Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κάρμεν» στη Λυρική

Ενα έργο - σταθμός στην ιστορία του λυρικού θεάτρου, η «Κάρμεν» του Μπιζέ, ανεβαίνει σε εφτά παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή (17,18,20,21,23,24,25/1). Η όπερα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και Βύρωνα Φιδετζή. Το ρόλο της μοιραίας ηρωίδας, που προκαλεί, επειδή επέλεξε να ζήσει με το δικό της τρόπο θα ερμηνεύσουν διαδοχικά η Λυδία Αγγελοπούλου και η Βικτώρια Μαϊφάτοβα.

Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Μεριμέ, η «Κάρμεν» του Μπιζέ δεν έτυχε της καλύτερης αποδοχής όταν πρωτοπαρουσιάστηκε. Δεν ήταν μόνο η μεγάλη διάρκεια του έργου που κούρασε το κοινό, αλλά κυρίως το πλήθος αντιδράσεων που προκλήθηκε κατά την πρεμιέρα της στο «Paris Opera Comique», στο Παρίσι του 1875. Η άστατη ερωτική ζωή της ηρωίδας που αρνείται τις ηθικές αξίες της εποχής δίχασαν τους κριτικούς που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την παράσταση ως «ανήθικη». Πάντως, όταν η «Κάρμεν» παρουσιάστηκε αργότερα στην Οπερα της Βιέννης αποθεώθηκε και άνοιξε ο δρόμος για τη διεθνή της καταξίωση. Κορυφαίοι μουσουργοί όπως οι Βάγκνερ, Μπραμς και Ραβέλ γοητεύτηκαν από το μουσικό πλούτο της, ενώ ο Τσαϊκόφσκι πρόβλεψε πως θα γραφόταν στην ιστορία της όπερας ως η πιο διάσημη όπερα του κόσμου, όπως κι έγινε.

Τους ρόλους ερμηνεύουν, επίσης, οι: Βαγγέλης Χατζησίμος, Εμίλ Ιβανόφ, Ερνέστο Γκριζάλες, Γιάννης Γιαννίσης, Κύρος Πατσαλίδης, Μαρίνα Βουλογιάννη, Αντωνία Καλογήρου, Κατερίνα Κοστέα, Διονύσης Τρούσσας, Κώστας Ντότσικας, Κώστας Μαυρογένης, Διονύσης Σουρμπής, Ελένη Σταμίδου, Συρανούς Τσαλικιάν, Ινές Ζήκου, Σόνια Μιλένκοβιτς κ.ά. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης». Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς. Κοστούμια: Κλερ Μπέισγουελ. Διεύθυνση χορωδίας: Φανή Παλαμίδη. Χορογραφία: Εφη Καρακώστα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ