ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Πράσινο και όχι γήπεδο στο Γουδί

Την αντίθεσή της στη δημιουργία γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα», με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου.

«Οι εργαζόμενοι, οι ψηφοφόροι, είναι ανάγκη να καταδικάσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, με τη στήριξη της ΝΔ στη Βουλή και το Δήμο Αθηναίων, χαρίζει δημόσιες εκτάσεις, όπως το Γουδί, στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, για την οικοδόμηση γιγαντιαίων εγκαταστάσεων - πολυδιασκεδαστηρίων που εξυπηρετούν τον πολλαπλασιασμό των κερδών των ΠΑΕ και όχι τις ανάγκες των φιλάθλων για αθλητικές εγκαταστάσεις προσιτές στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία», τονίζει η «Συμπαράταξη».

Επισημαίνει επίσης ότι η κατασκευή τέτοιων γιγαντιαίων εγκαταστάσεων σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί δασικές και αναδασωτέες «δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε μια περιοχή που αίτημα όλων των κατοίκων και φορέων της είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου της Αθήνας». Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, της προηγούμενης περιόδου, να μην κατασκευαστεί γήπεδο του ΠΑΟ στο Γουδί. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει και τα Δημοτικά Συμβούλια Χολαργού, Ν. Ψυχικού και Παπάγου.

Ετσι, «είναι απαράδεκτο να μαθαίνει το Δημοτικό Συμβούλιο από τα ΜΜΕ ότι η δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη δεσμεύεται (σ.σ.: Για την υλοποίηση του γηπέδου στο χώρο του Γουδιού) χωρίς την έγκρισή του, ούτε καν την ενημέρωσή του, ανατρέποντας την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου», υπογραμμίζει η «Συμπαράταξη». Αλλωστε, «το αίτημα για δημιουργία νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, πρέπει να λυθεί με τον όρο της προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοικημένων περιοχών, και, πάντως, όχι εις βάρος των δημοσίων εκτάσεων».

«Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα", όπως και στο παρελθόν έχει διακηρύξει, είναι αντίθετη στην κατασκευή γηπέδου στο Γουδί και υποστηρίζει τη δημιουργία εκεί Μητροπολιτικού Πάρκου της Αθήνας. Τέλος, σχετικά με τον όρο για παραχώρηση από τον Παναθηναϊκό του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για δημιουργία χώρου πρασίνου, με τον οποίο συνοδεύεται η πρόταση του υπουργού Πολιτισμού για το Γουδί, η «Συμπαράταξη» σημειώνει ότι η έκταση της Αλεξάνδρας, όπου βρίσκεται το γήπεδο, είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Σε χωματερή μετατράπηκε το γκαράζ του δήμου!

Σε μια απέραντη χωματερή έχει μεταβληθεί το γκαράζ του Δήμου Αθηναίων, στα Ανω Λιόσια. Πάνω από 2.000 τόνοι απορριμμάτων έχουν «κατακλύσει» το χώρο, με αποτέλεσμα η υγεία των εργαζομένων να βρίσκεται εκτεθειμένη, αφού δεν τηρείται κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας. Αλλωστε, αυτό θα ήταν αδύνατο, αφού πρόκειται για εργοτάξιο και όχι για χωματερή.

Την κατάσταση αυτή αντίκρισε χτες το πρωί ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος και επισκέφθηκε το γκαράζ. Οπως πληροφορήθηκε από τους εργαζόμενους, τα απορρίμματα βρίσκονται εκεί από την περίοδο των γιορτών. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος χώρος ...«αξιοποιείται» ως χωματερή από τη διοίκηση του δήμου και κατά τις απεργίες των εργαζομένων στους δήμους, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τεράστιων όγκων απορριμμάτων. «Σε χωματερή δουλεύουμε ή στο γκαράζ του δήμου;», έλεγαν οι εργαζόμενοι στον Σπ. Χαλβατζή.

Σημειώνεται ότι τα απορρίμματα αυτά αποθέτονται στο γκαράζ ανεξέλεγκτα, με τεράστιους κινδύνους για την υγεία των εργαζόμενων και των κατοίκων των γύρω περιοχών. Η δυσωδία στο χώρο εργασίας είναι αφόρητη. Παράλληλα, ερωτηματικά εγείρονται και για τα νοσοκομειακά απορρίμματα που, πολλές φορές, έχει λεχθεί ότι δεν πάνε όλα στον αποτεφρωτήρα.

Την ίδια ώρα ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα Ανω Λιόσια γεμίζει ασφυκτικά και, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, για ίδρυση νέων ΧΥΤΑ, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα.

Ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας στο «Ρ», σημείωσε πως «πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση». Και συνέχισε: «Δεν μπορεί ένας χώρος εργασίας να μετατρέπεται σε μια απέραντη ανοιχτή χωματερή που είναι επικίνδυνη για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων. Ας μην ξεχνάμε ότι ενώ από τη μια ακούμε βαρύγδουπες δηλώσεις για δημιουργία νέων ΧΥΤΑ, από την άλλη δε γίνονται εκείνες οι παρεμβάσεις, για να υπάρξει η απαραίτητη χωροθέτησή τους».

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΘΡΑΚΗΣ
Προεκλογικά «ναι μεν αλλά» της κυβέρνησης

Προεκλογικά «ναι μεν αλλά» προχτές από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, για το θέμα της εγκατάστασης δυο ιδιωτικών εξορυκτικών μονάδων χρυσού στην περιοχή του Εβρου και της Ροδόπης που έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους κατοίκους της περιοχής για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο περιβάλλον.

Απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη χτες στη Βουλή, ο Α. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι «από τη μεριά της κυβέρνησης αναμένουμε τις εξελίξεις και δεν υπάρχει καμία διάθεση, αυτή τη στιγμή, έγκρισης των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί. Αν δεν ξεκαθαριστεί το πλαίσιο νομιμότητας, σε σχέση με το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν δεν υπάρξει συζήτηση και συμφωνία με τους αντίστοιχους τοπικούς φορείς σχετικά με τη χρησιμότητα, τη σημασία, αλλά και το περιεχόμενο των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων που πρέπει να προβλεφτούν και να είναι οι κατάλληλοι, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την επένδυση, η προώθηση μιας τέτοιας επένδυσης δεν μπορεί να προχωρήσει». Ομως, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις 180 θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν και το ύψος της επένδυσης που, όπως είπε, θα φτάσει τα 88 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση «δεν ξεκαθαρίζει ότι θα σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ορυκτού πλούτου της συγκεκριμένης περιοχής, όσον αφορά στο χρυσό», τόνισε ο Αγγελος Τζέκης. Παράλληλα, σημείωσε ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συμπαρατάχτηκε με το λαό της περιοχής. Εμείς λέμε ότι πρέπει να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους και να δώσουν την ψήφο τους στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γιατί είτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γεώργιο Παπανδρέου είτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετά τις 8 Μαρτίου και οι δύο θα δώσουν την άδεια εκμετάλλευσης». Επίσης, τάχτηκε κατά του ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αιδώς Αργείοι...

Σε ακατάσχετη υποσχεσιολογία προς άγρα ψήφων επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, δίνοντας απτά δείγμα για το τι θα επακολουθήσει έως την ημέρα των εκλογών.

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998, οι οποίοι χρόνια τώρα διεκδικούν να γίνει σεβαστό αυτό που πέτυχαν με το σπαθί τους, δηλαδή να προσληφθούν στο Δημόσιο. Κι ενώ τόσα χρόνια η κυβέρνηση τους έχει γυρίσει την πλάτη αρνούμενη να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά τους, αναγκάζοντάς τους σε πλήθος διαμαρτυριών και σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη, χτες άλλαξε τακτική. Ο Κ. Σκανδαλίδης τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει ό,τι αποφασίσει για το θέμα αυτό η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδριάζει στις 6 Φεβρουαρίου, μια μέρα, δηλαδή, πριν διαλυθεί επίσημα η Βουλή και μπει η χώρα σε καθαρά προεκλογική περίοδο.

Μονά - ζυγά δικά τους, δηλαδή, τα θέλουν οι κυβερνώντες. «Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας δε σας δικαιώσει - λένε, επί της ουσίας, στους επιτυχόντες αδιόριστους - δε φταίμε εμείς που δε βρίσκετε το δίκιο σας, αλλά η Αικαιοσύνη. Αν όμως σας δικαιώσει κάντε ό,τι μπορείτε, για να είμαστε εμείς οι νικητές των εκλογών, γιατί δεσμευόμαστε ότι μετεκλογικά θα σας διορίσουμε». Ηθος και ύφος ΠΑΣΟΚικόν, ίδιον γνώρισμα και των δύο εταίρων του δικομματισμού που διαχειρίζεται μια εξουσία, η οποία δημιουργεί τα προβλήματα, για να έρχονται προεκλογικά οι μνηστήρες της σαν μεσσίες και σωτήρες!.


Γ.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ