Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμύρισαν καλλιέργειες σε Ξάνθη - Ροδόπη

Μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες έχουν προκληθεί στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γύρω από τη Λίμνη Βιστωνίδα στα όρια των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Χιλιάδες στρέμματα κυρίως με σιτηρά, στις περιοχές της Γεννησέας και των Αβδήρων, πλημμύρισαν όταν έσπασαν αναχώματα της λίμνης, επειδή δε λειτούργησαν τα αντλιοστάσια.

Το νερό σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 40 εκατοστά. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί το νερό είναι πολύ και φοβούνται ότι ακόμη κι αν τελικά υποχωρήσει, τα στάρια θα έχουν σαπίσει. Και ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να προχωρήσουν σε νέα σπορά. Οι ζημιές εκτιμάται ότι είναι μεγάλες και ήδη άρχισε η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των σχετικών αιτήσεων για αποζημιώσεις στους αγρότες.

Από την παρατεταμένη και ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή, καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμύρισαν και στο Δήμο Τοπείρου της Ξάνθης. Επίσης δεκάδες ποιμνιοστάσια καταστράφηκαν στους δύο νομούς, με αποτέλεσμα αρκετοί κτηνοτρόφοι να χάσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Περίπου 30 υπόγεια σπιτιών πλημμύρισαν στα Νέα Βρασνά Θεσσαλονίκης. Το φαινόμενο είναι παλιό και διαρκώς επαναλαμβανόμενο την τελευταία δεκαετία, αφού σπίτια έχουν χτιστεί πάνω στα δύο ρέματα που περνάνε από τον οικισμό. Ομως τα αναγκαία έργα υποδομής, που απαιτούνται και εκτιμάται ότι θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει.

Εξάλλου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες έκλεισε η Εγνατία Οδός από φερτά υλικά και χώματα που κατέβασε η βροχή. Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι και το πρωί της Πέμπτης διακόπηκε η κυκλοφορία προς Καβάλα από την Εγνατία Οδό. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο τμήμα μεταξύ Λαγκαδά και Ρεντίνας στο ύψος της διασταύρωσης Βαμβακιάς, όπου ο δρόμος βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το έδαφος. Για την αποτροπή παρόμοιων προβλημάτων απαιτούνται αποστραγγιστικά έργα, τα οποία όμως δεν ξεκίνησαν, γιατί ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ