ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΟΝΤΕΡΕΪ
Η Κούβα στο στόχαστρο Μπους

Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία
Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία
ΜΟΝΤΕΡΕΪ.-

Μονομανία, ειδικά ενόψει προεδρικών εκλογών, έχει γίνει για τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους το Νησί της Επανάστασης. Αδραξε, λοιπόν, την ευκαιρία και από το βήμα της διήμερης έκτακτης Συνόδου των χωρών της αμερικανικής ηπείρου απείλησε για άλλη μία φορά την Κούβα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούν την «κόκκινη ζώνη», επιχειρώντας να σωπάσουν τη φωνή της συνείδησης και του αγώνα των λαών της Λατινικής Αμερικής...

«Ζούμε μέρες κρατικής τρομοκρατίας στους δρόμους, χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί παντού. Σύνοδοι και σχέδια οικονομικής ενσωμάτωσης, προσπάθειες ή προετοιμασίες πραξικοπήματος, καταστολή. Αυτή είναι η νομιμοποίηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στην ήπειρό μας», θα δηλώσουν οι διοργανωτές των διήμερων διαδηλώσεων κατά της Συνόδου στο Μοντερέι. Παρόντες λοιπόν, για άλλη μία φορά, δηλώνουν την αντίθεσή τους στα σχέδια που θα προσπαθήσουν να προωθήσουν ή, καλύτερα, να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες... Αυτή, όμως, η Σύνοδος έχει μία σημαντική διαφορά. Αυτή τη φορά, οι διαδηλωτές δεν είναι μόνοι τους...

Ενδεικτική είναι η ομιλία του Προέδρου της Βενεζουέλας,Ούγο Τσάβες, ο οποίος, μετά τη διμερή του συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έπλεξε το εγκώμιο της Κούβας για τη βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Παρά τις άσχημες οικονομικές συνθήκες, «κατορθώσαμε αυτόν το χρόνο να εξαλείψουμε τον αναλφαβητισμό σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε έξι μήνες, χάρη στην ανεκτίμητη βοήθεια της Κούβας. Αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας και πρόσθεσε: «Χάρη στη βοήθεια της Κούβας, στο πρόγραμμα Υγείας, χορηγήσαμε ιατρική φροντίδα σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύνολο 23 εκατομμυρίων του πληθυσμού της χώρας».

Τα εγκώμια του Προέδρου της Βενεζουέλας για την Κούβα ακολούθησαν την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, που κατήγγειλε «την κουβανική δικτατορία» και κάλεσε τους 34 ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο να εργαστούν «για μια άμεση και ειρηνική μετάβαση της Κούβας στη δημοκρατία». «Μέσα από το δημοκρατικό μας παράδειγμα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στο γενναίο λαό της Κούβας, ο οποίος για σχεδόν μισόν αιώνα έχει υπομείνει την τυραννία και την καταπίεση», τόνισε ο Μπους στην ομιλία του κατά την έναρξη της Συνόδου, προσθέτοντας ότι «η δικτατορία δεν έχει θέση στην ήπειρο της Αμερικής». Ο Μπους κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να δώσουν μάχη κατά της διαφθοράς.

Οι εργασίες της ετήσιας Συνόδου αναμενόταν να ολοκληρωθούν χθες το βράδυ - τοπική ώρα - με τη «Διακήρυξη του Νουέβο Λεόν». Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, βρέθηκε το θέμα της δημιουργίας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στην αμερικανική ήπειρο, της ALCA, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2005. Επίσης, στόχοι της Συνόδου είναι να προωθηθεί «μία ισοδύναμη ανάπτυξη στο αμερικανικό ημισφαίριο, να ενισχυθεί η δημοκρατική διακυβέρνηση των χωρών και να εξασφαλιστεί η κοινωνική ανάπτυξη, κυρίως στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επικηρύξεις, καταμετρήσεις και αφοπλισμοί

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο Μάικ Κερκ, ρεπουμπλικανός πολιτικός που επισκέφθηκε χτες την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, βρήκε τη λύση για τα προβλήματα της χώρας: να «διπλασιαστεί η επικήρυξη για τον Οσάμα μπιν Λάντεν στα 50 εκατομμύρια δολάρια, από τα 25». Στο μεταξύ, η εφημερίδα USA Today υπολόγισε --συνδυάζοντας στοιχεία με αναφορές του Πενταγώνου-- ότι οι Αμερικανοί έχουν 100 απώλειες στο Αφγανιστάν, 2 χρόνια μετά την έναρξη της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία».

Η εφημερίδα, περίπου ανακουφισμένη, σημείωσε ότι οι ποσοτικά ραγδαία αυξανόμενες επιθέσεις στη χώρα «έχουν προκαλέσει περισσότερους θανάτους σε Αφγανούς παρά σε Αμερικανούς», εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει στο Ιράκ, όπου ο απολογισμός της αντίστασης βρίσκεται στα κάπου 500 θύματα. Ασφαλώς αυτό οφείλεται στο ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ - περί τους 11.700 άνδρες και γυναίκες - που επιχειρούν στο Αφγανιστάν δεν είναι το κύριο σώμα κατοχής: αυτήν τη δουλιά την έχουν αναλάβει οι στρατοί των πολεμάρχων. Προοδευτικά, ορισμένες από αυτές τις στρατιές θα «αφοπλιστούν» και θα ενταχθούν, τουλάχιστον εν μέρει, στον «εθνικό στρατό». Χτες, ο υπουργός Αμυνας Μοχάμαντ Φαχίμ, επικεφαλής και ο ίδιος ενός ιδιωτικού στρατού, δήλωσε ότι «είναι καιρός» να προχωρήσει ο «αφοπλισμός» στη χώρα, ανακοινώνοντας την εφαρμογή συμφωνίας που υπέγραψε με την ISAF. Ωστόσο, οι πολέμαρχοι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμμορφωθούν.

Παράλληλα, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν, έγινε γνωστό πως ο υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού της επαρχιακής κυβέρνησης του Παντζάμπ, Σαρντάρ Ναϊμουλάχ Σαχάμι, «αγνοείται» από το Σάββατο, όταν εθεάθη στη Μιράν Σαχ, πρωτεύουσα των αυτόνομων περιοχών του Ουαζιριστάν -όπου φέρονται να επιχειρούν Ταλιμπάν, μέλη της «αλ Κάιντα» και συμπαθούντες -, πράγμα που οδηγεί σε υπόνοιες περί «απαγωγής» του, αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.

Κατά τα λοιπά, χτες η εθνική τηλεόραση μετέδωσε ένα 4λεπτο τραγούδι μιας Αφγανής τραγουδίστριας, της Σάλμα. Οι κάτοικοι της Καμπούλ έμειναν με το στόμα ανοιχτό. «Ημασταν ευτυχισμένοι. Είχαμε να δούμε κάτι τέτοιο από τις ημέρες των κομμουνιστών», είπε ένας 25χρονος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους ατοπήματα δε θα πρέπει να επαναληφθούν: «Στο Σύνταγμα υπάρχει ένα άρθρο που αναφέρει σαφώς ότι πράγματα που αντιτίθενται στο Ισλάμ δεν επιτρέπονται», είπε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

ΙΤΑΛΙΑ
Αντισυνταγματική η ασυλία του Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.--

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε χτες το νόμο που εξασφάλιζε ασυλία στους πέντε πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κράτους, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Η ψήφιση του νόμου τον περασμένο Ιούνη επέτρεψε τη διακοπή της δίκης, στην οποία είχε παραπεμφθεί ο διαπλεκόμενος πρωθυπουργός στο Μιλάνο με την κατηγορία της δωροδοκίας δικαστών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι παράνομο το πρώτο άρθρο του επίμαχου νόμου, το οποίο αναστέλλει την ποινική δίωξη των πέντε πλέον υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει την αρχή της ισότητας των πολιτών.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστεί η ημερομηνία επανέναρξης της δίκης, που μπορεί να αρχίσει ακόμα και την επόμενη βδομάδα. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι δικαιούνται να ζητήσουν την επανεξέταση υλικού και μαρτύρων, οπότε η απόφαση μπορεί να καθυστερήσει για μήνες ή και χρόνια. Στην περίπτωση αυτή οι κατηγορίες εναντίον του Μπερλουσκόνι μπορεί να παραγραφούν.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Μαθητής πυροβόλησε καθηγητή

ΧΑΓΗ.- Δεκαεφτάχρονος μαθητής πυροβόλησε χτες στο κεφάλι καθηγητή Βιολογίας σε σχολείο νοτιοδυτικού προαστίου της Χάγης. Ο καθηγητής, που είναι επίσης και υποδιευθυντής στο σχολείο Stevincollege, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε κοντινό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπήρξαν άλλοι τραυματίες.

Η ταυτότητα του δράστη, που διέφυγε της σύλληψης, δεν έγινε γνωστή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης είχε αποβληθεί πριν από μερικές ημέρες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το γεγονός καταδίκασε χτες σύσσωμη η ολλανδική κοινή γνώμη.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Πληρώνουν οι ΗΠΑ ... για να φύγουν οι ρωσικές βάσεις

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πληρώσουν για την απομάκρυνση των ρωσικών βάσεων από το έδαφος της Γεωργίας, δήλωσε χτες ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Πάσκο από την Τιφλίδα στη διάρκεια συναντήσεών του με την ηγεσία της χώρας.

Ανάλογα σχόλια έκανε χτες και η υπηρεσιακή Πρόεδρος, Νίνο Μπουρντζανάτζε, που δήλωσε ότι «οι ρωσο-γεωργιανές σχέσεις θα βελτιωθούν πολύ αν οι ρωσικές βάσεις φύγουν από τη Γεωργία». Ο Πάσκο επίσης υπέγραψε συμφωνία με την ηγεσία της χώρας, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα δωρίσουν 3 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί των Γεωργιανών στρατιωτών που εκπαιδεύονται από αμερικανικές δυνάμεις...

Πάντως, χτες, το Κρεμλίνο προειδοποίησε τη νέα ηγεσία της Γεωργίας ότι οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια σε βάρος ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και Ρώσων υπηκόων στο έδαφος της Γεωργίας θα έχει «σοβαρές συνέπειες». Τη σύσταση της Μόσχας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νοντάρ Νατάντζε, ηγέτη του γεωργιανού «Λαϊκού Μετώπου», που ζήτησε να κλείσουν οι βάσεις το συντομότερο δυνατόν, κάνοντας παράλληλα έκκληση για ενέργειες σαμποτάζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ