ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Δημοσκοπήσεις και «δημόσιες σχέσεις»

Με δύο δημοσκοπήσεις, μία δικαστική προσφυγή, αλλά και μία... εταιρία δημοσίων σχέσεων «επανέρχεται» στην επικαιρότητα το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι βρετανικές εφημερίδες «Κυριακάτικη Τέλεγκραφ» και «Κυριακάτικοι Τάιμς» προ-δημοσιεύουν το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, που θα δημοσιοποιηθεί επισήμως αύριο, σύμφωνα με την οποία, το 80% των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πριν δύο χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν λιγότερο από 50%.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως «αποδοχή», εκ μέρους της βρετανικής «κοινής γνώμης» των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που σημειωτέον αυτό που ζητάει είναι συνιδιοκτησία! Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών, καθηγητή Αντονι Σνόντγκρας. Οι «Κυριακάτικοι Τάιμς» προσθέτουν, ότι το νέο «γκρουπ» πίεσης που προωθεί το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων - και το οποίο «παρήγγειλε» τη δημοσκόπηση - υποστηρίζεται από πολιτικούς, από καλλιτέχνες, όπως η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και η Φιόνα Σόου και από αθλητές, όπως o «χρυσός» Βρετανός Ολυμπιονίκης Λίντφορντ Κρίστι. Η δεύτερη δημοσκόπηση δημοσιεύεται επίσης στους «Κυριακάτικους Τάιμς». Από αυτήν προκύπτει ότι υπέρ της επιστροφής τάσσεται και το 90% του προσωπικού των μουσείων στη Βρετανία.

Σε χτεσινό δημοσίευμα του «Εθνους» αναφέρεται ότι το ΥΠΠΟ έχει αναθέσει την «προώθηση» της επιστροφής στην εταιρία δημοσίων σχέσεων «Burson Marsteler» η οποία δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες και μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται πολυεθνικές όπως η «Shell» και η «Visa», αλλά και κράτη, από το Σαλβαδόρ μέχρι την Ινδονησία και εσχάτως το Εθνικό Συμβούλιο του Ιράκ!

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόεδροι των 63 συλλόγων της Ελλάδας ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, προβάλλοντας το παράνομο της κλοπής, αλλά και της παρακράτησης των Γλυπτών από τη Βρετανία.

«Απληστία» και «Πεντάμορφη»

Η ταινία του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη Εριχ φον Στροχάιμ «Απληστία» (1924) θα προβληθεί στις 17/1, 4.30 μμ, στον κινηματογράφο «Τριανόν» στο πλαίσιο του προγράμματος «Ραντεβού με τους κλασικούς» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Θεωρούμενη ως μία από τις 12 καλύτερες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η «Απληστία» βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του Φρανκ Νόρις. Ο Στροχάιμ γύρισε την ταινία σε φυσικά ντεκόρ, απαίτησε από τους ηθοποιούς να φορούν καθημερινά τα ρούχα των ηρώων τους και να ζουν όπως αυτοί. Οι ερμηνείες είναι επηρεασμένες από τις θεωρίες του κορυφαίου Ρώσου θεατράνθρωπου Κωνσταντίν Στανισλάφσκι.

H αρχική διάρκεια της ταινίας ήταν 9 ώρες, αλλά ο παραγωγός Ιρβινγκ Θάλμπεργκ ζήτησε να μειωθούν σε δύο. Λέγεται ότι ο Στροχάιμ έκλαψε όταν είδε την κομμένη εκδοχή, την οποία ποτέ δεν παραδέχτηκε ως δικό του έργο.

Στις 18/1, 12 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο «Απόλλων», στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΚΚ «Σινεμά και λογοτεχνία», θα προβληθεί η ταινία του Ζαν Κοκτό «Η πεντάμορφη και το τέρας», που βασίζεται στο παραμύθι της Ζαν - Μαρί Λεπρένς ντε Μπομόν. Πρόκειται για το αριστούργημα του σκηνοθέτη, ο οποίος κατάφερε να αναπλάσει, με τη βοήθεια του σκηνογράφου Κριστιάν Μπεράρ και του διευθυντή φωτογραφίας Ανρί Αλεκάν, ένα μοναδικό φανταστικό σύμπαν, απροσδιόριστης χρονικής τοποθέτησης.

Τέλος στο πρόγραμμα του ΕΚΚ «Δεκατρείς μουσικές Τρίτες στο "Τριανόν" - Γελάει καλά, όποιος γελάει τελευταίος», θα προβληθεί η ταινία του Πιέτρο Τζέρμι «Διαζύγιο αλά ιταλικά» στις 20/1, 9 μμ. Η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» θα συνοδεύσει με Τζοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι και το έργο του «Η υπηρέτρια Κυρά» σε μια σύμπραξη με την Οπερα Δωματίου Αθηνών. Η ταινία σημείωσε τεράστια παγκόσμια επιτυχία και τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με Οσκαρ σεναρίου.

«Χρωμάτων» εκδηλώσεις

Σε περίοδο «ανήσυχης αισιοδοξίας» βρίσκεται η Ορχήστρα των Χρωμάτων, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, Γιώργο Κουρουπό, ο οποίος χτες παρουσίασε το πρόγραμμα της ορχήστρας για το 2004. Το πνευματικό παιδί του Μάνου Χατζιδάκι, ορχήστρα που επανειλημμένα έχει αποδείξει το υψηλό επίπεδό της, εξακολουθεί να παραμένει άστεγη και με τα οικονομικά της να βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο. Το φετινό πρόγραμμά της πάντως εμμέσως πλην σαφώς επηρεάζεται από το «κλίμα των Ολυμπιακών Αγώνων». Στις 25-26/7 θα παρουσιάσει στην Ολυμπία την «Οπερα της γης» (την όπερα «Ευμενίδες» του Βασίλ Τόλε σε σκηνογραφία - σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας), ενώ θα συμμετέχει και σε δύο εκδηλώσεις του «Αθήνα 2004», το Σεπτέμβρη. Θα συνεχίσει τους καθιερωμένους κύκλους «Μουσική και Κινηματογράφος» στο «Τριανόν» (σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου) και «Μουσική και Λογοτεχνία» (σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη»), ενώ προγραμματίζει: τη συναυλία για τα 10 χρόνια απουσίας του Μ. Χατζιδάκι (Ιούνης - Ηρώδειο), βραδιά στις 5/2 με έργα συνθετών από Ελλάδα (Μιχάλης Λαπιδάκης), Εσθονία (Αρβο Παρτ), Πολωνία (Γκορέτσκι) κλπ., συναυλία με ρώσικη μουσική (9/3) κλπ.

Κινέζικη κωμωδία στο «Φιλίπ»

Μια σύγχρονη σάτιρα από την Κίνα, θα προβάλλεται από 16 του Γενάρη στο «σινέ ΦΙΛΙΠ» (Θάσου 11, πλατεία Αμερικής). Πρόκειται για την ταινία «Ενας πατέρας με 25 παιδιά», την πρώτη σκηνοθετική δουλιά του Χουάνγκ Χονγκ, ενός από τους πιο γνωστούς και πολυβραβευμένους κωμικούς ηθοποιούς στην Κίνα, στην οποία και πρωταγωνιστεί. Η ταινία ήταν η πιο δημοφιλής ταινία στην Κίνα το 2002, ξεπερνώντας 65.000.000 εισιτήρια!

Πρόκειται για την «ιστορία» ενός πλούσιου αλλά ορφανού ορνιθοτρόφου, ο οποίος θα γίνει ο «ήρωας της μέρας» όταν θα κάνει μια μεγάλη δωρεά στο Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας. Οταν μάλιστα δηλώνει ότι «θέλει να είναι ο πατέρας όλων των ορφανών»... ξαφνικά άρχισαν να έρχονται σε αυτόν παιδιά από παντού.

Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1960 και απόφοιτος του Τμήματος Τέχνης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Είναι μέλος της Κινεζικής Ομοσπονδίας για τη Λογοτεχνία και την Τέχνη. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς κωμικούς ηθοποιούς στην Κίνα και έχει κερδίσει αρκετά σημαντικά βραβεία.

Η ταινία του απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης πρώτης ταινίας της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Κίνας και το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

«Κάρμεν» στη Λυρική

Ενα έργο - σταθμός στην ιστορία του λυρικού θεάτρου, η «Κάρμεν» του Μπιζέ, ανεβαίνει σε εφτά παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή (17,18,20,21,23,24,25/1). Η όπερα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και Βύρωνα Φιδετζή. Το ρόλο της μοιραίας ηρωίδας, που προκαλεί, επειδή επέλεξε να ζήσει με το δικό της τρόπο θα ερμηνεύσουν διαδοχικά η Λυδία Αγγελοπούλου και η Βικτώρια Μαϊφάτοβα.

Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Μεριμέ, η «Κάρμεν» του Μπιζέ δεν έτυχε της καλύτερης αποδοχής όταν πρωτοπαρουσιάστηκε. Δεν ήταν μόνο η μεγάλη διάρκεια του έργου που κούρασε το κοινό, αλλά κυρίως το πλήθος αντιδράσεων που προκλήθηκε κατά την πρεμιέρα της στο «Paris Opera Comique», στο Παρίσι του 1875. Η άστατη ερωτική ζωή της ηρωίδας που αρνείται τις ηθικές αξίες της εποχής δίχασαν τους κριτικούς που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την παράσταση ως «ανήθικη». Πάντως, όταν η «Κάρμεν» παρουσιάστηκε αργότερα στην Οπερα της Βιέννης αποθεώθηκε και άνοιξε ο δρόμος για τη διεθνή της καταξίωση. Κορυφαίοι μουσουργοί όπως οι Βάγκνερ, Μπραμς και Ραβέλ γοητεύτηκαν από το μουσικό πλούτο της, ενώ ο Τσαϊκόφσκι πρόβλεψε πως θα γραφόταν στην ιστορία της όπερας ως η πιο διάσημη όπερα του κόσμου, όπως κι έγινε.

Τους ρόλους ερμηνεύουν, επίσης, οι: Βαγγέλης Χατζησίμος, Εμίλ Ιβανόφ, Ερνέστο Γκριζάλες, Γιάννης Γιαννίσης, Κύρος Πατσαλίδης, Μαρίνα Βουλογιάννη, Αντωνία Καλογήρου, Κατερίνα Κοστέα, Διονύσης Τρούσσας, Κώστας Ντότσικας, Κώστας Μαυρογένης, Διονύσης Σουρμπής, Ελένη Σταμίδου, Συρανούς Τσαλικιάν, Ινές Ζήκου, Σόνια Μιλένκοβιτς κ.ά. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης». Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς. Κοστούμια: Κλερ Μπέισγουελ. Διεύθυνση χορωδίας: Φανή Παλαμίδη. Χορογραφία: Εφη Καρακώστα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ