Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Δημοσκοπήσεις και «δημόσιες σχέσεις»

Με δύο δημοσκοπήσεις, μία δικαστική προσφυγή, αλλά και μία... εταιρία δημοσίων σχέσεων «επανέρχεται» στην επικαιρότητα το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι βρετανικές εφημερίδες «Κυριακάτικη Τέλεγκραφ» και «Κυριακάτικοι Τάιμς» προ-δημοσιεύουν το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, που θα δημοσιοποιηθεί επισήμως αύριο, σύμφωνα με την οποία, το 80% των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πριν δύο χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν λιγότερο από 50%.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως «αποδοχή», εκ μέρους της βρετανικής «κοινής γνώμης» των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που σημειωτέον αυτό που ζητάει είναι συνιδιοκτησία! Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών, καθηγητή Αντονι Σνόντγκρας. Οι «Κυριακάτικοι Τάιμς» προσθέτουν, ότι το νέο «γκρουπ» πίεσης που προωθεί το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων - και το οποίο «παρήγγειλε» τη δημοσκόπηση - υποστηρίζεται από πολιτικούς, από καλλιτέχνες, όπως η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και η Φιόνα Σόου και από αθλητές, όπως o «χρυσός» Βρετανός Ολυμπιονίκης Λίντφορντ Κρίστι. Η δεύτερη δημοσκόπηση δημοσιεύεται επίσης στους «Κυριακάτικους Τάιμς». Από αυτήν προκύπτει ότι υπέρ της επιστροφής τάσσεται και το 90% του προσωπικού των μουσείων στη Βρετανία.

Σε χτεσινό δημοσίευμα του «Εθνους» αναφέρεται ότι το ΥΠΠΟ έχει αναθέσει την «προώθηση» της επιστροφής στην εταιρία δημοσίων σχέσεων «Burson Marsteler» η οποία δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες και μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται πολυεθνικές όπως η «Shell» και η «Visa», αλλά και κράτη, από το Σαλβαδόρ μέχρι την Ινδονησία και εσχάτως το Εθνικό Συμβούλιο του Ιράκ!

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόεδροι των 63 συλλόγων της Ελλάδας ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, προβάλλοντας το παράνομο της κλοπής, αλλά και της παρακράτησης των Γλυπτών από τη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ