Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΟΝΤΕΡΕΪ
Η Κούβα στο στόχαστρο Μπους

Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία
Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία
ΜΟΝΤΕΡΕΪ.-

Μονομανία, ειδικά ενόψει προεδρικών εκλογών, έχει γίνει για τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους το Νησί της Επανάστασης. Αδραξε, λοιπόν, την ευκαιρία και από το βήμα της διήμερης έκτακτης Συνόδου των χωρών της αμερικανικής ηπείρου απείλησε για άλλη μία φορά την Κούβα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούν την «κόκκινη ζώνη», επιχειρώντας να σωπάσουν τη φωνή της συνείδησης και του αγώνα των λαών της Λατινικής Αμερικής...

«Ζούμε μέρες κρατικής τρομοκρατίας στους δρόμους, χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί παντού. Σύνοδοι και σχέδια οικονομικής ενσωμάτωσης, προσπάθειες ή προετοιμασίες πραξικοπήματος, καταστολή. Αυτή είναι η νομιμοποίηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στην ήπειρό μας», θα δηλώσουν οι διοργανωτές των διήμερων διαδηλώσεων κατά της Συνόδου στο Μοντερέι. Παρόντες λοιπόν, για άλλη μία φορά, δηλώνουν την αντίθεσή τους στα σχέδια που θα προσπαθήσουν να προωθήσουν ή, καλύτερα, να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες... Αυτή, όμως, η Σύνοδος έχει μία σημαντική διαφορά. Αυτή τη φορά, οι διαδηλωτές δεν είναι μόνοι τους...

Ενδεικτική είναι η ομιλία του Προέδρου της Βενεζουέλας,Ούγο Τσάβες, ο οποίος, μετά τη διμερή του συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έπλεξε το εγκώμιο της Κούβας για τη βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Παρά τις άσχημες οικονομικές συνθήκες, «κατορθώσαμε αυτόν το χρόνο να εξαλείψουμε τον αναλφαβητισμό σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε έξι μήνες, χάρη στην ανεκτίμητη βοήθεια της Κούβας. Αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας και πρόσθεσε: «Χάρη στη βοήθεια της Κούβας, στο πρόγραμμα Υγείας, χορηγήσαμε ιατρική φροντίδα σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύνολο 23 εκατομμυρίων του πληθυσμού της χώρας».

Τα εγκώμια του Προέδρου της Βενεζουέλας για την Κούβα ακολούθησαν την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, που κατήγγειλε «την κουβανική δικτατορία» και κάλεσε τους 34 ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο να εργαστούν «για μια άμεση και ειρηνική μετάβαση της Κούβας στη δημοκρατία». «Μέσα από το δημοκρατικό μας παράδειγμα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στο γενναίο λαό της Κούβας, ο οποίος για σχεδόν μισόν αιώνα έχει υπομείνει την τυραννία και την καταπίεση», τόνισε ο Μπους στην ομιλία του κατά την έναρξη της Συνόδου, προσθέτοντας ότι «η δικτατορία δεν έχει θέση στην ήπειρο της Αμερικής». Ο Μπους κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να δώσουν μάχη κατά της διαφθοράς.

Οι εργασίες της ετήσιας Συνόδου αναμενόταν να ολοκληρωθούν χθες το βράδυ - τοπική ώρα - με τη «Διακήρυξη του Νουέβο Λεόν». Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, βρέθηκε το θέμα της δημιουργίας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στην αμερικανική ήπειρο, της ALCA, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2005. Επίσης, στόχοι της Συνόδου είναι να προωθηθεί «μία ισοδύναμη ανάπτυξη στο αμερικανικό ημισφαίριο, να ενισχυθεί η δημοκρατική διακυβέρνηση των χωρών και να εξασφαλιστεί η κοινωνική ανάπτυξη, κυρίως στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα και αύριο η Σύνοδος των χωρών της Αμερικής (2018-04-13 00:00:00.0)
Νέες προσπάθειες καπιταλιστικών ολοκληρώσεων (2013-01-29 00:00:00.0)
Δημόσιες σχέσεις και ...αντιθέσεις (2009-04-22 00:00:00.0)
Πρώτη σύνοδος της «ALBA» (2007-04-28 00:00:00.0)
Σύνοδος Κορυφής της MERCOSUR (2006-07-22 00:00:00.0)
«Οι ΗΠΑ παρέχουν άσυλο σε δολοφόνους» (2005-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ