Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κώδικας συμπεριφοράς απέναντι στα μνημεία

Κώδικα συμπεριφοράς των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της χώρας ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ο κώδικας θα νομοθετηθεί στο πλαίσιο των συνοδευτικών και ερμηνευτικών του νέου αρχαιολογικού νόμου Υπουργικών Αποφάσεων ή Προεδρικών Διαταγμάτων.

«Κοσμιότητα» κατά την περιήγηση και σεβασμός στα μνημεία, είναι ο πρώτος όρος και ακολουθεί μακρά λίστα απαγορεύσεων, όπως η κατανάλωση τροφίμων και ποτών, τσιγάρου και «εν γένει ρυπογόνων ουσιών». Απαγορεύεται η είσοδος σε όσους έχουν κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, καθώς και στα οικιακά τετράποδα, εκτός από σκύλους - οδηγούς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και η ισχύουσα απαγόρευση της κινηματογράφησης και φωτογράφισης για εμπορική εκμετάλλευση.

Επίσης, νομοθετείται και ο παλαιότερος κώδικας για τη χρήση των αρχαίων θεάτρων, ο οποίος είχε συνταχθεί με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. Ο κώδικας προβλέπει ελαφριά και λυόμενα σκηνικά, που δε θα εφάπτονται με το μνημείο, ήπια ή καθόλου ηχητικά και απαγόρευση τσιγάρου. Τα τακούνια και οι γόβες «στιλέτο» θα αφήνονται στην είσοδο των χώρων, για να μην προκαλέσουν βλάβη στο μνημείο κ.ά. Οι δήμοι και οι φορείς, που θα κάνουν χρήση των θεάτρων υποχρεούνται να υποβάλουν το αίτημά τους τουλάχιστον 5 μήνες νωρίτερα.

Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη περισσότερης προσοχής κατά τις επισκέψεις των σχολείων, καθώς και το φαινόμενο ορισμένων ξεναγών να απαγορεύουν σε δασκάλους να ξεναγήσουν τους μαθητές τους ή σε καθηγητές Αρχαιολογίας τους φίλους τους. Για τα μνημεία που είναι κλειστά ή απομονωμένα, όπως μικροί βυζαντινοί ναοί ή μοναστήρια, η Διεύθυνση Βυζαντινών Μνημείων προσανατολίζεται είτε στην πρόσληψη έκτακτου φυλακτικού προσωπικού το καλοκαίρι είτε σε οργανωμένες επισκέψεις με προκαθορισμένες μέρες και ώρες.

Ολα αυτά, βέβαια, θέλουν και παραπάνω φυλακτικό προσωπικό. Εκτός αν το ΥΠΠΟ θα υπερεντατικοποιήσει τους ρυθμούς εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού μέσω των κωδίκων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ