ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Στα χέρια των πολυεθνικών ο πλούτος του, στο 35% η ανεργία

Αποστολή: Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Μιλώντας για την πόλη τους οι κάτοικοι της Καβάλας αναπολούν την εποχή των καπνομάγαζων, όταν ο πληθυσμός έφτανε τις 50.000 και οι 18.000 ασχολούνταν με τον καπνό. Περιγράφοντας την πόλη μερικές δεκαετίες πίσω, μιλάνε για το ανθρώπινο ποτάμι των καπνεργατών, που ξεχείλιζε τους κεντρικούς δρόμους στο σχόλασμα της βάρδιας στα καπνομάγαζα και παρέσερνε όποιον τολμούσε να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση του δρόμου. Η ανάμνηση της εργατούπολης Καβάλας επανέρχεται με νοσταλγία στα μυαλά των κατοίκων, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια, οπότε και εξοντωτικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ρημάξει την περιοχή, ανεβάζοντας το δείκτη της ανεργίας - με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις - στο 35%.

Η Καβάλα είναι από τα παραδείγματα που καταρρίπτουν από μόνα τους το μύθο της «Ψωροκώσταινας». Ο πλούσιος ορυκτός πλούτος της περιοχής, τα κοιτάσματα πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή της Θάσου, τα εύφορα εδάφη, η στρατηγική της θέση, οι παρθένες παραλίες της, δίνουν το στίγμα μιας περιοχής που θα μπορούσε να αναπτυχθεί προς όφελος των κατοίκων της, εξασφαλίζοντας εργασία και υψηλό βιοτικό επίπεδο σε χιλιάδες νέους που τώρα εγκαταλείπουν το νομό και στρέφονται σε άλλες περιοχές της χώρας ψάχνοντας για δουλιά.

Ετσι, από το πετρέλαιο της περιοχής θησαυρίζουν μονοπωλιακές εταιρίες, ενώ τεράστιες εκτάσεις προστατευόμενων περιοχών αποχαρακτηρίζονται μέσα σε μια νύχτα προκειμένου να γίνουν αποθήκες καυσίμων για τους Ελληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες των πετρελαίων. Η αγροτική παραγωγή φθίνει σταθερά, την ίδια στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και οι ντόπιοι εκπρόσωποί της, καλούν το λαό να εναποθέσει τις ελπίδες του στους αναπτυξιακούς νόμους, δηλαδή στην ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, που απομυζά το φυσικό πλούτο και τις ανθρώπινες παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής.

Πιστή, εξάλλου, στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μετατρέψει την Καβάλα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο στα Βαλκάνια, με την εγκατάσταση στρατιωτικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο, η οποία τελικά απετράπη κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος που αναπτύχθηκε στην περιοχή. Ανάλογη τύχη είχε και το ραντάρ που σκόπευε να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ, με τη συναίνεση της κυβέρνησης, στη Θάσο. Η γεωστρατηγική θέση της Καβάλας, το μακέλεμα που εξελίσσεται στα Βαλκάνια μετά την αντεπανάσταση, αλλά κυρίως οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστούν την περιοχή φιλέτο στα μάτια του μονοπωλιακού κεφαλαίου, τις απαιτήσεις του οποίου η κυβέρνηση ικανοποιεί.


Ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους

Πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου της «Καβάλα OIL»

Motion Team

Πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου της «Καβάλα OIL»
Κανείς δεν αμφισβητεί σήμερα τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου, μέχρι τη χερσόνησο του Αθω στη Χαλκιδική. Η πλειοψηφία της «Καβάλα OIL» που πραγματοποιεί σήμερα τη μοναδική εξόρυξη πετρελαίου στο κοίτασμα του Πρίνου, ανήκει σε αγγλικούς και αυστραλιανούς ομίλους, που την εξαγόρασαν το 1999 από την καναδική «DENISON». Τόσο στην «DENISON», όσο και στην «Καβάλα OIL» συμμετέχει και ο «γνωστός» Ρουμάνος επιχειρηματίας Φ. Τίμις, ο οποίος μετέχει στο επιχειρηματικό σχήμα που πρόσφατα εξαγόρασε τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις 18 μιλίων από το πλούσιο κοίτασμα του Αθω. Η «DENISON» δεν έχει πραγματοποιήσει καμία ερευνητική γεώτρηση από το 1982. Οι όροι παραχώρησης των ερευνητικών δικαιωμάτων στην περιοχή από το ελληνικό δημόσιο με νόμο του 1975, επιτρέπουν στην καναδική εταιρία να κρατά δεσμευμένη την περιοχή ανάμεσα στη Θάσο και το Αγιο Ορος.

Η σημερινή διοίκηση της «Καβάλα OIL» υποχρεούνταν να πραγματοποιήσει μέχρι το 2001 με ίδια κεφάλαια δυο ερευνητικές γεωτρήσεις. Η δεύτερη, ωστόσο, βρίσκεται μόλις σήμερα στη φάση της ολοκλήρωσης ύστερα από διετή παράταση που της χαρίστηκε από την κυβέρνηση. Το κοίτασμα «Ε» που αποκάλυψε η πρώτη έρευνα δυο μίλια βορειοδυτικά του Πρίνου, παρουσιάζει αποληψιμότητα 12.000.000 βαρελιών και αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους 260 εργαζόμενους της εταιρίας που βλέπουν το σημερινό κοίτασμα του Πρίνου να εξαντλείται, ύστερα από την άντληση 110.000.000 βαρελιών μέσα σε 22 χρόνια.

Αποψη της... συννεφιασμένης Καβάλας

Motion Team

Αποψη της... συννεφιασμένης Καβάλας
Οι εργασιακές σχέσεις δεν έμειναν ανεπηρέαστες στη νέα επιχείρηση. Από τους 450 εργαζόμενους που δούλευαν στην «Καβάλα OIL» μέχρι το 1998, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 260, ενώ εμφανίστηκαν και οι εργολάβοι, απασχολώντας σε εργασίες παράπλευρες της παραγωγής περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Αν όμως τα κοιτάσματα πετρελαίου ήταν λαϊκή ιδιοκτησία η κατάσταση για τους εργαζόμενους αλλά και το λαό της περιοχής συνολικά θα ήταν εντελώς διαφορετική και η οικονομική ανάπτυξη προς όφελός τους.

Τα... επιτεύγματα της «ανάπτυξης»

Η καταστροφή της βιομηχανίας και βιοτεχνίας φασόν αποτέλεσε επίσης μεγάλη πληγή για την περιοχή. Από τους 6.500 εργαζόμενους -κυρίως γυναίκες- στον κλάδο, σήμερα απέμειναν 600. Οι επιχειρήσεις του κλάδου μετανάστευσαν στη Βουλγαρία, επιδοτούμενες μάλιστα από το κρατικό ταμείο. Φρούδες ελπίδες στους χιλιάδες εργαζόμενους καλλιέργησε η επιδότηση της αυτοαπασχόλησης, με αποτέλεσμα να υπερδιογκωθεί ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών, παράλληλα με τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης του νομού. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, αφού δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό των πολυεθνικών. Είναι ενδεικτικό ότι το σωματείο των παντοπωλών στην Καβάλα αριθμούσε πριν από μερικά χρόνια περίπου 400 μέλη, ενώ ύστερα από την επέλαση των μεγάλων σούπερ μάρκετ απέμειναν μόλις 60.

Δεξαμενή καυσίμων στις εγκαταστάσεις της «Καβάλα OIL»

Motion Team

Δεξαμενή καυσίμων στις εγκαταστάσεις της «Καβάλα OIL»
Αντίστοιχα και στο μάρμαρο. Παρά το γεγονός ότι η Καβάλα και η Δράμα - σύμφωνα με το τοπικό βιομηχανικό επιμελητήριο - καλύπτουν το 90% της εγχώριας εξόρυξης και κατεργασίας μαρμάρου, οι υπάρχουσες επιχειρήσεις «κρατιούνται» με το ζόρι, επικεντρώνοντας κυρίως στην επεξεργασία εισαγόμενου από την Τουρκία μάρμαρου. Μαύρες μέρες περνούν και οι μικρομεσαίοι βιοτέχνες στο χώρο του ξύλου και του μετάλλου.

Στα πλαίσια της ίδιας «ανάπτυξης» η βιομηχανία αλίπαστων «Ξιφίας» παρά την επιδοτούμενη επένδυση των 6,5 δισ. για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου κονσερβοποιίας, χρωστάει πάνω από 1.500.000 δραχμές σε κάθε εργαζόμενο από δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών και διεκδικεί εκβιαστικά νέα χρηματοδότηση, προκειμένου να διατηρήσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Η επιχείρηση απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους, οι οποίοι κατά τους θερινούς μήνες αυξάνονται με τους εποχιακούς σε 400.

Τα απομεινάρια της βιομηχανίας

Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων αποτελεί ίσως το μοναδικό εκπρόσωπο της μεγάλης βιομηχανίας στην περιοχή της Καβάλας, μετά το κλείσιμο και των «Πλαστικών Καβάλας» στις αρχές του '90, που στοίχισε στην περιοχή 250 χαμένες θέσεις εργασίας. Σημερινοί ιδιοκτήτες της είναι η Εθνική Τράπεζα, η Εμπορική, η ALPHA Πίστεως και μια εταιρία γαλλικών συμφερόντων.

Στην επιχείρηση απασχολούνται 485 άτομα, ενώ άλλοι 140 εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, απασχολούμενοι με εξάμηνες και δίμηνες συμβάσεις. Το χρέος των 12 δισ. -το μεγαλύτερο μέρος του προκύπτει από τις εξαθλιωμένες οικονομικά αγροτικές ενώσεις- κάνει επισφαλές το μέλλον όσων ζουν από τα Φωσφορικά Λιπάσματα.

Από το 1986 και μετά το προσωπικό μειώθηκε σχεδόν στο μισό, ενώ εντατικοποιήθηκε η δουλιά. Πριν από 20 χρόνια, οι 850 εργαζόμενοι παρήγαγαν 400.000 τόνους λίπασμα το χρόνο, για να φτάσουν σήμερα οι 485 να παράγουν ακριβώς τη διπλάσια ποσότητα, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι την τελευταία τριετία.

Παρά τα προβλήματα, η εταιρία ετοιμάζεται να μπει στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμμετέχοντας σε κοινοπραξία Γάλλων και Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών (INTRACOM, ΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ) για τη δημιουργία τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο. Για τη λειτουργία των μονάδων θα αντλούνται από τη θάλασσα καθημερινά 744.000 κυβικά μέτρα νερού που θα επανέρχονται σε βάθος 18 μέτρων με θερμοκρασία 8 - 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη φυσική θερμοκρασία της θάλασσας, επιβαρύνοντας ακόμα παραπάνω το περιβάλλον της Καβάλας που ιεραρχείται τελευταίο από τους επιχειρηματίες, με τη βούλα της κυβέρνησης και την ανοχή της «γαλάζιας» Αυτοδιοίκησης.


Ναυτεργάτες και αγρότες συνθλίβονται

Κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος που αναπτύχθηκε στην περιοχή, απετράπη τελικά η εγκατάσταση ΝΑΤΟικού στρατιωτικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο
Κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος που αναπτύχθηκε στην περιοχή, απετράπη τελικά η εγκατάσταση ΝΑΤΟικού στρατιωτικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο
Οι ναυτεργάτες της Καβάλας τραβάνε το δικό τους «κουπί». Ελλιπείς οργανικές συνθέσεις που παρέμειναν καθηλωμένες, παρά το γεγονός ότι τα μικρά καράβια αντικαταστάθηκαν με μεγαλύτερα, παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά δρομολόγια κατά τους θερινούς μήνες, αποτελούν μέρος μόνο των προβλημάτων που επιφύλαξε η αντεργατική κυβερνητική πολιτική για τους 100 περίπου ναυτεργάτες της Καβάλας.

Η επικοινωνία των 10.000 περίπου κατοίκων της Θάσου με την Καβάλα εξαρτάται από τις ορέξεις του εφοπλιστικού κέρδους. Το χειμώνα διεξάγονται δυο μόλις δρομολόγια, με αποτέλεσμα ακόμα και οι απόφοιτοι του Γυμνασίου στο νησί να αποθαρρύνονται να εγγραφούν στο ΤΕΕ της Καβάλας. Αντίθετα, το καλοκαίρι επιφυλάσσει για τους ναυτεργάτες μέχρι και 16 ώρες δουλιάς την ημέρα, ελάχιστο χρόνο αναμονής στα λιμάνια για φορτοεκφόρτωση του πλοίου, εξαντλητικούς ρυθμούς που θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και επιβάτες, αφού τα μέτρα ασφαλείας γίνονται λάστιχο στο βωμό του μεγαλύτερου κέρδους για τους πλοιοκτήτες.

Η ένταση της εκμετάλλευσης και οι συνδικαλιστικές διώξεις ακολουθούν δρόμους παράλληλους. Πριν δυο χρόνια, τρία από τα πέντε μέλη του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Νομού Καβάλας απολύθηκαν. Ο Κώστας Ντούκας ήταν ένας από αυτούς και παραμένει άνεργος μέχρι σήμερα. Στην προβλήτα της Θάσου, αναλαμβάνει να κλείσει την κουβέντα με το «Ριζοσπάστη»: «Η πείρα μετατρέπεται σε γνώση. Οι ναυτεργάτες ψηφίζουν ΚΚΕ!».

Ο «επιθανάτιος ρόγχος»
της αγροτιάς

«Ολοι οι παραγωγοί είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες, η αγροτιά πεθαίνει» τόνισαν στο «Ρ» ο Μανόλης Μαυροφώτης (αριστερά) και ο Παναγιώτης Ροδάς

Motion Team

«Ολοι οι παραγωγοί είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες, η αγροτιά πεθαίνει» τόνισαν στο «Ρ» ο Μανόλης Μαυροφώτης (αριστερά) και ο Παναγιώτης Ροδάς
«Μέχρι το 1985 παράγαμε στις παραθαλάσσιες περιοχές ως το Στρυμόνα 100.000 τόνους σταφύλι. Σήμερα είμαστε στους 60.000 τόνους, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα. Η τιμή παραμένει σταθερή τα τελευταία 15 χρόνια στις 100 δραχμές το κιλό για την ποικιλία "ροζακί". Ολοι οι παραγωγοί είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες, η αγροτιά πεθαίνει, άσχετα με το ποιο προϊόν καλλιεργεί», δηλώνει ο Μανόλης Μαυροφώτης, μέλος του ΔΣ του ΕΑΣ Παγγαίου, περιγράφοντας τις επιπτώσεις της αγροτοκτόνας πολιτικής του δικομματισμού.

Ο αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στο νομό Καβάλας. Οι 4.000 οικογένειες που ασχολούνται με τη σταφυλοκαλλιέργεια στην περιοχή του Παγγαίου κερδίζουν από το μόχθο τους περίπου 3.000.000 δραχμές το χρόνο, τα καλλιεργητικά έξοδα ωστόσο αγγίζουν το 1.500.000 δραχμές. «Είναι θαύμα πως ζει ακόμα ο κόσμος. Τα παιδιά δε θέλουν να μείνουν στον τόπο τους», σημειώνει ο Παναγιώτης Ροδάς, αγροτοσυνδικαλιστής για πολλά χρόνια στην περιοχή της Καβάλας.

Ο καπνός οδηγείται σε πλήρη εξόντωση, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Η ελιά, βασική καλλιέργεια στη Θάσο, όπου παράγονται ετησίως 8-10 τόνοι, βρίσκεται κι αυτή στο στόχαστρο της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. «Η ρήξη με αυτή την πολιτική είναι μονόδρομος» συμπληρώνει ο Παναγιώτης Ροδάς.


Μονόδρομος η ενίσχυση του ΚΚΕ

Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καβάλα, στην Πλατεία Ελευθερίας, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές
Από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καβάλα, στην Πλατεία Ελευθερίας, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές
Το παράδειγμα της Καβάλας έρχεται να ενισχύσει τη θέση του ΚΚΕ ότι κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορεί να εξασφαλίσει στον πληθυσμό της υψηλό βιοτικό επίπεδο και μια καθημερινότητα απαλλαγμένη από ανεργία και ανασφάλεια. «Στα πλαίσια της ασκούμενης πολιτικής, όμως», λέει στο «Ριζοσπάστη» ο Δήμος Ζαχαριάδης, γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, «που ξεπουλάει τον εθνικό πλούτο στους ιδιώτες και πριμοδοτεί τα κέρδη του κεφαλαίου νομιμοποιώντας την αγριότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, η ευημερία των λαϊκών στρωμάτων είναι ανέφικτη. Πέρα από την έκδηλη αγανάκτηση για τα κόμματα της εξουσίας που λυμαίνονται με τις πολιτικές τους τον τόπο όλα αυτά τα χρόνια, η καταδίκη τους στις επερχόμενες εκλογές αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος προς μια άλλη πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τις ανάγκες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών και της νεολαίας. Η ψήφος στο ΚΚΕ στις 7 του Μάρτη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ