Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ωδαί» και λαϊκοί «δρόμοι»

Ο ποιητικός λόγος, που αναβλύζει από τις «Ωδές» του Ανδρέα Κάλβου, έγινε ο «οδηγός» της έμπνευσης του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου, που μελοποίησε ποιήματα του Επτανήσιου ποιητή, καταθέτοντας μια σουίτα για φωνή και πιάνο. Αυτό το έργο, μαζί με πέντε ποιήματα του Μίκη Θεοδωράκη από τον κύκλο «Ο Ηλιος και ο Χρόνος», μελοποιημένα, επίσης, από τον Ηλ. Ανδριόπουλο, περιλαμβάνονται στο δίσκο «Ωδαί», που κυκλοφόρησε η «Λύρα». Το έργο ερμηνεύει η μέτζο σοπράνο Ιωάννα Φόρτη, συνοδεία του Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο). Η πρώτη διεθνής παρουσίαση των «Ωδών» σε μουσική Ηλ. Ανδριόπουλου έγινε πέρσι στο Λονδίνο (Κουίν Ελίζαμπεθ Χολ), με μεγάλη επιτυχία.

  • Είκοσι τρία γνωστά τραγούδια, με θέμα το τσιγάρο περιλαμβάνει η διπλή δισκογραφική συλλογή με τίτλο «Ενα τσιγάρο δρόμος» που κυκλοφόρησε η «Λύρα». Τραγούδια, όπως η «Ταμπακέρα», «Αναψε το τσιγάρο», «Τι σου 'κανα και πίνεις», «Η ζωή μου όλη», «Αναψέ μου το τσιγάρο, φίλε», «Πρωινό τσιγάρο», «Τσιγάρο ατέλειωτο», «Θέλω να πιω μαζί σου ένα τσιγάρο», «Λόγια τσιγάρα» κ.ά., ακούγονται στις αυθεντικές ή σε δεύτερες εκτελέσεις. Τα κομμάτια, που απευθύνονται όχι μόνο στους καπνιστές, αλλά γενικά στους φίλους του καλού τραγουδιού, ερμηνεύουν οι: Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Μελίνα Κανά, Γιάννης Καραλής, Λάμπρος Καρελάς, Μανώλης Λιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Μαριώ, «Μικρές Περιπλανήσεις», Νίκος Ξυδάκης, Γιάννης Παναγιωτόπουλος, Πόλυ Πάνου, Νίκος Παπάζογλου, Δήμητρα Παπίου, Αδα Σεραϊδάρη, Γιούλη Τσίρου και η «Σπείρα Σπείρα».
  • Επανεκδόσεις κλασικών και νεότερων ηχογραφήσεων, με μορφή διπλών ψηφιακών δίσκων περιλαμβάνονται στη νέα σειρά «Τα Αυθεντικά» της «FM Records». Η σειρά, που βασίζεται στην ανεξάντλητη πηγή του λαϊκού κυρίως τραγουδιού, περιλαμβάνει τραγούδια των Τσιτσάνη, Καλδάρα, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Χιώτη, Γούναρη, Μητσάκη, Καραπατάκη, Περπινιάδη κ.ά., με τους Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Βέμπο, Μπέλλου, Πάνου, Γκρέι, Διονυσίου, Λίντα κ.ά. Μεταξύ τους υπάρχουν και πιο πρόσφατες κυκλοφορίες, όπως των «Ενδελέχεια», Γ. Σταυριανού, «Υπόγειων Ρευμάτων» κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ