Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Ο τελευταίος Σαμουράι»

Ο λοχαγός Νέιθαν Αλγκρεν δεν έχει πια σκοπό στη ζωή του. Οι μάχες στις οποίες κάποτε πολέμησε τώρα του φαίνονται όχι μόνο μακρινές αλλά και μάταιες. Κάποτε ριψοκινδύνευσε τη ζωή του για την τιμή και τη χώρα του, αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν, μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο ο κόσμος έχει αλλάξει.

Στην άλλη άκρη του κόσμου ένας άλλος στρατιώτης, βλέπει τη δική του ζωή έτοιμη να καταρρεύσει. Είναι ο Κατσουμότο, ο τελευταίος ηγέτης μιας αρχαίας γενιάς πολεμιστών, των Σαμουράι, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους για να υπηρετήσουν τον αυτοκράτορα και τη χώρα τους. Οι δρόμοι αυτών των δύο πολεμιστών συναντώνται όταν ο νεαρός αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, πέφτοντας στην παγίδα των αμερικανικών συμφερόντων, που εποφθαλμιούν την αναπτυσσόμενη γιαπωνέζικη αγορά, προσλαμβάνει τον Αλγκρεν για να εκπαιδεύσει τους πρώτους κληρωτούς στρατιώτες της σύγχρονης Ιαπωνίας. Ομως καθώς οι σύμβουλοι του αυτοκράτορα επιχειρούν να εξαφανίσουν τους Σαμουράι, ώστε να ετοιμάσουν το έδαφος για μια κυβέρνηση περισσότερο φιλική προς τη Δύση, ο Αλγκρεν νιώθει μια απρόσμενη γοητεία για τον τρόπο ζωής των Σαμουράι! Ο αποπροσανατολισμένος Αμερικανός στρατιώτης βρίσκεται ξαφνικά στο κέντρο μιας βίαιης όσο και επικής διαμάχης ανάμεσα σε δυο κόσμους και δυο εποχές, αφού το μόνο στοιχείο που τον καθοδηγεί είναι η αίσθηση της τιμής που διαθέτει.

Εμπνευσμένο από ιστορικά γεγονότα η χολιγουντιανή κινηματογραφική μηχανή φτιάχνει ένα υπερθέαμα, βασισμένο στην τιμή και τα όπλα...

Αν και ο «Τελευταίος Σαμουράι» κατά κάποιο τρόπο προσεγγίζει μια ιστορική αλήθεια χωρίς υπερβολές και ακατανόητες καταστάσεις, δεν αγγίζει τη γιαπωνέζικη κουλτούρα και τη φιλοσοφία των Σαμουράι. Φέρνει τα αισθήματα και τις καταστάσεις στα μέτρα των αμερικανικών προτύπων και φτιάχνει μια ταινία χωρίς συναισθηματική αξία...

Συγκλονιστικές μάχες, εντυπωσιακή σκηνοθεσία. Καλές ερμηνείες και όλα αυτά για μια μάχη, έναν πόλεμο...

«The last Samurai». Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2003. Σκηνοθεσία: Εντουαρντ Ζουίκ. Με τους Τομ Κρουζ, Τίμοθι Σπαλ, Κεν Γουατανάμπι, Μπίλι Κόνολι, Τόνι Γκόλντουιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ