Πέμπτη 22 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Εμ... παίζουν τους εκτάκτους!

Από κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ στην Ακρόπολη
Από κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ στην Ακρόπολη
Στον «τοίχο» «κολλάει» η κυβέρνηση τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, αρχής γενομένης από τους αρχαιολόγους, ορίζοντας ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου σταδίου του απαράδεκτου - ως προς τη φιλοσοφία και διαδικασία του - διαγωνισμού προσλήψεων 81 αρχαιολόγων, το ερχόμενο Σάββατο, στο «φόντο» και των επερχόμενων εκλογών! Κι αυτό τη στιγμή που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής και ακύρωσης του εν λόγω διαγωνισμού, ενώ το σύνολο των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ όλων των κλάδων συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους με 24ωρη απεργία σήμερα.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ χαρακτηρίζει τον ορισμό της ημερομηνίας ως «αιφνιδιαστική κίνηση», η οποία «προσπαθεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Διοικητικής Δικαιοσύνης και να δημιουργήσει γεγονότα δείχνοντας έλλειψη σεβασμού στη νομιμότητα».

Η διοικητική νομιμότητα ωστόσο είναι η μία πλευρά του ζητήματος. Ουσιαστικά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και κατ' επέκταση η κυβέρνηση απαξιώνει προκλητικά και κυνικά την προϋπηρεσία των χιλιάδων συμβασιούχων του υπουργείου, μεταξύ αυτών και των εκατοντάδων αρχαιολόγων του, οι οποίοι έχουν προσφέρει και εξακολουθούν να προσφέρουν αναντικατάστατο έργο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι' αυτό και ο σύλλογος καλεί την πολιτική ηγεσία και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα «να παρέμβουν άμεσα ώστε να σταματήσει η διαδικασία αυτή που προσβάλλει την αξιοπρέπεια όλων μας». Καλεί επίσης τον υπουργό Πολιτισμού «να δώσει τέλος στην ομηρία των εκατοντάδων εκτάκτων αρχαιολόγων που απασχολούνται καταχρηστικά με συμβάσεις διαφόρων τύπων την τελευταία δεκαετία στο ΥΠΠΟ» και «να προκηρύξει το σύνολο των 600 κενών οργανικών θέσεων (σ.σ. των αρχαιολόγων) του ΥΠΠΟ με τρόπο που δε θα απαξιώνει, αλλά θα αξιοποιεί το δεδομένο και έμπειρο έκτακτο προσωπικό του ΥΠΠΟ».

Τέλος, καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση «απέναντι τόσο στη συγκεκριμένη μεθόδευση όσο και στο κοινωνικό και εργασιακό ζήτημα που δημιουργεί η χρόνια ομηρία των συμβασιούχων αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ».

Θυμίζουμε ότι οι 81 θέσεις των αρχαιολόγων εντάσσονται στο «πακέτο» των χιλίων και πλέον θέσεων πολλών κλάδων που έχει προκηρύξει το ΥΠΠΟ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την προϋπηρεσία των εκτάκτων και με διαδικασίες όπως οι «προσωπικές συνεντεύξεις» σε επιτροπή διορισμένη από τον υπουργό, αλλά και οι διαγωνισμοί «εκ του μηδενός» σε ό,τι αφορά στην προϋπηρεσία. Για το θέμα αυτό, αλλά και με το αίτημα για μονιμοποίηση, οι έκτακτοι του ΥΠΠΟ έχουν ξεκινήσει νέο γύρο κινητοποιήσεων ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ