ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Με στόχο την ενίσχυση της δικομματικής πόλωσης

Με νέο μπαράζ δημοσκοπήσεων, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Ελευθεροτυπία», επιχειρείται η ενίσχυση της δικομματικής πόλωσης, προσδίδοντας στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δημοψηφισμιακό χαρακτήρα, όπου οι ψηφοφόροι θα κληθούν να απαντήσουν στο ψευτοδίλημμα «Γ. Παπανδρέου ή Κ. Καραμανλής;». Προφανής στόχος δεν είναι τόσο η καταγραφή των προθέσεων του εκλογικού σώματος αλλά μέσω αυτής, η δημιουργία εντυπώσεων που θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η δημοσκόπηση της «Metron Analysis», που διενεργήθηκε για λογαριασμό των «Νέων», το διάστημα 10 έως 14 Γενάρη, σε δείγμα 1.416 ατόμων, καταγράφει προβάδισμα 2,5% της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 40,1%, το ΠΑΣΟΚ 37,6%, το ΚΚΕ 4,9%, ο Συνασπισμός 2,2%, το ΔΗΚΚΙ 1%, το ΛΑΟΣ 1%, άλλο κόμμα 0,8%, Λευκό και Ακυρο 2,6% ενώ αναποφάσιστοι 4,8% και αυτοί που δεν απαντούν είναι 5%.

Οσον αφορά στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές», δηλαδή η παράσταση νίκης, υπέρ του κυβερνώντος κόμματος απαντά το 38,1% και υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 45%. Σημειώνεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ανέρχεται σε 6,9 μονάδες, υπέρ της ΝΔ, ενώ πριν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ η διαφορά ήταν κοντά στις 30 μονάδες. Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό;», ο Γ. Παπανδρέου προηγείται του Κ. Καραμανλή κατά 5,2 μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,9% έναντι 41,7%.

Η άλλη δημοσκόπηση είναι της εταιρίας «Opinion» και διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Ελευθεροτυπίας» το διάστημα 8 έως 14 Γενάρη, σε δείγμα 1.601 ατόμων. Σε αυτή καταγράφεται επίσης προβάδισμα της ΝΔ με υπεροχή 3%. Συγκεκριμένα στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ παίρνει 37%, η ΝΔ 40%, το ΚΚΕ 4,9%, ο ΣΥΝ 2,8, ΔΗΚΚΙ 1,6%, ΛΑΟΣ 1,7% και ως αδιευκρίνιστη ψήφος (άλλο κόμμα, Ακυρο, Λευκό, Αποχή) καταγράφεται το 11,9%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 4,5 μονάδες. Ειδικότερα, ΝΔ απαντά το 45,6% των ερωτηθέντων, ΠΑΣΟΚ το 41,1%, «κανένα από τα δύο» το 2,6% και «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ» το 10,6%. Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό;», ο Γ. Παπανδρέου προηγείται του Κ. Καραμανλή κατά 4,1 μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,7% έναντι 41,6%.

Να σημειωθεί ότι τα περιθώρια δειγματοληπτικού σφάλματος για την πρόθεση ψήφου ως προς τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ±2,4.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων ακολούθησε μπαράζ αντιδράσεων και δηλώσεων αισιοδοξίας τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «υπάρχει ένας αέρας ελπίδας και αισιοδοξίας». Και συμπλήρωσε: «Εχει ξαναβρεί ο πολίτης το αίσθημα του ενδιαφέροντος με την πολιτική, της συμμετοχής, της αισιοδοξίας θα έλεγα, της αισιοδοξίας για τη χώρα». Ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας υποστήριξε ότι «η δημοσκόπηση αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία πραγματική πολιτική αλλαγή και όχι ένα επικοινωνιακό τρικ».

Από την πλευρά της ΝΔ ο Γ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι οι δημοσκοπήσεις «επιβεβαιώνουν το ουσιαστικό προβάδισμα του κόμματος στην πρόθεση ψήφου, στην παράσταση νίκης και στις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Υπενθυμίζει ακόμα ότι «χρήσιμο είναι να θυμίσουμε ποια ήταν η εικόνα στην πρόθεση ψήφου κατά τις έρευνες των ίδιων εταιριών, την περίπου αντίστοιχη περίοδο πριν τις εκλογές του 2000. Και στις δύο έρευνες τότε προηγούνταν το ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα δηλαδή το 2000 ήταν τελείως διαφορετική από τη σημερινή και ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενισχύει πόλωση και «διλήμματα»

Με φραστικές επιθέσεις κατά του Γ. Παπανδρέου και τη χρησιμοποίηση των γκάλοπ τροφοδοτεί η ηγεσία της ΝΔ τη δικομματική πόλωση, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τα δικομματικά ψευτοδιλήμματα.

Επιδίωξη της ΝΔ το επόμενο διάστημα είναι να εξαναγκάσει το «διάδοχο» του Κ. Σημίτη να απολογηθεί για τα «λάθη» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και να πάρει θέση σε συγκεκριμένα θέματα, ώστε να φανεί ότι αποτελεί «συνέχεια» και όχι «αλλαγή».

Την τακτική αυτή περιέγραψε ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα. «Ηρθε η ώρα να μπούμε στην ουσία και όχι μόνο στα επουσιώδη που προβάλλει ο τηλεοπτικός λόγος», τόνισε και επιχειρώντας να ανακτήσει την πρωτοβουλία στις εικονικές μονομαχίες κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να δώσει συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από την πρόσφατη αυτοκριτική του για τα λάθη που έγιναν. «Πρέπει να πει ποια είναι τα λάθη, ποιοι τα διέπραξαν, να ονομάσει ποιοι είναι οι αλαζόνες υπουργοί, ποιος θα πληρώσει το τίμημα γι' αυτά τα λάθη, που ήταν ο ίδιος τότε», είπε χαρακτηριστικά. Φρόντισε, όμως, να ξεκαθαρίσει ότι με το σφουγγάρι δε σβήνονται τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, γιατί «μ' αυτό το σφουγγάρι σβήνονται μαζί και χαμένα χρόνια». Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατ' αρχήν θετική ανταπόκριση του Γ. Παπανδρέου για τηλεοπτικές μονομαχίες, επικρίνοντας, ταυτόχρονα, την «επικοινωνιακή καταιγίδα υπερπροβολής του διαδόχου του κ. Σημίτη». Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, χρησιμοποιεί τα πάντα, για να περιορίσει την πλειοψηφία μας στην επόμενη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, αξιοποιούν τα γκάλοπ, για να ενισχύσουν την εντύπωση ότι οι εκλογές είναι «υπόθεση για δύο». «Ακόμα και με τις απόπειρες αποπροσανατολισμού των ημερών, σταθερά έχουμε προβάδισμα", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Συνεργάτες του, σχολιάζοντας τα χτεσινά γκάλοπ, επισήμαιναν ότι «η ΝΔ έχει αντέξει την πίεση και δεν έχει πτώση». Αποδίδουν τη μείωση της ψαλίδας στην αύξηση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ «που ήταν λογική και αναμενόμενη, αλλά βεβαίως όχι τόσο γρήγορη», αλλά «ταυτόχρονα όμως, από την άλλη μεριά, βοηθάει και εμάς γιατί και σε μας αύξησε τη συσπείρωση». Εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «πιάσει οροφή» και τις επόμενες μέρες θα μεγαλώσει και πάλι η ψαλίδα, γιατί «ο κόσμος περιμένει πλέον να ακούσει προτάσεις από το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και δεν ακούει, αυτό θα αρχίσει να καταγράφεται αρνητικά».

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η προωθούμενη αλλαγή του Κ. Σημίτη από τον Γ. Παπανδρέου προβάλλεται ως «αίτημα ανανέωσης» από την κοινωνία. Πού αποσκοπεί αυτή η προπαγάνδα;

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ προπαγάνδα επιδιώκει να συνδέσει αυτή την αλλαγή στην κατεύθυνση καλλιέργειας αυταπατών ότι η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Η ίδια προπαγάνδα προβάλλεται και από τη ΝΔ με το επιχείρημα ότι ο κόσμος θέλει ανανέωση στην κυβέρνηση, θέλει τη ΝΔ. Και τα δυο κόμματα διαγκωνίζονται στο ποιο από τα δύο προωθεί την «ανανέωση». Νέος ηγέτης στο ΠΑΣΟΚ, νέος και άφθαρτος και ο Κ. Καραμανλής, λένε. Ποιο από τα δυο αστικά κόμματα προχωρά στην ανανέωση των υποψηφίων βουλευτών; Και τα δύο, αναφωνούν τα φερέφωνά τους. Λες και η ανανέωση προσώπων θα κάνει την πολιτική τους φιλολαϊκή. Η ανανέωση που υπόσχονται είναι η ανανέωση, με τη λαϊκή έγκριση της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου, της ανοχής στην περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ, το ζήτημα της ανανέωσης ταυτίζεται με το ποια πολιτική υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα και όχι των επιχειρηματιών που υπηρετούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ποια πολιτική δίνει λύση στα δικά του προβλήματα ικανοποιώντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες του.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ στην κοινωνία για τον εργαζόμενο θα είναι να μην υπάρχει ανεργία, θα είναι η δυνατότητα να ζει χωρίς την αγωνία του αν θα 'χει δουλιά αύριο, αν θα μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του, αν θα μπορεί να έχει εξασφαλίσει την υγεία του, αν το εισόδημά του θα φτάνει για να ζει με αξιοπρέπεια, αν η Κοινωνική Ασφάλιση δίνει στους απόμαχους της δουλιάς σύνταξη που να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια το υπόλοιπο της ζωής τους, αν θα υπάρχει ζωή χωρίς τον κίνδυνο των πολέμων, γενικά αν θα υπάρχει κοινωνία χωρίς τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στον πλούτο και στη φτώχεια, αν οι εργαζόμενοι δρέπουν οι ίδιοι τον καρπό της δουλιάς τους.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ στην κοινωνία είναι η πλήρης και σταθερή δουλιά για όλους, χωρίς ευελιξία, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, με πλήρη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, με δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Είναι οι αγρότες να παράγουν ολοένα και περισσότερο χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα και με εισόδημα που να μπορούν να ζουν, που οι ΕΒΕ δε θα 'χουν πάνω από το κεφάλι τους τη «δαμόκλεια σπάθη» της μεγάλης φορολογίας και του εξοστρακισμού τους από το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Είναι μια κοινωνία χωρίς ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, χωρίς το άγχος των νέων μακροχρόνια ανέργων, με ελεύθερο χρόνο για δημιουργική ψυχαγωγία και διασκέδαση, με δυνατότητα ενασχόλησης με τον αθλητισμό, με τη συλλογική δράση ενάντια στην ανταγωνιστική ατομικότητα που βάση της είναι η ταξική καταγωγή και το πορτοφόλι της οικογένειας. Μια κοινωνία που οι εργαζόμενες γυναίκες θα έχουν σταθερή δουλιά και θα απολαμβάνουν όλα τα προνόμια που απορρέουν από τον αναπαραγωγικό τους ρόλο.

ΜΙΑ ΤΈΤΟΙΑ ανανέωση μόνον ο ίδιος ο λαός με το δικό του μέτωπο μπορεί να επιβάλει, υλοποιώντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Και ένα βήμα σ' αυτή την προοπτική είναι η καταδίκη του δικομματισμού και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές.

Πρόσκληση εκλογικής συνεργασίας χωρίς καμία πολιτική ή προγραμματική βάση για συζήτηση, απηύθυνε χτες στις δυνάμεις, κόμματα και πρόσωπα, που βρίσκονται «πέραν του δικομματισμού», ο βουλευτής και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», Στέλιος Παπαθεμελής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ