Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Ιστορικά διηγήματα

Από τη «Δωδώνη» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Νίκου Β. Κοσμά «Ο θάνατος σε όλες τις μορφές» (κυκλοφόρησε και στα ρωσικά), το οποίο αξίζει να διαβάσουν, κυρίως οι νέοι. Πρόκειται για τέσσερα διηγήματα, με άξονα την αιματηρή βία του κράτους των δοσιλόγων, με τα όπλα των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών, ενάντια στους λαϊκούς αγωνιστές.

Στο διήγημα «Ο γέρο Γιώτης» ο συγγραφέας περιγράφει απλά, σταράτα, με πόνο και οργή τον τραγικό Γέρο Γιώτη, πατέρα του Αχιλλέα Κωσταγιάννη, τον οποίο λιάνισαν οι μαυροσκούφηδες και τον σκέπασαν με λιθοσωρό στη θέση «Πουρνάρι των κτιστάδων», που οι ντόπιοι ονομάζουν «Πλάκα του Αχιλλέα». Η «Μάνα του Κριτσμή» (το δεύτερο διήγημα), που δεκαοκτάχρονη και έγκυος χήρεψε, μεγάλωσε το γιο της, Κριτσμή, με τα ιδανικά της ισότητας και ειρήνης. Ο Κριτσμής, αγωνιστής του ΕΛΑΣ, μετά τη Βάρκιζα, δεν παράδωσε το όπλο του, συνέχισε με τους Μιντζαίους τον αγώνα και χάθηκε σ' αυτόν.

Το διήγημα «Ο Ρίζος του Ριζά από το Λαγκαδά» αναφέρεται στον αγώνα των Μικρασιατών προσφύγων να ριζώσουν στο Λαγκαδά. Προσφυγική ήταν και η οικογένεια του γεμιστή Ριζά. Τον μπολιασμένο από την Οκτωβριανή Επανάσταση, γιο του, Ρίζο, αφού τον λιάνισαν οι χωροφύλακες στα κρατητήρια, τον πήγαν στους δικούς του και είπαν «πάρτε τον και... τσιμουδιά». «Η κοιλάδα του θανάτου», στο τέταρτο διήγημα, είναι η κοιλάδα όπου δόθηκε μια σκληρότατη μάχη του ΔΣΕ. Το διήγημα περιγράφει συγκλονιστικά τον ηρωισμό των μαχητών του ΔΣΕ, στο δίκαιο αγώνα τους.


Χρ. ΤΣΙΝΤΖΙΛΩΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ