ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικές ευχές στο «Συρμό»

Ο Μανώλης Φάμελος
Ο Μανώλης Φάμελος
Τα πρώτα του γενέθλια γιορτάζει και σήμερα ο «Συρμός», το γνωστό πλέον μουσικό στέκι που βρίσκεται στο Μεταξουργείο (στη συμβολή των οδών Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661). Ο «Συρμός» στεγάζει τάσεις και ρεύματα της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και αγκαλιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες, αλλά και νέες, ελπιδοφόρες φωνές. Κάποιοι από αυτούς τους καλλιτέχνες θα βρεθούν και σήμερα στη σκηνή του για να του ευχηθούν «χρόνια πολλά» και να μοιράσουν τραγούδια και συγκινήσεις.

Σήμερα, λοιπόν, οι μελωδικές ευχές θα προέλθουν από τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Μανώλη Φάμελλο, «Υπόγεια Ρεύματα», Λιζέτα Καλημέρη, Γιώργο Δημητριάδη, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Κώστα Λειβαδά και το «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», που υπόσχονται εκρηκτικές «ροκ κόντρες». Ωρα έναρξης: 10.30 μ.μ. Είσοδος: 15 ευρώ.

ΥΠΠΟ
Εμ... παίζουν τους εκτάκτους!

Από κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ στην Ακρόπολη
Από κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ στην Ακρόπολη
Στον «τοίχο» «κολλάει» η κυβέρνηση τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, αρχής γενομένης από τους αρχαιολόγους, ορίζοντας ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου σταδίου του απαράδεκτου - ως προς τη φιλοσοφία και διαδικασία του - διαγωνισμού προσλήψεων 81 αρχαιολόγων, το ερχόμενο Σάββατο, στο «φόντο» και των επερχόμενων εκλογών! Κι αυτό τη στιγμή που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής και ακύρωσης του εν λόγω διαγωνισμού, ενώ το σύνολο των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ όλων των κλάδων συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους με 24ωρη απεργία σήμερα.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ χαρακτηρίζει τον ορισμό της ημερομηνίας ως «αιφνιδιαστική κίνηση», η οποία «προσπαθεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Διοικητικής Δικαιοσύνης και να δημιουργήσει γεγονότα δείχνοντας έλλειψη σεβασμού στη νομιμότητα».

Η διοικητική νομιμότητα ωστόσο είναι η μία πλευρά του ζητήματος. Ουσιαστικά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και κατ' επέκταση η κυβέρνηση απαξιώνει προκλητικά και κυνικά την προϋπηρεσία των χιλιάδων συμβασιούχων του υπουργείου, μεταξύ αυτών και των εκατοντάδων αρχαιολόγων του, οι οποίοι έχουν προσφέρει και εξακολουθούν να προσφέρουν αναντικατάστατο έργο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι' αυτό και ο σύλλογος καλεί την πολιτική ηγεσία και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα «να παρέμβουν άμεσα ώστε να σταματήσει η διαδικασία αυτή που προσβάλλει την αξιοπρέπεια όλων μας». Καλεί επίσης τον υπουργό Πολιτισμού «να δώσει τέλος στην ομηρία των εκατοντάδων εκτάκτων αρχαιολόγων που απασχολούνται καταχρηστικά με συμβάσεις διαφόρων τύπων την τελευταία δεκαετία στο ΥΠΠΟ» και «να προκηρύξει το σύνολο των 600 κενών οργανικών θέσεων (σ.σ. των αρχαιολόγων) του ΥΠΠΟ με τρόπο που δε θα απαξιώνει, αλλά θα αξιοποιεί το δεδομένο και έμπειρο έκτακτο προσωπικό του ΥΠΠΟ».

Τέλος, καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση «απέναντι τόσο στη συγκεκριμένη μεθόδευση όσο και στο κοινωνικό και εργασιακό ζήτημα που δημιουργεί η χρόνια ομηρία των συμβασιούχων αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ».

Θυμίζουμε ότι οι 81 θέσεις των αρχαιολόγων εντάσσονται στο «πακέτο» των χιλίων και πλέον θέσεων πολλών κλάδων που έχει προκηρύξει το ΥΠΠΟ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την προϋπηρεσία των εκτάκτων και με διαδικασίες όπως οι «προσωπικές συνεντεύξεις» σε επιτροπή διορισμένη από τον υπουργό, αλλά και οι διαγωνισμοί «εκ του μηδενός» σε ό,τι αφορά στην προϋπηρεσία. Για το θέμα αυτό, αλλά και με το αίτημα για μονιμοποίηση, οι έκτακτοι του ΥΠΠΟ έχουν ξεκινήσει νέο γύρο κινητοποιήσεων ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Παράνομα, άρχισαν το χτίσιμό του

Πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, χαρακτήρισε ως «αντιφάσεις της ελληνικής κοινωνίας και του δικαστικού συστήματος της χώρας» τις αντιδράσεις και τα νομικά εμπόδια στην ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης πάνω στις αρχαιότητες του Μακρυγιάννη.

Η διπλανή φωτογραφία δείχνει πώς η κυβέρνηση αποφάσισε να «λύσει» αυτές τις «αντιφάσεις»... αγνοώντας τες. Ετσι, ενώ δεν υπάρχει οικοδομική άδεια ανέγερσης του μουσείου. Ενώ η υπόθεση εκκρεμεί - μεταξύ άλλων δικαστηρίων - και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενώ φαίνεται πως από τις «αντιφάσεις» της ελληνικής κοινωνίας «διέπονται» και διεθνείς οργανισμοί όπως το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) που αντιδρά στη συγκεκριμένη χωροθέτηση του μουσείου. Ενώ υπάρχουν «διαβεβαιώσεις» προς το ΣτΕ ότι δε γίνονται οικοδομικές εργασίες λόγω των διοικητικών και νομικών εκκρεμοτήτων, η ανέγερση έχει ήδη ξεκινήσει.

Να θυμίσουμε ότι ακόμη και η άδεια εκσκαφών και αντιστηρίξεων που είχε εκδώσει η Πολεοδομία, ανοίγοντας το δρόμο στις μπουλντόζες, στηρίχτηκε στην προμελέτη του ΝΜΑ, η οποία όμως κρίθηκε παράνομη από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Περιφρονούν το μόχθο τους

Τους χρησιμοποιούν παντού. Από τα έργα στην Ακρόπολη, μέχρι τις ανασκαφές στα «μεγάλα» και στα «ολυμπιακά» έργα. Από τα μουσειολογικά προγράμματα, μέχρι τα εκπαιδευτικά. Πάνω τους στηρίζεται, ουσιαστικά, λόγω και του μεγάλου αριθμού τους, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πρόκειται για τους συμβασιούχους αρχαιολόγους του ΥΠΠΟ. Οι οποίοι, όπως συμβαίνει και με τους συναδέλφους τους σε άλλους σχετικούς με την πολιτιστική κληρονομιά κλάδους, ενώ έχουν μοχθήσει χρόνια σπουδάζοντας και επιπλέον χρόνια και παράγουν σημαντικότατο πολιτιστικό έργο, βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή της λήξης των - διαφόρων τύπων - συμβάσεών τους. Κι αυτό γίνεται επί χρόνια. Τι κι αν η δουλιά τους χρησιμοποιείται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ για να «διαφημίσει» την πολιτιστική της διαχείριση; Αυτό είναι αδιάφορο για τους κρατούντες. Τώρα, μετά από χρόνια προσφοράς, τους στέλνουν να «διαγωνιστούν», εκ του μηδενός, με πρόσφατης «φουρνιάς» πτυχιούχους. Σαν να τους λένε: «Σας εμπιστευόμαστε για να αποκαλύπτετε αρχαιότητες από τη Θράκη μέχρι τα βουνά της Κρήτης... αλλά αν δεν πετύχετε στο διαγωνισμό ξένης γλώσσας, θα είσαστε (στην "καλύτερη" των περιπτώσεων) μονίμως... έκτακτοι»!

Ταυτόχρονα, στέλνουν το «μήνυμα» και στους νέους αρχαιολόγους: Το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία δεν είναι παρά το «βραβείο» όσων καταφέρουν να επιβιώσουν του «αλληλοφαγώματος». Με «ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια».

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ, αλλά και όλοι οι συμβασιούχοι του υπουργείου προτάσσουν πλέον το ζήτημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μαζί με αυτό της επιβίωσής τους. Και τα δύο αυτά ζητούμενα όμως έχουν μόνο μία διέξοδο για να μην ακυρωθούν: τον συνεχή και αδιαπραγμάτευτο αγώνα.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Περί ευρωπαϊκών ... αξιών

Στην εισαγωγή προγράμματος, το οποίο θα καλλιεργεί τις «κοινές αξίες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα σχολεία προσανατολίζεται η ΕΕ, ενώ η πρόταση αναμένεται να τεθεί επίσημα από την Ολλανδική Προεδρεία το πρώτο εξάμηνο του 2005. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας κατά την παρουσίαση των πρακτικών του συνεδρίου «Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας: η ιστορική διάσταση» που είχε γίνει στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας τον περασμένο Μάρτη. Στόχος του προγράμματος, που «πασπαλίζεται» με τις λεγόμενες «κοινές πολιτιστικές αξίες» είναι μέσα από την αμείωτη προπαγάνδα υπέρ της Ευρωπαϊκής Ιδέας να ενσωματωθεί η νεολαία στους μονόδρομους του κεφαλαίου. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, για να δέχεται αδιαμαρτύρητα το χτύπημα των δικαιωμάτων της. Δηλαδή, οι αξίες του κεφαλαίου να γίνουν οι «αξίες» των αυριανών απασχολήσιμων...

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης δίνει την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συναυλία, με τον Αγγλο μαέστρο Αντριαν Σανσάιν και σολίστες το κιθαριστικό ντουέτο Λίζα Ζώη και Ευάγγελο Ασημακόπουλο. Θα παρουσιαστούν το Adagio and Fuga του Ν. Πετσάλη, η Συμφωνία Νο 2 του Σούμπερτ και το κονσέρτο για δύο κιθάρες «Fantasia Latina» του Μορέλ, το οποίο πρόσφατα έγραψε και αφιέρωσε ο Αργεντινός συνθέτης στο κιθαριστικό ντουέτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ