Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αντισυνταγματική η ασυλία του Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.--

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε χτες το νόμο που εξασφάλιζε ασυλία στους πέντε πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κράτους, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Η ψήφιση του νόμου τον περασμένο Ιούνη επέτρεψε τη διακοπή της δίκης, στην οποία είχε παραπεμφθεί ο διαπλεκόμενος πρωθυπουργός στο Μιλάνο με την κατηγορία της δωροδοκίας δικαστών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι παράνομο το πρώτο άρθρο του επίμαχου νόμου, το οποίο αναστέλλει την ποινική δίωξη των πέντε πλέον υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει την αρχή της ισότητας των πολιτών.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστεί η ημερομηνία επανέναρξης της δίκης, που μπορεί να αρχίσει ακόμα και την επόμενη βδομάδα. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι δικαιούνται να ζητήσουν την επανεξέταση υλικού και μαρτύρων, οπότε η απόφαση μπορεί να καθυστερήσει για μήνες ή και χρόνια. Στην περίπτωση αυτή οι κατηγορίες εναντίον του Μπερλουσκόνι μπορεί να παραγραφούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ