ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρα της «Σημίτικης κουζίνας»

Προσκεκλημένη χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Κατάμεστο, την Πέμπτη το βράδυ, το θέατρο «Μινώα», στην επίσημη πρεμιέρα της επιθεώρησης με τίτλο «Σημίτικη κουζίνα... και ο λαός στην πείνα».

Μεταξύ των προσκεκλημένων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (φωτό), ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», που στο τέλος της παράστασης συνεχάρησαν τους συντελεστές.

Η παράσταση σε κείμενα των Θεόφιλου Βερύκιου και Γιώργου Γεωργίου, όπως είναι φυσικό βασίζεται στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, που τροφοδοτεί πλουσιοπάροχα την επιθεώρηση. Ολο το πολιτικό σκηνικό ξεδιπλώνεται μέσα από το λόγο των καθημερινών ηρώων, συνταξιούχων, ανέργων, αλλά και των πολιτικών προσώπων. Χαρακτηριστικό της επικαιρότητας ο διάλογος του Γιώργου Παπανδρέου και της Μαργαρίτας σε ένα σπαρταριστό στιγμιότυπο.

Μαμαλάκης και συνταξιούχος επί σκηνής είναι ο Κώστας Βουτσάς, ως Βέφα ο Παύλος Κοντογιαννίδης, πάντα «βασίλισσα της νύχτας» η Ζωζώ Σαπουντζάκη, Γιώργος Παπανδρέου ο Γιώργος Βασιλείου, Μαργαρίτα η Κατερίνα Γιουλάκη. Μαζί τους, παίζουν και οι: Περικλής Αλμπάνης, Κωστής Κούκιος, Σοφία Μπιλίτσα, Γιάννης Μπίμης, Αρης Μπούζμπας, Πολύμνια Παραδεισάνου και οκταμελές μπαλέτο. Η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες είναι του Φώτη Μεταξόπουλου.


Γιορτινό διήμερο στο «Συρμό»

Ενα χρόνο μελωδικό και γόνιμο κλείνει αυτές τις μέρες ο μουσικός «Συρμός», που γεννήθηκε τον περυσινό Γενάρη, στο πανέμορφο νεοκλασικό, στη συμβολή των οδών Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ» (τηλ. 210.5203.661). Με πρόθεση να στεγάσει τις τάσεις και τα ρεύματα της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, επί ένα χρόνο, απέδειξε ότι είναι μια φιλόξενη στέγη δημιουργίας, που αγκαλιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες, αλλά και νέες, ελπιδοφόρες φωνές.

Τα πρώτα του γενέθλια θα τα γιορτάσει συντροφιά με αγαπημένους καλλιτέχνες, σε ένα διήμερο μουσικών εκπλήξεων, την Τετάρτη και την Πέμπτη (21, 22/1). Την Τετάρτη (10.30 μ.μ.), από σκηνής θα ευχηθούν τα «χρόνια πολλά» και θα γιορτάσουν μαζί με το κοινό, σε μια μουσική βραδιά γεμάτη εκπλήξεις, οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής, Μίλτος Πασχαλίδης, «Socrates», Νίκος Ζιώγαλας, Γιώργος Αλουπογιάννης, Δημήτρης Κοργιαλάς, Απόστολος Μπουλασίκης και «Εκείνος + Εκείνος».

Την Πέμπτη οι μελωδικές ευχές θα προέλθουν από τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Μανώλη Φάμελλο, «Υπόγεια Ρεύματα», Λιζέτα Καλημέρη, Γιώργο Δημητριάδη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Κώστα Λειβαδά και το «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», που υπόσχονται εκρηκτικές «ροκ κόντρες».

Ωρα έναρξης: 10.30 μ.μ. Είσοδος: 15 ευρώ.


Κώδικας συμπεριφοράς απέναντι στα μνημεία

Κώδικα συμπεριφοράς των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της χώρας ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ο κώδικας θα νομοθετηθεί στο πλαίσιο των συνοδευτικών και ερμηνευτικών του νέου αρχαιολογικού νόμου Υπουργικών Αποφάσεων ή Προεδρικών Διαταγμάτων.

«Κοσμιότητα» κατά την περιήγηση και σεβασμός στα μνημεία, είναι ο πρώτος όρος και ακολουθεί μακρά λίστα απαγορεύσεων, όπως η κατανάλωση τροφίμων και ποτών, τσιγάρου και «εν γένει ρυπογόνων ουσιών». Απαγορεύεται η είσοδος σε όσους έχουν κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, καθώς και στα οικιακά τετράποδα, εκτός από σκύλους - οδηγούς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και η ισχύουσα απαγόρευση της κινηματογράφησης και φωτογράφισης για εμπορική εκμετάλλευση.

Επίσης, νομοθετείται και ο παλαιότερος κώδικας για τη χρήση των αρχαίων θεάτρων, ο οποίος είχε συνταχθεί με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. Ο κώδικας προβλέπει ελαφριά και λυόμενα σκηνικά, που δε θα εφάπτονται με το μνημείο, ήπια ή καθόλου ηχητικά και απαγόρευση τσιγάρου. Τα τακούνια και οι γόβες «στιλέτο» θα αφήνονται στην είσοδο των χώρων, για να μην προκαλέσουν βλάβη στο μνημείο κ.ά. Οι δήμοι και οι φορείς, που θα κάνουν χρήση των θεάτρων υποχρεούνται να υποβάλουν το αίτημά τους τουλάχιστον 5 μήνες νωρίτερα.

Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη περισσότερης προσοχής κατά τις επισκέψεις των σχολείων, καθώς και το φαινόμενο ορισμένων ξεναγών να απαγορεύουν σε δασκάλους να ξεναγήσουν τους μαθητές τους ή σε καθηγητές Αρχαιολογίας τους φίλους τους. Για τα μνημεία που είναι κλειστά ή απομονωμένα, όπως μικροί βυζαντινοί ναοί ή μοναστήρια, η Διεύθυνση Βυζαντινών Μνημείων προσανατολίζεται είτε στην πρόσληψη έκτακτου φυλακτικού προσωπικού το καλοκαίρι είτε σε οργανωμένες επισκέψεις με προκαθορισμένες μέρες και ώρες.

Ολα αυτά, βέβαια, θέλουν και παραπάνω φυλακτικό προσωπικό. Εκτός αν το ΥΠΠΟ θα υπερεντατικοποιήσει τους ρυθμούς εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού μέσω των κωδίκων...


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Δήμος Σπαρτιατών: «Η Σπάρτη ανάμεσα σε τρεις αιώνες. 1834-2002» (Πλουσιότατο σε φωτογραφικά ντοκουμέντα πολυτελές λεύκωμα, με γενική επιμέλεια του δημοσιογράφου, ποιητή και πεζογράφου Φώντα Λάδη. Στις 320 σελίδες περιλαμβάνονται καρτ ποστάλ, σπάνιες φωτογραφίες, ντοκουμέντα δημοσίων και ιδιωτικών αρχείων, προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, δημοσιεύματα, πορτρέτα Σπαρτιατών, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα για τη Σπάρτη, χρονολόγιο ιστορικών γεγονότων κλπ. Στα τέσσερα κεφάλαια καταχωρούνται άρθρα για ποικίλα θέματα, λ.χ., για την εκπαίδευση, την αρχιτεκτονική, το παλιό παζάρι, τα μεταξοκλωστήρια στις αρχές του 20ού αιώνα, κ.ά., τα οποία υπογράφουν οι: Σ. Αντωνάκος, Π. Βαβαλά, Γ. Γιαξόγλου, Κ. Δρόγκαρης, Δ. Ματαλάς, Γ. Κακούρου - Χρόνη, Δ. Κατσαφάδας, Β. Μητράκος.

-- «Κέδρος»: Κώστας Στεφ. Τσίπηρας «Ορεινή Ελλάδα (30 χρόνια φωτογράφισης του ελληνικού ορεινού χώρου)» (Καλαίσθητο, έγχρωμο λεύκωμα με 400 φωτογραφίες του Κ. Τσίπηρα από πανέμορφα τοπία και χωριά της χώρας μας. Το λεύκωμα - 280 σελίδες - συνοδεύεται με μικρό ταξιδιωτικό οδηγό τσέπης για δέκα διαδρομές στην ορεινή Ελλάδα). Νίκος Σκούτας «Ενα νησί στον ουρανό» (μυθιστόρημα).

-- «Εστία»: Πέτρος Χαρτοκόλλης «Ιδανικοί αυτόχειρες (Ελληνες λογοτέχνες που αυτοκτόνησαν)» (μελέτη για τους Κ. Καρυωτάκη, Π. Γιαννόπουλο, Ν. Λαπαθιώτη, Ι. Συκουτρή, Π. Δέλτα). Κρίστοφερ Χίτσενς «Γράμματα σε νέο αντιρρησία» (μετάφραση Γ. Θ. Καραμπελιάς. Βιβλίο που «προφητεύει» την ύπαρξη στο μέλλον ριζοσπαστικών, «οργισμένων νέων»).

-- Καστανιώτης: Δημήτρης Παπαχρήστος «Ζούσε τη ζωή του σαν να τη θυμόταν» (μαρτυρία του συγγραφέα από το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. 2η έκδοση). Λένα Τερκεσίδου «Πολύτιμες αφροδισιακές συνταγές» (μελέτη για την αφροδισιακή αρχαιοελληνική γαστρονομία, βάσει φιλολογικών, ιστορικών και αρχαιολογικών «πηγών»).

-- Πατάκης: Θεόδωρος Γρηγοριάδης «Εξω απ' το σώμα» (μυθιστόρημα). Φίλιππος Μανδηλαράς - Μαρία Παπαγιάννη «Πιάστε τους!» (παραμύθι για παιδιά από 8 ετών).

-- «Περίπλους»: Τιτίνα Δανέλλη - Θανάσης Μπαλοδήμας «Εκ των πραγμάτων» (αστυνομικό μυθιστόρημα).

-- «Κοχλίας» Χαρά Κοσεγιάν «Ανατέλλει και στην Ντέια» (μυθιστόρημα). Ασπασία Σιβάλα «Φραγκίσκος» (μυθιστόρημα).

-- «Αγρα»: Κυριάκος Χαραλαμπίδης «Αρχαίων ακτή» (ποιήματα) και «Αγιαλούσης Επίσκεψις» (ένα ποίημα και ένα σχόλιο).

-- Σάκκουλας: Στέφανου Κλ. Στόικου «Τα εγκλήματα περί το νόμισμα» (μελέτη για την τροποποίηση του Ν. 2948/2001 για τα νομισματικά εγκλήματα, μετά την εισαγωγή του ευρώ). Ευάγγελου Στόικου «Τα επαγγελματικά βιβλία και το απόσπασμα εξ αυτών» (μελέτη για την αποδεικτότητα των επαγγελματικών βιβλίων). Σπύρου Δ. Ψυχομάνη «Τουριστικό Δίκαιο» (μελέτη για τα φλέγοντα και αμφισβητούμενα θέματα του Τουριστικού Δικαίου). Νικολάου Μπάρμπα «Φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (όπως ισχύει με τον Ν. 3091/2002)» (μελέτη για την εξελισσόμενη νομολογία των δικαστηρίων και τις τροποποιήσεις σχετικών διατάξεων). Αναστασίου Ι. Τάχου «Ερμηνεία Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν. 2690/1999)» (μελέτη για ζητήματα αποδεικτικής και κυρωτικής διαδικασίας που δε ρυθμίζει ο ΚΔΔ). Θανάση Γ. Ξηρού - Θάλειας Ζ. Εμίρη «Το νόμιμο πλαίσιο των τηλεπικοινωνιών» (μελέτη για το σχετικό ισχύον βασικό εθνικό δίκαιο, με ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία). Ξ. Α. Γιαταγάνα «Η ενσωμάτωση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Συνθήκες (Ασκηση συνταγματικού δικαίου ή πολιτική ρητορεία;)» (μελέτη-ερωτήματα για την εφαρμογή του χάρτη). Αννα Γκιζάρη - Ξανθοπούλου «Οι νέοι μηχανισμοί περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση» (μονογραφία για τις νέες αντιλήψεις που κυριαρχούν στο Δίκαιο του περιβάλλοντος).

-- «Κριτική»: Ντέιβιντ Σάνκλαντ «Ισλάμ και κοινωνία στην Τουρκία» (μετάφραση Κατερίνα Κιτίδη. Μελέτη για τη θέση του Ισλάμ στην τουρκική κοινωνία). Μαρσέλ Ρουφό «Αδελφός και αδελφή, μια δύσκολη αγάπη» (μετάφραση Λίνα Σιπητάνου, παιδοψυχιατρική μελέτη για τη σχέση αδελφού-αδελφής στα παιδικά τους χρόνια).

-- Γαβριηλίδης: Θοδωρής Καλιφατίδης «Ο έκτος επιβάτης» (μυθιστόρημα).

-- Σαβάλλας: Ελένη Νικολαΐδου - Χρήστος Κάτσικας «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα - Οι αθέατες πλευρές» (μελέτη, βάσει αρχαίων φιλολογικών πηγών, για τις κάθε άλλο παρά «ιδεατές» αθλητικές συνθήκες στους αρχαίους αγώνες, συνθήκες που οδηγούσαν σε πολεμικές συγκρούσεις, για τον έλεγχο των αγώνων και την πολιτική εκμετάλλευσή τους).

-- «Εξάντας»: Χουάν Γκοϊτίσολο «Τρεις εβδομάδες σ' ένα φανταστικό τοπίο» (μετάφραση Τασία Παναγοπούλου, μυθιστόρημα για τη δικτατορία του Φράνκο). Κέι Ουμάνσκι «Η Κακίστρω και η καταχθόνια εκδίκηση» (κωμικό μυθιστόρημα για παιδιά).

-- Παπαζήσης: Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα «Η ελευθερία των Ελλήνων» (μελέτη για την ελευθερία στη φιλοσοφική, νομική, οικονομική, πολιτική μορφή της στη σύγχρονη Ελλάδα).

-- «33 χρόνια Ραδιόφωνο - Τηλεόραση» (μελέτη του δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου, έκδοση του περιοδικού «Αλάρμ»).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχος 445, με αφιέρωμα στα Λογοτεχνικά Βραβεία του 2003).

-- «Ομπρέλα» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχη 61, 62, 63).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ