Κυριακή 1 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Στα χέρια των πολυεθνικών ο πλούτος του, στο 35% η ανεργία

Αποστολή: Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Μιλώντας για την πόλη τους οι κάτοικοι της Καβάλας αναπολούν την εποχή των καπνομάγαζων, όταν ο πληθυσμός έφτανε τις 50.000 και οι 18.000 ασχολούνταν με τον καπνό. Περιγράφοντας την πόλη μερικές δεκαετίες πίσω, μιλάνε για το ανθρώπινο ποτάμι των καπνεργατών, που ξεχείλιζε τους κεντρικούς δρόμους στο σχόλασμα της βάρδιας στα καπνομάγαζα και παρέσερνε όποιον τολμούσε να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση του δρόμου. Η ανάμνηση της εργατούπολης Καβάλας επανέρχεται με νοσταλγία στα μυαλά των κατοίκων, ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια, οπότε και εξοντωτικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ρημάξει την περιοχή, ανεβάζοντας το δείκτη της ανεργίας - με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις - στο 35%.

Η Καβάλα είναι από τα παραδείγματα που καταρρίπτουν από μόνα τους το μύθο της «Ψωροκώσταινας». Ο πλούσιος ορυκτός πλούτος της περιοχής, τα κοιτάσματα πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή της Θάσου, τα εύφορα εδάφη, η στρατηγική της θέση, οι παρθένες παραλίες της, δίνουν το στίγμα μιας περιοχής που θα μπορούσε να αναπτυχθεί προς όφελος των κατοίκων της, εξασφαλίζοντας εργασία και υψηλό βιοτικό επίπεδο σε χιλιάδες νέους που τώρα εγκαταλείπουν το νομό και στρέφονται σε άλλες περιοχές της χώρας ψάχνοντας για δουλιά.

Ετσι, από το πετρέλαιο της περιοχής θησαυρίζουν μονοπωλιακές εταιρίες, ενώ τεράστιες εκτάσεις προστατευόμενων περιοχών αποχαρακτηρίζονται μέσα σε μια νύχτα προκειμένου να γίνουν αποθήκες καυσίμων για τους Ελληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες των πετρελαίων. Η αγροτική παραγωγή φθίνει σταθερά, την ίδια στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και οι ντόπιοι εκπρόσωποί της, καλούν το λαό να εναποθέσει τις ελπίδες του στους αναπτυξιακούς νόμους, δηλαδή στην ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, που απομυζά το φυσικό πλούτο και τις ανθρώπινες παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής.

Πιστή, εξάλλου, στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μετατρέψει την Καβάλα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο στα Βαλκάνια, με την εγκατάσταση στρατιωτικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο, η οποία τελικά απετράπη κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος που αναπτύχθηκε στην περιοχή. Ανάλογη τύχη είχε και το ραντάρ που σκόπευε να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ, με τη συναίνεση της κυβέρνησης, στη Θάσο. Η γεωστρατηγική θέση της Καβάλας, το μακέλεμα που εξελίσσεται στα Βαλκάνια μετά την αντεπανάσταση, αλλά κυρίως οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστούν την περιοχή φιλέτο στα μάτια του μονοπωλιακού κεφαλαίου, τις απαιτήσεις του οποίου η κυβέρνηση ικανοποιεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ΕΛΤΑ Πρίνου (2023-07-13 00:00:00.0)
Πρόκληση οι προτάσεις για νέα «δώρα» στους εφοπλιστές (2021-01-19 00:00:00.0)
Προβλήματα με τη μεταφορά των σκουπιδιών (2014-01-12 00:00:00.0)
Νέες περικοπές δρομολογίων (2009-10-15 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός ενάντια στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικού ραντάρ (2004-09-18 00:00:00.0)
Απαίτηση η συνέχιση της λειτουργίας (1999-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ