕ, φούντωσαν οι διαμαρτυρίες και οι πορείες ειρήνης, οι αγώνες για δημοκρατία και δικαιώματα. Τότε φοβήθηκαν και σκέφτηκαν τη δικτατορία και την έκαναν με ανδρείκελο τον Παπαδόπουλο.

Μάζεψαν πάλι τους κομμουνιστές, μα όχι όλους όπως πίστευαν. Οι κομμουνιστές παλεύουν όρθιοι όποιες συνθήκες και αν επικρατούν. Αυτούς που συλλάβανε τους πήγαν στη Γιούρα. Δραματικές οι πρώτες μέρες. Βασάνιζαν στην Ασφάλεια. Μάντρωσαν χιλιάδες στα γήπεδα, εκεί σκότωσαν και τον Ελη εν ψυχρώ για εκφοβισμό. Από εκεί όπως είμαστε ταλαιπωρημένοι μας έβαλαν σε καμιόνια και μας πήγαν στου Σκαραμαγκά, μας 'βαλαν σε αρματαγωγό και μας 'βγαλαν στα Γιούρα για δεύτερη φορά.

Βάλαν εμάς τις γυναίκες στις φυλακές και όσους άντρες χωρούσαν και όλοι οι άλλοι έξω σε αντίσκηνα. Μόλις οργάνωσαν τη ζωή μας. Πήραν τους άντρες κρατούμενους και τους πήγαν στη Λέρο. Οι γυναίκες παραμείναμε στη Γιούρα ενάμιση χρόνο και μας πήραν και εμάς και μας πήγαν Αλικαρνασσό στις φυλακές της Κρήτης.

Ομως οι κομμουνιστές δε σταμάτησαν να παλεύουν. Οσοι ήταν έξω παράνομοι και μεις οι κρατούμενοι όλο διαμαρτυρίες. Οσο κι αν νομίζουν πως μας έβαλαν στη γωνία, το ΚΚΕ είναι εδώ και πρωτοστατεί. Το ΚΚΕ είναι εδώ όρθιο και παλεύει για τη Λαϊκή εξουσία και θα την πάρει με όλο το λαό. Εμπρός λοιπόν Νέοι και Νέες συνεχίστε τον Αγώνα.

Τιμή και σεβασμός στο ΚΚΕ.

ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ ΜΑΣΤΡΟΛΕΩΝ - ΖΕΡΒΑ

ΥΓ: Στη μνήμη του συντρόφου μου, κομμουνιστή Γρηγόρη Ζέρβα, προσφέρω για τα 85χρονα του Κόμματός μας 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ